Petak, 11. april 1997.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE

Draskovic i Djindjic imaju istog protivnika kojeg nisu porazili

Javne rasprave lidera zaista mogu da ugroze postojanje koalicije "Zajedno", izjavio portparol GSS Goran Svilanovic, izrazivsi uverenje da ce po povratku Vesne Pesic iz Njujorka doci do susreta tri lidera koji ce ucvrstiti koaliciju

Beograd. - Gradjanski savez Srbije ce podrzati kandidaturu Vuka Draskovica za predstojece predsednicke izbore, rekao je Goran Svilanovic, portparol GSS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, izrazivsi uverenje da ce po povratku Vesne Pesic iz Njujorka doci do susreta tri lidera koji ce ucvrstiti koaliciju. Za njujorske srpsko-albanske razgovore je rekao da su dobra osnova za neki naredni koji bi se, eventualno, odrzao ovde i uz ucesce predstavnika vlasti.

Zamoljen da prokomentarise sukob Draskovica i Djindjica, Svilanovic je rekao da se GSS protivi "javnim raspravama na nacin na koji su one proteklih dana bile vodjene medju liderima tri stranke i njihovim najblizim saradnicima", cime "oni zaista mogu da ugroze" postojanje koalicije. Dijalog mora prvo da se vodi u strankama i izmedju njih a tek potom preko medija, rekao je Svilanovic.

"Podsetio bih javno lidere sve tri stranke da se mera njihovog uspesnog bavljenja politikom ogleda u velikom uspehu koalicije na lokalnim izborima i energiji gradjana koji su taj uspeh podrzali. Medjutim, oni moraju da budu svesni cinjenice da od kad se bave politikom imaju istog protivnika kojeg nisu porazili", rekao je Svilanovic.

Pesic u Istocnoj Slavoniji

Predsednica GSS Vesna Pesic, koja danas stize iz Njujorka, planira da poseti podrucje Istocne Slavonije najverovatnije neposredno po izborima, koji se odrzavaju u nedelju, nezvanicno je juce najavljeno iz ove stranke. Namera je da se Pesic tom prilikom sretne i sa privremenim upravnikom podrucja Zakom Klajnom.

Po njemu nije ni vazno ko je predsednik Srbije vec pobeda koalicije posle koje bi se presiroke predsednicke ingerencije suzile. Istovremeno je rekao kako veruje da u najblizem okruzenju sva tri lidera postoji dovoljno ljudi od kojih mogu da se formiraju dve ozbiljne vlade Srbije bolje od sada vladajuce i "da nije neophodno da na tom spisku bude ime bilo kog od ova tri lidera".

Govoreci o srpsko-albanskom razgovoru u Njujorku, Svilanovic je rekao da su predstavnici GSS nastojali da u njima otvore mnoga "pojedinacna zivotna pitanja" (skolstvo, zdravstvo...) smatrajuci da bi se nakon njihovog resavanja lakse doslo i do resenja "za status Kosova u okviru Ustava".

Pri nezvanicnim razgovorima u Njujorku, kaze Svilanovic, albanska strana je srpskoj pomenula da im je sa vrha SPS-a i JUL-a nudio resenje koje se moze definisati kao "status republike za Kosovo". Po njemu, iz prvih izjava kosovskih Albanaca "promice ocena da Milosevic nudi vise".

Rezim progoni demonstrante

Rezim nastavlja sa represijom nad gradjanima koji su ucestvovali u tromesecnim protestima, navodi Svilanovic. Pri tome je naveo primer Zivane Jankovic i Dejana Marjanovica, koji su u februaru privedeni i zadrzani u pritvoru pa pusteni i to bez ikakvog objasnjenja. Kada su ovih dana, podneli krivicnu prijavu da bi se utvrdilo zasto su uopste privodjeni, umesto pokretanja postupka, stigao im je poziv da se jave sudiji za prekrsaje!

Pominjuci prilike u Istocnoj Slavoniji, Svilanovic je izrazio nadu da ce se usvojiti poslednji Klajnov predlog koji se odnosi na glasanje Srba. Konstatujuci da je projekat o dvojnom drzavljanstvu privremeno propao, Svilanovic je naglasio da Savezna vlada mora da omoguci slavonskim Srbima primenu paragrafa iz jugoslovenskog zakona koji daje pravo na nase drzavljanstvo bez otpusta iz tudjeg, (odnosno kako je rekao, ne postavlja prakticno nijedan uslov za dobijanje naseg drzavljanstva). Taj paragraf "pravljen je za kojekakve budale kao sto su Sifer, sada Lituci, ranije Kenedi", dok je ovde u pitanju nacionalni interes, rekao je Svilanovic.

N. Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /