Subota, 12. april 1997.

OKONCANA KRIZA U NEDELJNIKU NIN

Novinari se u ponedeljak vracaju na posao

Beograd. - Novinari NIN-a koji su od 28. februara u strajku zbog smene glavnog i odgovornog urednika lista Dusana Velickovica, vratice se u ponedeljak, 14. aprila na posao, cime se zavrsava kriza koja je vise od 40 dana potresala ovaj list. Kako je recano na juce odrzanoj konferenciji za novinare, povlacenjem suspenzije za cetvoro radnika NIN-a, prestala je potreba za daljim strajkom.

Dragoslav Rancic, predsednik strajkackog odbora ocenio je da su odlukom inspektora rada o nelegalnosti suspenzije "zadovoljeni i zakon i pravda" i da su strajkaci "dobili punu satisfakciju". Po njegovim recima, "bilo bi dobro da direktor Tomislav Dzadzic prekine disciplinski postupak protiv Vesne Kostic, Slobodana Reljica, Miodraga Sindjelica i Luke Micete" i najavio da postoji mogucnost da se strajk reaktivira ukoliko se nastavi sa pritiscima na novinare.

Dzadzic sokiran

Direktor NIN, Tomislav Dzadzic ocenio je da je odluka "inspektora rada Minstarstva rada Vlade Mirka Marjanovica" kojom se ponistava njegova odluka o suspenziji cetvoro zaposlenih u NIN-u sokantna", te da se njome "od danas u Srbiji prakticno uvodi potpuna anarhija u preduzecima".

Dzadzic se u svom saopstenju za javnost pita "da li se na takav paradoksalni potez Vlada Mirka Marjanovica odlucila iz streteskih razloga samo da bi pomogla grupi radnika koja je nelegitimnim sredstvima pokusavala da NIN vrati u zagrljaj vlasti" i odgovara da ce se odgovor znati kada Ministarstvo odgovori na pitanje kakav je formalni status radnika koji "od treceg marta odbijaju da rade, mada nemaju nikakve formalno- pravne dokaze da su i jedan dan bili u strajku".

- Da li bi tako nesto moglo da se desi u Marjanovicevom "Progresu" ili bilo gde u svetu, pita se direktor NIN-a.

Povodom predstojeceg izbora za glavnog urednika lista i najava da ce se iako je izborna procedura vec pokrenuta, biti menjan Statut kuce, novinar Marijana Milosavljevic je upozorila da se "i kada je rec o manje ozbiljnim stvarima pravila ne mogu menjati u toku igre". Deo zaposlenih u firmi koji nisu strajkovali formirali su, naime, svoj sindikat i zatrazili od Upravnog odbora NIN-a da se izmeni odredba Statuta po kojoj pri izboru urednika krajnju rec ima novinarski deo redakcije, iako ga UO bira.

Milosavljevic je takodje zatrazila da Stevan Niksic, clan UO, koji se kandidovao za mesto glavnog i odgovornog urednika, "na kratko izadje iz UO", jer bi bilo "vrlo neozbiljno da Niksic glasa o izboru Niksica". Za mesto glavnog urednika kandidovali su se, pored Niksica, Dragan Bujosevic, Dragan Jovanovic i Miodrag Glisic, svi urednici u NIN-u.

V. R.

Steva Niksic kandidat za glavnog urednika

Upravni odbor NIN-a odlucio je da od redakacije zatrazi saglasnost za izbor Stevana Niksica na mesto glavnog i odgovornog urednika. Tajno glasanje clanova redakcije ce biti odrzano 17. aprila. Na sastanku UO koji je odrzan juce razmatrane su kandidature Dragana Bujosevica, i Dragana Jovanovica, dok je Milivoje Glisic povukao kandidaturu. Kako se saopstava, Niksic je izabran jer poseduje "najvece iskustvo".

Povodom zahteva jednog dela zaposlenih da se svim radnicima NIN-a omoguci da glasaju o izboru glavnog i odgovornog urednika, odluceno je da se Statut, koji regulise nacin izbora, ne moze menjati uoci glasanja. Prema tumacenju koje je juce dao UO, o glavnom uredniku mogu da glasaju samo novinari, a novinarima se smatraju: svi autori i urednici tekstova, urednik ilustracija, lektori, graficki urednici i fotoreporteri.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /