Petak, 11. april 1997.

REZULTATI SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE U MARTU

Tromesecni deficit pola milijarde dolara

Beograd. - U martu jugoslovenska privreda je uspela da izveze robe u vrednosti od 151 milion dolara, sto je za 8,4 odsto vise nego u istom mesecu lane, ali je istovremeno uvoz dostigao vrednost od 264 miliona dolara, sto je za 16,3 odsto manje nego u martu prosle godine. Mesecni spoljnotrgovinski deficit je, takodje, suzen na iznos od 113 miliona dolara, sto potvrdjuje upozorenja strucnjaka da je sve teze naci izvore za finansiranje tekuceg uvoza. Inace, u prva tri ovogodisnja meseca izvozom je zaradjeno 454 miliona dolara, sto je rast od 37,9 odsto u odnosu na isti period prosle godine, a na uvoz je potroseno 947 miliona dolara ili 25 odsto vise.

Tromesecni spoljnotrgovinski deficit u robnoj razmeni tezak je 493 miliona dolara i za 64 miliona dolara premasuje minus u razmeri sa svetom ostvaren u prvom tromesecju prosle godine.

Ponovo ni sa jednim regionalnim podrucjem nije ostvaren pozitivni bilans u robnoj razmeni. U martu izvoz u razvijene zemlje iznosi 63 miliona dolara, a uvoz iz njih 123 miliona, iz zemalja u tranziciji uvezeno je robe za 114 miliona dolara, a izvezeno za 83 miliona, dok naspram cetiri miliona dolara izvoza u zemlje u razvoju stoji uvoz od 27 miliona dolara. Na martovskoj izvoznoj listi ponovo prednjace sa 103 miliona dolara proizvodi za reprodukciju, a u strukturi uvoza, takodje, prvo mesto sa vrednoscu od 178 miliona dolara otpada na repromaterijale. Dakle, nista novo u spoljnotrgovinskoj razmeni, sem sto jenjava tempo uvoza, cemu prvenstveno treba zahvaliti sto se u martu povecala pokrivenost uvoza sa izvozom na 57,1 odsto.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /