Subota, 12. april 1997.

RADOVAN STOJICIC BADZA, OD POZORNIKA DO GENERALA

Covek za "zivi kontakt"

Uspon prvog coveka policije (sef Javne bezbednosti i zamenik ministra unutrasnjih poslova) zapoceo je upadom u Stari trg (strajk albanskih rudara), nastavio je ratovanjem u istocnoj Slavoniji. Potom je licno predsednika Republike ispracao u Dejton. Tvrdio je da je Beograd najbezbedniji grad na Balkanu. "Moja profesija je moj zivot" - govorio je

Bogata biografija: Stojicic sa Z. R. Arkanom,
Erdut, godina 1991.

Bio je ocito covek akcije ali je ipak poginuo od brzeg, ili brzih. Radovan Stojicic Badza, 46-godisnjak poceo je kao pozornik na Tasmajdanu - kao sef Javne bezbednosti, jos i zamenik nadleznog ministra, ubijen je u jednoj kafani, javnosti je postao ili bolje receno postajao poznat (kako je govorio sef svih sefova) u "godinama raspleta".

Sluzeci se ovlascenjima koja je pokrivao novi Zakon o cinovima pripadnika MUP-a , predsednik Slobodan Milosevic ga je nagradio najvecim cinom proglasivsi ga general-pukovnikom pre godinu dana. "Kao pripadnik Sluzbe unutrasnjih poslova i kao covek licno sam presrecan, i mogu da kazem da sam jos kao dete dosao u ovu sluzbu i to je sve sto imam i sve sto znam. Moja profesija je moj zivot i veceg priznanja za mene od ovog - predsednika Milosevica - nema", rekao je tada Stojicic.

Politickom vrhu preporucio se ocito konkretnim delovanjem na terenu, neki kazu i potpunom poslusnoscu, koja je podrazumevala i zavodjenje cvrste ruke u policijskim redovima.Prelomni trenutak posle kojeg su ga markirali kao "coveka za uspon" odradio je na samom pocetku jednog vremena koje se produzilo u rat, po cijem je zavrsetku nestao i sam Stojicic.

Predvodio je upad u rudnik Stari trg, gde su strajkovali albanski rudari. Za neposredno delovanje, odnosno "zivi kontakt", bio je prosto predodredjen s obzirom da se, kako mu i nadimak kazuje, nalazio u izvrsnoj fizickoj kondiciji cije usavrsavanje mu je omogucilo da preskoci prve hijerarhijske prepreke u karijeri.

Vec u srednjoj milicijskoj skoli bavio se intenzivno rvanjem i dzudoom, koje je, po tvrdnjama kolega, rado i uspesno demonstrirao obavljajuci pozornicku duznost. Zavrsio je i Visu trenersku skolu, DIF, pa magistrirao na temi o fizickoj kondiciji specijalaca. Sa "coskarenja" prebacen je na mesto referenta fiskulture u GSUP, da bi sredinom osamdesetih stigao do mesta zamenika komandanta u Specijalnoj jedinici MUP-a Srbije.

Posle Starog trga na red su dosli daleko ozbiljniji "upadi". Kako je javnost u vise mahova obavestena, Stojicic je rukovodio teritorijalnom odbranom u istocnoj Slavoniji, gde je, inace, sa svojim "tigrovima" bio Zeljko Raznatovic Arkan. Sa nacionalne tacke gledista, ratovanje je bilo uzaludno, regija se upravo ovih dana definitivno "privodi" pod Hrvatsku.

Za njega to ratovanje je, pak, bilo uspesno jer je uskoro dosao za nacelnika Javne bezbednosti da bi l992. bio imenovan za Sokolovicevog zamenika. Po recima jednog policajaca, prvo suspendovanog pa sudski vracenog na posao, Stojicic je u ratu - imao raznovrsne uloge. U slavonskom ratovanju - koje ce za neke izgleda imati haski finale - po intervjuima policajca Dragana Mladenovica, "na listi Badzinog klana nalazio se dobar deo Vukovara, gde je on sa svojim specijalcima ratovao, ubijao Srbe u potiljak i otima zlato, kola i sve sto je vredelo. On je na konto rata dobio mesto zamenika ministra policije".

Pomenuti, Mladenovic se samoubilacki osmelio da javno izrekne i da se "Badzin klan, zbog same Stojiciceve funkcije bavi - osim ratistem, i krupnijim kriminalom i drogom. Badzin klan ("od dva koji se bave organizovanim kriminalom") je, tvrdi ovaj covek dalje, uzimao reket, "radio" kradje kamiona, dok je sam nacelnik Javne bezbednosti "vozio "porse" ukraden u Austriji". Medjutim, uprkos njegovoj ratnoj biografiji, vrh vlasti ga je tih zadnjih ratnih dana drzao na "svetlu dana", pa je tako Badza zajedno sa politickim "kremom" bio na aerodromu ispracajuci predsednika Milosevica u Dejton - sto je vidjeno, naravno, kao najava njegovih daljih napredovanja. Mozda otuda potice prica kako se navodno on hvali da je "najpoverljiviji Milosevicev covek", dok mu je najpoznatija javna izjava verovatno ona da "samo spremni i vesti ljudi mogu da rade posao sa malom dozom agresivnosti".

Privilegije je, kako je pisano po stampi, izvlacio i njegov sin koji je kobne veceri izmedju 10. i 11. aprila bio sa ocem za istim kafanskim stolom. Njemu je, navodno, stiglo helikoptersko policijsko pojacanje prilikom jedne tuce na Kopaoniku. Ovih dana je podneo i tuzbu protiv saobracajne milicije "zbog (njihovog) prekoracenja ovlascenja".

Stojicicu analiticari po novinama nisu predvidjali brzo gasenje, u bilo kom smislu, upkos tome sto se stalno govori o raznoraznom "pospremanju" u drzavi i na asfaltu. Vidjen je zapravo kao moguci novi ministar policije kada je Sokolovic izabran za savezni nivo.

Ko je dakle mogao biti tako jak da eliminise tako jakog coveka. Izjave koje je ubijeni davao proslih meseci sada su zahvalne za spekulisanje, jer prakticno negiraju postojanje kriminalnih organizacija koje bi mogle da se nose sa drzavom, sto mu je doduse bila duznost da izjavi.

"Beograd je najbezbednija metropola na Balkanu, medju bezbednijim u svetu", izjavljivao je u drzavnim medijima Stojicic neposredno pred proslogodisnje izbore. "Zitelji Beograda mogu slobodno da se krecu kuda to zele, mladi izlaze kasno nocu u grad, ovde nema 'zabranjenih zona', odnosno delova grada u koje ni policija ne sme da zadje, a takvih mesta u mnogim razvijenijim gradovima ima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /