Subota, 12. april 1997.

DELEGACIJA "ZAJEDNO" O RAZGOVORIMA SA KORNBLUMOM I GELBARDOM

Kraj nesporazuma - ovih dana?

U americkoj rezidenciji u Beogradu razgovaralo se i o odnosima u koaliciji "Zajedno", a Vuk Draskovic izjavio kako veruje da ce se ovih dana resiti svi nesporazumi

Beograd. - Vuk Draskovic, Vesna Pesic i Miodrag Perisic sreli su se sinoc sa pomocnicima drzavnog sekretara SAD - Dzonom Kornblumom i Robertom Gelbardom u americkoj rezidenciji u Beogradu, a jedna od tema jednocasovnog razgovora bili su i odnosi u koaliciji "Zajedno".

Prema Draskovicevim recima, Kornblum je predstavnike koalicije "Zajedno" obavestio i da je americka strana u jucerasnjem ragovoru sa Slobodanom Milosevicem insistirala na dijalogu sa opozicijom u skladu sa predlozima koalicije "Zajedno" i da Milosevic i SPS u celini moraju da primene preporuke Gonsalesovog izvestaja.

- Americka strana se interesovala i sta se dogadja u koaliciji "Zajedno". Izneli smo uveravanja da cemo sve sto mozemo uciniti da se koalicija odrzi. Ja sam pri tome naglasio da je samo jedan veliki problem u koaliciji - postovanje ili nepostovanje postignutih sporazuma - izjavio je novinarima lider SPO posle razgovora sa Kornblumom.

Draskovic veruje da ce se ovih dana resiti svi nesporazumi unutar koalicije i javno istupiti sa izjavom da nema potpisanog sporazuma koji u celini i bezrezervno nece svi postovati.

- U tom smislu ja i SPO cemo uciniti sve sto mozemo da ne razocaramo gradjane Srbije, medjunarodnu javnost i da ne upropastimo sav kredit koji smo stekli. Mnogo je veliki ulog sa kojim se niko ne sme kockati. Ovaj narod zeli da troje ljudi koji su ucestvovali na demonstracijama tri meseca budu i na svim izbornim spotovima, rekao je Draskovic i dodao da ce on i SPO ispostovati sve sporazume i da nijedna izjava do sada data nece biti zaboravljena.

Vesna Pesic, lider GSS je izjavila da je delagacija koalicije "Zajedno" u razgovorima sa americkom delegacijom "registrovala da koalicioni partneri imaju probleme u medjusobnoj komunikaciji, da nisu dovoljno dobro organizovani i da moraju uciniti mnogo napora da naprave dobar tim koji ce mnogo vise saradjivati i razgovarati kako bi se resili problemi".

- Ako budemo isli tim putem mislim da cemo resiti sve nase probleme, dodala je ona.

Komentarisuci susret americke delegacije sa Slobodanom Milosevicem, Pesic je izjavila da je stekla utisak iz razgovora sa predstavnicima SAD da se Amerikanci nisu dobro sporazumeli sa predsednikom Srbije.

- Predsednik Milosevic je tvrdio da ovde postoji potpuna sloboda medija i da nase institucije odlicno funkcionisu. Americka strana je tvrdila da nije tako i da moramo da se vratimo na dijalog i preporuke iz Gonsalesovog izvestaja. Amerikanci su rekli da nece odustati od svojih stavova i da ce i dalje insitirati na tome da se ne pravi farsa i lazna slika o procesu demokratizacije u zemlji - rekla je predsednica GSS.

Djindjic izostao zbog sastanka u Skupstini

Zoran Djindjic nije ucestvovao u jucerasnjim razgovorima sa Kornblumom i Gelbardom jer je, kako tvrdi Miodrag Perisic, imao vazan sastanak sa upravom gradske skupstine.

- Nema nikakve razlike ko je od nas tu. Mogla je i Vesna (Pesic) da ne bude - dodao je Perisic.

Isticuci da se slaze sa Draskovicem da je u koaliciju ulozen veliki ulog i da se s tim niko ne sme kockati zbog licnih ambicija, Perisic je dodao: "Za koaliciju "Zajedno" su ocekivanja gradjana Srbije, a to mogu reci i u Djindjicevo ime, ozbiljniji nalog nego bilo sta drugo".

Miodrag Perisic, potpredsednik Demokratske stranke, izjavio je da ga je americka delegacija uverila da su lideri koalicije "Zajedno" odlicno prosli u Vasingtonu.

- Ostaje nam posao da to unutra usavrsimo izgradnjom zajednickih tela i koordinisanom politikom. Videlo se juce (cetvrtak), da kada se dobro radi u Skupstini Beograda, onda koalicija funkcionise, rekao je Perisic.

Po Perisicevim recima, Milosevic je juce dobio jasnu poruku. "Tu poruku mora ili da prihvati ili da snosi posledice. Na zalost te posledice cemo i mi morati da placamo", dodao je Perisic.

Onima koji misle da je Milosevic popravio svoj medjunarodni polozaj, Perisic je porucio da imaju "apsolutno pogresnu sliku" i da predsednik Srbije nikad nize nije stajao u odnosu na svet.

- To sto on sada pokusava ovde da zamaze oci svadjanjem Djukanovica i Bulatovica ili Biljane Plavsic i Krajisnika, kao i manipulisanjem odnosima u koaliciji "Zajedno", nece mu popraviti polozaj. On ili moze da otpocne dijalog sa opozicijom ili da otera Srbiju, zbog vlastitog polozaja, u duzu izolaciju, zakljucio je Perisic.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /