Petak, 11. april 1997.

U VUKOVOJ ZADUZBINI PREDSTAVLJENI "SRPSKI JEZIK" I "SVET RECI"

Strucno i pristupacno

"Svet reci" namenjen je prevashodno srednjoskolcima, ali, kako je rekao na jucerasnjoj promociji glavni i odgovorni urednik Jovan Deretic, i da svojom raznovrsnoscu zainteresuje i one koji su prevazisli taj uzrast. Koncepcijski se naslanja na nastavu srpskog jezika i knjizevnosti u srednjim skolama koja obuhvata mnogo sire sadrzaje no sto je to naziv predmeta: pored maternjeg jezika i nacionalne knjizevnosti, proucava se lingvistika, sticu se znanja iz teorije knjizevnosti, upoznaje se i svetska knjizevnost. "Svet reci" je zato podeljen na "jezicki" i "knjizevni" deo.

Problem ovog casopisa preko potrebnog skolama jeste finansiranje. Kako je rekao Ljubomir Popovic, "Svet reci" zivi do sledeceg broja, a posle ce se videti.

"Srpski jezik" je namenjen prevashodno strucnjacima, ali i svima zainteresovanim za siroku i raznovrsnu problematiku koji ovaj casopis pokriva: od gramatickih i komparativnih, preko didaktickih i lingvistickih tema, do tekstova koji se bave ideologijom i kulturologijom.

Kako je rekao Radoje Simic, glavni urednik, casopis nece imati koncepciju koja ce se ponavljati iz broja u broj. Prvi tom "Srpskog jezika" je dvobroj ciji je jedan deo posvecen delu Zivojinu Stanojcicu, dok su u drugom delu oko osnovne teme - srpskog jezika - grupisani tekstova kako akademika, tako i studenata zavrsnih godina fakulteta. "Srpski jezik" izdaju tri ustanove: Naucno drustvo za negovanje i proucavanje srpskog jezika i katedre za srpski jezik Filoloskog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Niksicu.

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /