Petak, 11. april 1997.

PREDLOG STEJT DIPARTMENTA KONGRESU

Za razvoj demokratije u SRJ planirano 10 miliona dolara

Prema oceni koordinatora programa SEED Dzejmsa Holmsa Albaniji i Jugoslaviji ce ova vrsta pomoci biti potrebna jos vise godina

Beograd, Beta. - Koordinator americkog Programa za pomoc razvoju demokratije u zemljama istocne Evrope (SEED) Dzejms Holms izjavio je da taj program tece uspesno, i da je vise zemalja koje su njime bile obuhvacene uspelo da preraste u ravnopravnog partnera u medjunarodnim odnosima. U program SEED ukljucene su Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Ceska, Madjarska, Litvanija, Latvija, Estonija, Makedonija, Poljska, Rumunija, SR Jugoslavija, Slovacka i Slovenija.

U obracanju clanovima Pododbora za finansiranje pri Spoljnopolitickom odboru Predstavnickog doma SAD Holms je rekao da je Estonija "prerasla" program SEED 1996. godine, a da ce Slovenija i Ceska to uciniti tokom 1997, navodi se u danasnjem biltenu americkog Stejt dipartmenta. Takav napredak, posle relativno kratkog perioda pomoci iz programa SEED, pokazuje da su zemlje centralne i istocne Evrope uz ogranicenu i usredsredjenu pomoc SAD i drugih drzava u potpunosti sposobne za tranziciju ka demokratiji trzisnog tipa, rekao je Holms. Vecina tih drzava uspostavila je demokratske institucije koje funkcionisu, izabrala parlament, uvela visepartijski sistem i nacinila trajne promene u ekonomiji, dodao je on.

Holms je, medjutim, ocenio da ce nekim zemljama, posebno Albaniji i delovima bivse Jugoslavije, pomoc biti potrebna jos vise godina. Americki Stejt dipartment zatrazio je za SEED budzet od 492 miliona dolara za fiskalnu 1998 godinu. Od toga, 225 miliona predvidjeno je za Bosnu, a 25 za "aktivnosti u regionu povezane sa sprovodjenjem Dejtonskog sprorazuma", naveo je Holms. "Ako i kada bude postojao odgovarajuci napredak i saradnja SR Jugoslavije koja dozvoljava skidanje spoljnog zida sankcija (restrikcije u pruzanju pomoci i zabrana clanstva u medjunarodnim organizacijama), tada ce za sada skroman program pomoci usmeren na razvoj trzisne ekonomije i demokratizaciju zemlje, biti intenziviran", rekao je americki zvanicnik.

Program americke pomoci Jugoslaviji u fiskalnoj 1996. godini vredeo je manje od milion dolara, za 1997. izdvojeno je dva miliona, ali povecanje na 10 miliona dolara bilo bi u saglasnosti sa americkim interesima u SRJ sa njenom velicinom i stanjem, potrebama demokratske reforme i ekonomskim perspektivama, naveo je Holms. On je dodao da bi dva miliona dolara pomoci za Kosovo takodje "bilo pozeljno", s obzirom na "nizak nivo spremnosti vlasti u Beogradu da dozvole americkoj vladi sprovodjenje odgovarajuceg programa pomoci". Program SEED koordinira Stejt dipartment, a sprovode ga vladine agencije, prvenstveno Agencija za medjunarodni razvoj (USAID).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /