Subota, 12. april 1997.

GLAVNI ODBOR DPS JUCE ODLOZIO ODLUKU O SUKOBU U CRNOGORSKOM RUKOVODSTVU

U potrazi za "bezbolnim resenjem"

Bulatovic ne odustaje od zahteva za smenom trojice ministara, ali je ocigledno da je "lopta spustena" da bi se umirila javnost

Podgorica. - Iako je najavljena kao "odlucujuca", ni jucerasnja sednica Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Crne Gore nije dala odgovor na podele koje vec dugo vremena eskaliraju na relaciji predsednik drzave Momir Bulatovic-premijer Milo Djukanovic. Sednica je trajala relativno kratko, oko tri sata. Odluceno je, kako saznajemo iz vrlo pouzdanih izvora, da se do sledeceg petka "nastave konsultacije", kako bi se na najbezbolniji nacin razresila aktuelna politicka kriza. "Dan D", je, dakle, odlozen za nedelju dana, kada ce opet zasedati GO DPS.

Prvobitni pritisak Momira Bulatovica, koji je ojacan ogromnom vecinom u Glavnom odboru i rezultirao ostavkom Djukanovica sa funkcije potpredsednika partije, polako popusta. Bulatovic i njegovi istomisljenici i dalje imaju vecinu u SO, ali provera u bazi je pokazala da Milo Djukanovic stoji mnogo bolje nego sto se to cinilo u prvi mah. Najvaznija prevara bila je u Niksicu, gde je Djukanovic dozivio "aplauze na otvorenoj sceni", a indikativno je i ono sto se dogadjalo u Podgorici koja se smatrala "leglom" Bulatoviceve struje. Na toj proveri, naime, nije previse pomoglo ni to, kako kazu nasi izvori, sto je predsednik podgorickog DPS imao maltene pojedinacne konsultacije sa vidjenijim clanovima partije. Pri zbrajanju rezultata, karte su bile pata. Isti ishod je otprilike vidjen i u mesovitom Bijelom Polju, gde Bulatovic nije dobio ocekivanu podrsku. S druge strane, kako saznajemo, Djukanovic je opet pobrao aplauze. Bilo je i onih koji su otvoreno izrazili strah za raspad partije, pa su kritikovali obojicu celnika stranke.

Nakon ovakvog toka dogadjaja uveliko se pocelo spekulisati mogucnoscu da ce Bulatovic malo odstupiti. Nasi, obicno pouzdani izvori, medjutim, kazu da je predsednik Bulatovic od ranih jucerasnjih jutarnjih sati imao konsultacije sa najblizim saradnicima. Isti izvori kazu da je odlaganje ocekivano, ali da predsednik nece odustati u svojim namerama za rekonstrukciju Vlade - smenjivanje potpredsednika Slavka Drljevica, minsitra kulture Gorana Rakocevica i nacelnika Drzavne bezbednosti Vukasina Marasa. Svi su oni, inace, Djukanovicevi ljudi, pa se pretpostavlja da bi glavni udarac na premijera mogao uslediti nakon "potkresavanja grana" oko njega. Zasad je jedino izvesno da je crnogorski "ambasador" u SAD Ratko Knezevic, podneo ostavku.

Rucak u vili "Gorica"

Kako se iz pouzdanih izvora saznaje, do prvog susreta izmedju Momira Bulatovica i Mila Djukanovica, poslije dubokog razlaza na sjednici Glavnog odbora, doslo je u srijedu, 9. aprila, neposredno po zakazivanju press konferencije crnogorskog premijera. Susret se, na zahtjev predsjednika Bulatovica, zbio u vili "Gorica" u Podgorici, u kojoj su, prema tim izvorima, dvojica zavadjenih celnika DPS-a, zajedno rucali. Tom prilikom je Bulatovic, navodno, zatrazio od Djukanovica da najavljenu pres konferenciju odlozi, sto je ovaj, sjutradan i ucinio, pa je taako oko stotinak akreditovanih novinara, od kojih su mnogi doputovali u Podgoricu, naisao na potpuno zatvorena vrata za informacije o najnovijim zbivanjima vezanim za sukob u vrhu vladajuce partije u Crnoj Gori.

Sednici Glavnog odbora prethodio je sastanak Izvrsnog odbora GO DPS, dva sata ranije. Insistirano je na sprovodjenju ranijih zakljucaka GO DPS. Premijeru Djukanovicu je ostavljen rok do naredne srede, do kada bi trebalo da sacini izvestaj o tome "sta je konkretno preduzeo po pitanju partijskih zakljucaka". Sugerisano je da se na taj sastanak Glavnog odbora pozove i Djukanovic, koji bi trebalo da licno obrazlozi sacinjeni izvestaj.

Da nece sve ici kako je zamisljeno, pokazao je i jucerasnji skup najviseg tela DPS CG. Iako velikom broju novinara koji su se juce i prekjuce sjatili ka Podgorici, ne samo da nije bilo moguce da prisustvuju sednici GO, nego bez "garancije nekog iznutra" nije bilo moguce ni uci u zgradu Vlade gde je odrzan sastanak - pouzdano saznajemo da Djukanovic polako "staje na noge". Za razliku od prve sednice, gde je glatko izgubio i to ogromnom vecinom glasova, juce se u nastupima govornika osetio "miris baze", pa je na njegovu stranu stalo vise clanova GO. Najverovatnije, to je i glavni razlog odlaganja odluke.

Kako je u prethodnim dogovorima sa clanstvom izgledalalo, najbolje odslikava podatak da su u Niksicu, recimo, na stranu Momira Bulatovica stala svega tri "znacajnija" imena - Milan Bojanovic, Dragan Koprivica i Mihailo Miljanic. Njegov kadar dr Blagoje Cerovic, predsednik opstine Niksic, opredelio se za Djukanovicev reformisticki kurs. Postoje indicije da su i neki clanovi GO koji su prisustvovali sastanku u Niksicu, a koji su na ranijoj sednici GO DPS, glasali za opciju Momira Bulatovica, promenili misljenje.

Suocen sa takvim odnosom snaga, Bulatovic je pokusao jos na tom sastanku da "osvezi suzdrzanost i prijateljstvo" sa Djukanovicem, ali kako tvrdi nas izvor, u tome nije uspeo - ispracen je zvizducima.

I pored ociglednog spustanja lopte, radi smirivanja javnosti, ni Bulatovic ni Djukanovic nisu daleko odmakli od njihovih pocetnih pozicija, koje bi mogle da budu uvod u mnogo ozbiljnije podele u vladajucoj stranci u Crnoj Gori.

G. Plamenac
B. Cani
B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /