Petak, 11. april 1997.

VUK DRASKOVIC

Poziv Djindjicu na dogovor

Prema misljenju lidera SPO clanice koalicije "Zajedno" ce pretrpeti poraz ako na izbore ne izadju zajednicki

Beograd. - Vuk Draskovic, predsednik Srpskog pokreta obnove, juce je pozvao Zorana Djindjica da se bez prisustva javnosti dogovore o postovanju sporazuma koalicije "Zajedno" i da stave tacku na sve nesuglasice ili da se posteno razidju bez ikakvih daljih svadja po novinama.

- Ukoliko dodje do razlaza koalicionih partnera, treba izaci sa javnim saopstenjem u kojem ce se reci ko je krsio dogovore i srusio koaliciju "Zajedno" - rekao je Draskovic na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Susreta Djindjic - Draskovic, inace, od Vasingtona do jucerasnje konferencije za novinare SPO odrzanoj pre podne, nije bilo.

Prema Draskovicevom misljenju clanice koalicije ce doziveti poraz na narednim izborima, ako ne izadju zajednicki. "Oni koji traze nacina da ruse koaliciju "Zajedno" i koalicione ugovore neka preuzmu celokupnu odgovornost za opsti poraz," porucio je Draskovic.

Naglasavajuci da ce on i SPO uciniti sve da se eliminisu uzroci krize u Koaliciji, Draskovic je rekao da "Zajedno" ozbiljno razjedaju cetiri bacila - nepostovanje koalicionih sporazuma, tajni dogovori nekih kaolicionih partnera sa Slobodanom Milosevicem, SPS-om i JUL-om, marketinske agencije i ankete o stavovima javnog mnjenja.

Odluka o kandidatu - 19. aprila

O imenu kandidata za naredne predsednicke izbore, SPO ce odluciti 19. aprila na sednici Glavnog odbora te stranke. "Nijednog drugog kandidata necemo podrzati jer bi to bilo flagrantno krsenje dogovora u koaliciji "Zajedno", rekao je Vuk Draskovic dodajuci da ako tu kandidaturu ne prihvate koalicioni partneri da ce to znaciti kraj koalicije "Zajedno" "bar u njenom vrhu."

- Price da ce SPO ili neko drugi ispred koalicije rentirati Panica, ovog ili onog kandidata, sto se nas tice nece proci, istakao je Draskovic.

Sto se tice izlaska na predstojece republicke izbore, Draskovic je istakao da o tome pod sadasnjim izbornim uslovima nema ni govora.

Draskovic je precizirao da je koalicioni partner (DS), jos pre zvanicnog isticanja kandidature za predsednicke izbore, koja po sporazumu clanica koalicije "Zajedno" pripada SPO-u, jasno najavio da ne postuje taj dogovor. Optuzujuci ponovo Zorana Djindjica da se tajno sastao sa Slobodanom Milosevicem, Draskovic je rekao:

- Nekoliko puta sam tokom protesta to proveravao i dobijao cvrsta uverenja i zakletve da je rec o podmetanju Udbe. Tek sam 25. februara kompletirao ceo dosije iz raznih izvora i Djindjic je u avionu za Madrid priznao da je razgovarao sa Milosevicem.

Na opasku novinare da je Vesna Pesic, predsednica GSS demantovala da je Djindjic izjavio da se sastao sa Milosevicem, Draskovic je rekao: "Onako je kako ja tvrdim" i da je takve stvari dugo skrivao i molio da ne bude sastanaka te vrste.

Srpska delegacija - pobednik u Njujorku

Albanska i srpska delegacija su se u Njujorku dogovorile, prema recima Vuka Draskovica, da nastave dijalog u Srbiji ili Crnoj Gori. Njujorski razgovori su, kako je rekao Draskovic, zavrsili "dobro diplomatski promisljenim reteriranjem albanske strane".

Objasnjavajuci to reteriranje, Draskovic je precizirao da je albanska delegacija predlozila da u narednim razgovorima oni vise ne pominju da je Kosovo van Srbije, ali da ni Srbi ne pominju da je ono u Srbiji.

- Na to sam im odgovorio da se njihov nerealni projekat i stvarnost ne mogu izjednacavati i da se realnost da je Kosovo u Srbiji ne moze precutati, rekao je Draskovic i ocenio da je srpska strana pobednik razgovora u Njujorku "jer je stvarnost na njenoj strani".

Lider SPO je upozorio da marketinske agencije ne smeju biti kreatori politike koalicije "Zajedno", pogotovo ako ih je angazovala samo jedna stranka ili covek. Tvrdeci da su sve ankete lazirane, Draskovic je rekao da su njihovi narucioci ili SPS ili neke clanice koalicije "Zajedno".

Interes SPS-a je, po Draskovicevim recima da nekog drugog uveri kako SPO ne postoji i da se koalicija "Zajedno" i njen zajednicki kandidat po svaku cenu sruse pre izbora.

- Po njima od 1990. ne postoji SPO niti njegov predsednik. Mnogima u opoziciji su te ankete zavrtele glavu i ucinile ih slavoljubivima sto je sprecavalo stvaranje koalicionih saveza svih ovih godina. Dok se DSS raspada, ankete pokazuju da nikada nije bolje stajala i na njih se poziva ta stranka. Ne zelimo da u istu stupicu upadne i DS, istakao je Draskovic.

I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /