Petak, 11. april 1997.

SUKOBI I OSTAVKE U RUKOVODSTVU SPS U KRAGUJEVCU

I dalje vijori politicki duh Bore Jovica

Iza pokusaja kragujevackih socijalista da ostave utisak relevantnog politickog faktora kriju se nesigurnost, unutrasnje razmirice i raskoli

Dok u ovdasnjoj i siroj domacoj javnosti na sve moguce nacine, pa i pokretanjem partijskih glasila, pokusavaju da ostave utisak i dalje relevantnog politickog faktora na sumadijskoj politickoj sceni, u redovima kragujevackih socijalista u stvarnosti uveliko traju razmirice, sukobi i raskoli. U prilog recenoj konstataciji i cinjenica da su na preksinocnoj burnoj sednici IO Gradskog odbora SPS u Kragujevcu ostavke na mesta u Izvrsnom odboru podneli predsednik Okruznog (sumadijskog) saveta mladih socijalista, ujedno i potpredsednik Gradskog odbora SPS, dr Vladimir Janjic i istaknuti aktivista i odbornik socijalista u centru Sumadije, Milan Stojiljkovic Cop.

Pre ove dvojice ostavku na clanstvo u Izvrsnom odboru kragujevackog ogranka SPS podnela je nedavno cak i dr Slavica Djukic Dejanovic, potpredsednica SPS. NJen odlazak iz najuzeg partijskog rukovodstva u Kragujevcu zvanicno je obrazlozen kao "deakumulacija funkcija". Uz Slavicu Djukic Dejanovic ostavku na mesto u IO Gradskog odbora SPS u Kragujevcu u isto vreme dala je i Sanja Vranjesevic, predsednica ovdasnjeg ogranka mladih socijalista, koja se tada samoinicijativno "deakumulirala" i ove potonje funkcije.

Prema izvorima "Nase Borbe" osnovni uzrok svim ovim ostavkama jeste tezak sukob izmedju dr Slavice Djukic Dejanovic i njenih pristalica u rukovodstvu ovdasnjeg ogranka SPS, s jedne strane, i doskorasnjeg predsednika SPS u Kragujevcu Miluna Simica i njegovih ljudi, medju kojima je i Miroslav Klacar, dugogodisnji sekretar Gradskog odbora SPS, s druge strane.

Na osnovu (ne)zvanicnih informacija saznaje se da glavnu rec u rukovodstvu SPS u Kragujevcu vodi sekretar Gradskog odbora Miroslav Klacar, a preko njega i Milun Simic i "jos neki kadrovi" koji su zbog fijaska socijalista na minulim lokalnim izborima u centru Sumadije morali da se povuku sa funkcija i istaknutijih mesta u ovdasnjoj partijskoj hijerarhiji. Novi predsednik Gradskog odbora SPS u Kragujevcu mr Slobodan Tomovic je, tvrdi nas izvor, u pocetku dosta obecavao, ali je, u medjuvremenu, u potpunosti potpao pod uticaj Klacara i "porazenih snaga".

Valja napomenuti da je upucenijima u (ne)prilike na kragujevackoj sumadijskoj politickoj sceni znano da sukob izmedju dr Slavice Djukic i uticajnijeg dela rukovodstva SPS u Kragujevcu traje jos od njenog izbora na funkciju potpredsednika SPS, cim je promovisana na mesto politickog "bosa" Sumadije koje je do tada neprikosnoveno zauzimao dr Borisav Jovic.

Iako su morali poslusno da prihvate smenu svog mentora, kadrovi koje je ovde odabrao i "odnegovao" dr Jovic nikada se nisu pomirili sa cinjenicom da je dr Slavica Djukic Dejanovic zauzela njegovu partijsku poziciju. Zeleli su da na tom mestu vide Slobodana Babica, zvanog Sarma, tadasnjeg potpredsednika Vlade Srbije, a sadasnjeg generalnog direktora srpske Elektrodistribucije.

Ako je, dakle, suditi po aktuelnom razvoju situacije u kragujevackom ogranku SPS, dalo bi se poprilicno osnovano zakljuciti da se politicki duh dr Bore Jovica jos uvek vijori nad Sumadijom.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /