Petak, 11. april 1997.

POGLAVAR RIMOKATOLICKE CRKVE U NEDELJU U SARAJEVU

Papa ce uputiti apel za pomirenje

Vatikan, FoNet. - Papa Jovan Pavle Drugi ce prilikom istorijske posete Sarajevu ovog vikenda uputiti snazan apel za mir i pomirenje u Bosni, prenosi Rojter. Glavni dogadjaj vezan za papinu posetu bice misa koju ce on drzati na fudbalskom stadionu Kosevo, koji je popravljen nakon ratom nanete stete. Papa ce se takodje susreti sa liderima iz Bosne i predstavnicima drugih religioznih grupa.

Papina poseta dolazi u vreme napetosti u labavoj federaciji izmedju Hrvata i Muslimana, sa malo znakova da su etnicke podele izazvane njihovim medjusobnim, kao i ratom protiv pravoslavnih Srba, ponistene mirom, ocenjuje agencija. Strahovanja za sigurnost 70-godisnjeg pape izazvana su talasom napada na crkve i dzamije u poslednja dva meseca. Mete napada bili su i jedan manastir i crkva u centru Sarajeva.

Vlasti u glavnom gradu BiH navode da ce za papinu posetu angazovati hiljade pripadnika lokalne policije, a medjunarodna policija UN i snage Nato ce takodje pruziti pomoc. Srbi pravoslavne vere dugo su videli papu kao neprijateljski orijentisanog prema njima, usled ranog priznanja nezavisnosti Hrvatske od strane Vatikana. Medjutim, ovoga puta papina poseta Sarajevu ima podrsku sva tri clana novog kolektivnog Predsednistva BiH, ukljucujuci i predstavnika srpske strane Momcila Krajisnika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /