Petak, 11. april 1997.

NALICJE "SRBIJE DANAS"

Ni za zivot - ni za sahranu

U kragujevackom gigantu "Zastava" radi tek 20 odsto zaposlenih. Svaki treci Kragujevcanin (oko 11.000) nalazi se na prinudnom odmoru. Broj nezaposlenih, u odnosu na proslu godinu povecao se za 1.200 i na kragujevackom birou trenutno je 14.100 lica zeljnih rada i zarada. Preko 3.000 radi na odredjeno vreme, sto brojku nezaposlenih i na kratko zaposlenih penje na - 17.000.

Oni koji rade zaradjuju samo 400 dinara u proseku, sto je dovoljno tek za placanje komunalija. Cak cetiri prosecne plate potrebne su za minimalnu korpu zivotnih potrepstina. Kragujevacka "Nezavisna Svetlost" pise o ovom problemu i ovim brojkama dodaje 4.000 izbeglica i 1.500 drasticnih socijalnih slucajeva.

U gradskom budzetu planirana su sredstva za sahrane onih koji nemaju nikoga, ili njihovi rodjaci ne mogu da plate ni za mrtvacki kovceg za pokojnika. Gradska kasa je toliko siromasna da moze da podnese samo tri sirotinjske sahrane mesecno.

Car od Bogatica

U Francuskoj se, kako je pozanto, bira romski kralj i stanovnici pariskog Romanvila smatraju da je on kralj svih Roma. No, u Bogaticu biraju romskog cara, i to jednom godisnje, uvece, uoci pravoslavnog Vaskrsa.

Kako pisu macvanske novine "Krug" iz Bogatica "carska kruna se do sada sticala po principu ko da vise, a ove godine uvode se glasacki listici, koje ce moci da kupe svi koji se budu nasli na 'Romskom balu'".

Trenutni romski car "de Bogatic" ima dvadeset sedam godina, troje dece i izjavljuje: "Od svoje devete godine radim ili kako bi se popularno reklo - svercujem. U vreme najvece krize moj brat i ja 'probili smo embargo' i krenuli u sverc gorivom i ubrzo smo snabdevali celu Macvu".

Ako ponovo bude izabran za cara obecava "da ce svoje Rome dalje voditi ka putu svetlosti i pravde, a fudbalski klub ka velikim uspesima".

RTS "prodala" traktore

"Secate li se onih krupnih naslova u novinama i udarnih vesti na televiziji o barter aranzmanu sa Kinom? Mi njima ovo, oni nama ono i tako do ozivljavanja poslova u nasim preduzecima koja su vec na odumiranju. Bilo je u tim poslovima mesta i za nase proizvodjace traktora", pisu kraljevacke "Ibarske novosti."

"A od barter poslova sa Kinom (sto se domacih proizvodjaca traktora tice) za sada 'mrka kapa'. Jer, 'Jugopetrol', preko koga se odvija sav ovaj posao, nije obezbedio na vreme novac za proizvodnju. Kasni se citava dva meseca... Nekako u isto vreme, obelodanjen je podatak da smo u prosloj godini za uvoz traktora dali 19 miliona dolara", pisu "Ibarske".

D. Draskovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /