Petak, 11. april 1997.

FRANJO TUDJMAN POZVAO SVE STANOVNIKE U ISTOCNOJ SLAVONIJI DA IZADJU NA IZBORE

"Pocetak mirnog zivota za Srbe kao ravnopravne gradjane Hrvatske"

Ocenjujuci da su izbori istorijski dogadjaj, predsednik Tudjman pozvao sve hrvatske gradjane da sto pre izlece rane proslosti i da sve svoje snage usredsrede na izgradnju buducnosti

Zagreb, Beta. - Predsednik Hrvatske Franjo Tudjman izjavio je juce da je ratno stanje u Hrvatskoj zavrseno i pozvao sve stanovnike u istocnoj Slavoniji da izadju na predstojece izbore, zakazane za nedelju, 13. april.

"Ovo je kraj ratnog stanja. Nasa pobeda je ostvarena uz velike ljudske i privredne zrtve", rekao je Tudjman posle razgovora sa administratorom UN za istocnu Slavoniju Zakom Klajnom. Tudjman je dodao da politicke razlike moraju da budu prevazidjene, u skladu sa izbornim rezultatima.

"Stoga pozivam sve hrvatske gradjane da sto pre izlecimo rane proslosti i da sve svoje snage usredsredimo na izgradnju buducnosti, na dobrobit svih gradjana Hrvatske", rekao je Tudjman. "Pozivam sve hrvatske gradjane iz delova hrvatskih zupanija, koje se nalaze pod privremenom upravom Untaesa, da izadju na izbore, koji ce se, kao i u drugim delovima Hrvatske, odrzati u nedelju 13. aprila", dodao je hrvatski predsednik.

Ocenjujuci da su izbori "istorijski dogadjaj za Hrvatsku", Tudjman je rekao da ne moze biti nikakve sumnje da je Hrvatska "ispravno postupila kada se odlucila na saradnju sa medjunarodnom zajednicom o mirnoj reintegraciji hrvatskih podrucja pod Untaesom". "Izbori su stvarni pocetak povratka svih hrvatskih prognanika iz tih podrucja", rekao je Tudjman i dodao da je ovo godina "povratka i pomirenja svih hrvatskih gradjana".

Prema njegovim recima, izbori predstavljaju "pocetak mirnog zivota za Srbe, kao ravnopravne gradjane Hrvatske". "Kao predsednik Hrvatske, ponavljam ono sto sam vise puta rekao da Srbi, koji su voljni da prihvate hrvatski Ustav i zakone, mogu da ostanu i da doprinesu privrednom, kulturnom i drustvenom razvoju Hrvatske", rekao je Tudjman. "Njihova gradjanska prava, dom i imovina zagarantovani su hrvatskim Ustavom u skladu sa najvisim medjunarodnim standardima", dodao je on.

Klajn je rekao da je Tudjmana obavestio da u istocnoj Slavoniji ima 144.000 biraca i da je Untaes na dobrom putu da okonca izvrsni deo svog mandata. "Ocekujem dobar odziv biraca", rekao je na kraju administrator UN.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /