Subota, 12. april 1997.

Mr DOBRIVOJE RADOVANOVIC, DIREKTOR INSTITUTA ZA KRIMINOLOSKA I SOCIOLOSKA ISTRAZIVANJA

Osveta ili organizovan kriminal

Takvo ubistvo ne moze da izvrsi trecerazredni kriminalac. Ovo je uradio profesionalac

- Pre pet-sest meseci kad je ubijen inspektor Gradskog MUP-a, Dragan Radisic, na svom kucnom pragu- to je bio, koliko ja znam, prvi slucaj napada na policajca, izimajuci napade na Kosovu i puskaranja koja se desava kad policija goni policajce. On je ubijen pre vise od pet-sest meseci i jos uvek se ne zna ko je izvrsio taj zlocin. Ja sam nakon mesec dana izjavio da je to pocetak, da je to uzasno lose sto se desava, da je to simptom poremecenih drustvenih odnosa. Taj slucaj simbolizuje poremecenost odnosa ne samo zbog toga sto kriminalci pocinju direktno da likvidiraju policajce koji su im na tragu, nego i zbog cinjenice da policija ni nakon mesec dana u to vreme, a sada ni nakon sest meseci nije uspela da pronadje pocinioca, kaze za "Nasu Borbu" mr Dobrivoje Radovanovic, povezujuci ubistvo Radovana Stojicica Badze, zamenika ministra policije, sa ubistvom inspektora Radisica.

On smatra da, kad policija ne uspe da pronadje ubicu svog kolege- znaci da postoje neki drugi razlozi zasto se to zaustavilo- "ti drugi razlozi, nazalost mogu biti mnogobrojni, ali niti jedan ne ide u prilog drzavi ni policiji. U celom svetu, kad se ubije policajac, pa cak i u obicnoj dnevnoj pucnjavi, policija ostavlja sve po strani i goni pocinioce iz profesionalne solidarnosti i da se pokaze da napad na policiju mora biti kaznjen. Kod nas je taj napad prosao totalno bez kazne i to je bio znak da se mogu napadati vidjeni policajci".

Cetiri vrste ugrozenosti gradjana

SITUACIONA: Po misljenju direktora Instituta za kriminoloska i socioloska istrazivanja, jedna vrsta ugrozenosti je i tzv. 'situaciona ugrozenost', "jer vi kao slucajni prolaznik na ulici mozete da budete zestoko povredjeni zato sto ste se nasli u momentu obracuna izmedju pojedinih kriminalnih organizacija. U kafani, restoranu, kaficu, mozete biti zrtva bilo gde.

REKET: Druga vrsta ugrozenosti jeste da mozete biti uvuceni namerno ili slucajno u medjusobni obracun kriminalaca ili pojedinih grupa organizovanih kriminalaca. Dovoljno je da pocnete bilo sta da radite, da se bavite privatnim biznisom ili delatnoscu, vi morate placati reket i automatski ste podanik jedne organizacije i u sukobu sa drugom organizacijom".

OSECANJE NESIGURNOSTI: I treca vrsta ugrozenosti je, obrazlaze sagovornik "Nase Borbe", ona koja je, cini se, psiholoski jako teska, to je osecanje nesigurnosti koje nosite- jer, kad moze kriminalac da napadne vrh policijhe, onda, zasto ne bi mogao obicnog gradjanina koji im se, recimo, suprotstavi za nekakvo bahato ponasanje?

SARADNJA DRZAVE I KRIMINALA: I cetvrta vrsta ugrozenosti, ono cega se ja kao strucnjak najvise bojim, to je moguca saradnja policije, odnosno drzave i kriminala. Tad vise nemate pravnu sigurnost, nemate ko da vas zastiti. U svim ovim prethodnim situacijama, vi normalno trazite zastite od drzave, a ako ova saradnja postoji, vise nemate zastitu.

Ubistvo zamenika ministra policije je, kaze mr Radovanovic. Mogao se ocekivati napad i na druge policajce koji rade pojedine slucajeve- ali, izvrsiti atentat na zamenika ministra i to na coveka koji vodi javnu bezbednost je vrhunac poremecenih odnosa, vrhunac drskosti, vrhunac, mozda kriminalizacije naseg drustva. "Ja, naravno u ovom casu ne znam sta je razlog tog ubistva, ali znam sigurno da je to zestok simptom poremecenih odnosa sto se tice nase drzave i simptom moguce kolaboracije drzave sa podzemljem. Prvo sto pada napamet jeste da je u pitanju ili osveta nekih kriminalaca za neko gonjenje ili sudjenje...ali je moguce da se radi i o osveti kriminalca koga je policija iskoristila. Moguce je i da je to ubistvo posledica nekakvih aranzmana koje policija ima sa podzemljem, obrazlaze mr Radovanovic, uz opasku:

"Svaki Beogradjanin koji "vodi" redovni nocni zivot vrlo cesto moze da vidi ugledne policajce u drustvu uglednih prestupnika. To druzenje ne moze biti obicno partnerstvo u picu. U tome sto ja kazem moze da ima svakakvih implikacija, ali, to je moguce kada postoji takvo druzenje izmedju policije i prestupnika. Jer, moguca su ulazenja u neke sektore organizovanog kriminala, zabrana rada pojedinim ljudima kojima je to pre toga bilo dozvoljeno...Ovo ubistvo ili je klasicna osveta ili je rezultat organizovanog kriminala. Takvo ubistvo ne moze da izvrsi trecerazredni kriminalac. Ovo je uradio profesionlac , a mi smo svedoci profesionalnih ubistava unazad cetiri-pet godina. Medjutim, vrlo je simptomaticno da vrhovi nase policije uporno tvrde da ne postoji organizovani kriminal, iako svaki covek koji se iole druzi sa kriminalcima, a ja se druzim sa njima, zna da on postoji".

Na pitanje da li ovo ubistvo moze da ima i neku skrivenu poruku za obicne gradjane, mr Radovanovic kaze: "Obicni gradjani su, sto se tice kriminala ugrozeni na mnoge nacine, i od obicnih kriminalaca, ali su takodje ugrozeni i od profesionalnih kriminalaca i od organizovanog kriminala".

Na pitanje da li povezanosti drzave i kriminala (4. ugrozenost) postoji i u Srbiji, mr Radovanovic pojasnjava da "organizovani kriminal po definiciji saradjuje sa drzavom". "Dakle, ne moze da postoji bez saradnje sa drzavom, a ako tvrdim da postoji organizovani kriminal, onda je normalno da cu tvrditi i da postoji saradnja. Hteo bih samo da naglasim da je to zakon organizovanog kriminala i da nema veze sa partijom na vlasti. Sutra ce doci druga partija, postojace organizovani kriminal i postojace saradnja sa drzavom. To je zakonitost organizovanog kriminala, za tu tezu imate primera u celom svetu. Ta saradnja ide ponekad vrlo visoko, do clanova parlamenta, predsednika Vlade, predsednika sudova..."

O.Nikolic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /