Petak, 11. april 1997.

HRVATSKE IZBEGLICE IZ ISTOCNE SLAVONIJE PRED NEDELJNE OPSTINSKE IZBORE

Zajednicki zivot nece biti moguc

Zagreb, Rojter. - Vecina Hrvata koji su 1991. proterani iz istocne Slavonije smatra da zajednicki zivot sa nekadasnjim srpskim susedima, posle reintegracije oblasti u Hrvatsku, nece biti moguc. Povratak raseljenih lica pocece tek nakon izbora novih regionalnih vlasti i to ce biti najslozeniji zadatak, saopstio je Untaes.

"Smatram da ce Hrvati moci da se vrate i zive sa Srbima koji nisu pocinili nikakve zlocine. Sa njima cemo se sastati ciste savesti. Ostalo zavisi od njih", izjavio je juce za Rojter Tomo Povreslo, predsednik Udruzenja izbeglica u Osijeku. Hrvatske izbeglice ce glasati na teritoriji koja se nalazi pod hrvatskom kontrolom kako bi se izbegli logisticki i problemi sigurnosti

Hrvati koji su smesteni u Zagrebu - neki od 80.000 proteranih 1991 - izrazavaju sumnje do kog ce nivoa reintegracija biti mirna i uspesna u povratku predratnog multinacionalnog drustva u regionu. "Srbi nemaju cemu da se nadaju u istocnoj Slavoniji", rekao je jedan 51-godisnji Hrvat iz Vukovara koji se predstavio kao J.K. "Ne bih zeleo da bilo ko od njih ostane tamo. Ova dva naroda vise ne mogu da zive zajedno. Tamo se dogodilo suvise losih stvari i u to su bili umesani svi Srbi", kaze on.

Procenjuje se da ce na izbore izaci 68.000 hrvatskih izbeglica i oko 73.000 Srba. Broj srpskih glasaca bi mogao da bude i veci, sto zavisi od broja registracija do kojih ce doci u poslednjem trenutku. Analiticari kazu da bi Srbi mogli da dobiju vecinu u 10 do 12 od ukupno 28 pretezno manjih opstina.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /