Ponedeljak, 14. april 1997.

ZORAN DJINDJIC PREDLAZE PROSIRENJE KOALICIJE "ZAJEDNO"

Demokratsku energiju usmeriti ka resavanju nacelnih pitanja

Ulazak u izbornu kampanju sa primatom personalnih nad nacelnim pitanjima je veoma opasan, rekao je Djindjic agenciji Beta i dodao da izlaz iz postojece "koncepcijske krize" u Koaliciji vidi u "znatnom prosirenju osnova Koalicije" i u "ukljucivanju demokratske javnosti u resavanje kadrovskih i programskih pitanja"

Beograd, Beta. - Predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic izjavio je da ce danas predloziti svojim koalicionim partnerima da koaliciju "Zajedno" prosire drugim strankama i svim demokratskim snagama Srbije. U izjavi agenciji Beta, on je jos rekao da ce pozvati i Milana Panica i Nebojsu Covica da se pridruze toj koaliciji. Djindjic je rekao ce prosirenje koalicije "Zajedno" predloziti u cilju "izlaska iz krize", koja prema njegovoj oceni "nije izazvana licnim odnosima unutar nje".

"Kriza koja se oseca ovih mesec, mesec i po dana upravo je rezultat toga sto smo se sa opstih demokratskih pitanja spustili na dnevna pitanja vlasti. To nije nivo na kojem mozemo zadovoljiti ljude koji su demonstrirali zeleci promene, a ne samo da neko drugi vrsi vlast umesto socijalista", rekao je Djindjic. On je demantovao informaciju objavljenu u jucerasnjem "Dnevnom telegrafu" da ce se DS povuci iz koalicije "Zajedno".

"To nije tacno i ne razmisljam uopste o tome. Ne vidimo nikakvog razloga da se DS izdvoji iz koalicije 'Zajedno'", rekao je predsednik DS. Prema njegovim recima, koaliciju "Zajedno" treba vratiti "opstim demokratskim principima", koji su sadrzani u Gonsalesovom izvestaju, a koji su trenutno "potpuno gurnuti na marginu, jer se koalicija bavi pitanjem ko ce biti na ovom ili onom mestu". On je izneo stav stranke da je kriza unutar koalicije "Zajedno" "koncepcijska" i da je posledica "cinjenice da je pri konstituisanju i vrsenju vlasti na lokalnom nivou, vise paznje posveceno pitanjima kadrova nego pitanju programa".

"Oseca se izvesna dezorijentisanost u tim opstinama i gradovima, jer se vise paznje posvecuje rutinskim poslovima. Vrlo malo ima volje i zelje da se nesto promeni i da se razmislja o promenama i sistemskim reformama", rekao je Djindjic. On je ocenio da postoji "opasnost" da koalicija "Zajedno" i u novu izbornu kampanju udje ponovo sa "primatom personalnih pitanja nad nacelnim, opstim i programskim pitanjima".

"Izlaz vidimo u dve stvari, a prvo u tome da se znatno prosiri osnova koalicije i da se u odluke o kadrovskim i programskim pitanjima ukljuce i demokratska javnost, kao i one strukture koje su nosile protest", rekao je Djindjic i naveo "Univerzitet, crkvu i nezavisne intelektualce". On je ponovio da umesto kadrovskih pitanja za buduce izbore, koalicija "Zajedno" treba da se posveti nacelnim pitanjima o uslovima izlaska na izbore, medijima, izbornom zakonu i kontroli izbora, jer je samo na taj nacin "moguce mobilisati demokratsku energiju koja se pokazala za vreme protesta". Predsednik DS je ocenio da je nemoguce mobilisati tu energiju "oko bilo kog kandidata, jer po prirodi stvari svaki kandidat neke iskljucuje, neke pridobija." Prema njegovim recima, predlog za pristupanje koaliciji "Zajedno" trebalo bi uputiti svim strankama koje spadaju u demokratsku opoziciju, izuzev Srpskoj radikalnoj stranci.

IZJAVA ZORANA DJINDJICA "NASOJ BORBI"

Nije zvanican predlog, nego samo ideja

- Prosirenje koalicije "Zajedno" nije nikakav zvanican predlog vec ideja Demokratske stranke. Neophodno je sirenje organizacione baze, i to treba da bude tema razgovora sa koalicionim partnerima, izjavio je Zoran Djindjic, predsednik DS, juce za nas list.

Isticuci da ne postoji nikakav ultimatum DS sa listom zaokruzenih imena kojima bi Koalicija bila prosirena i da on i DS do sada nisu pricali ni sa jednom strankom o pristupanju koaliciji "Zajedno", Djindjic je rekao:

- Koalicija "Zajedno" treba i dalje da ostane, s tim sto postoji mogucnost ukljucivanja jos nekih partija. Nisam razgovarao sa predstavnicima drugih politickih partija, jer prethodno o tome treba da se dogovorimo unutar koalicije. Ako se proceni da postoji sansa da nase tri stranke dobiju vecinu na predstojecim izborima, tada ne treba traziti druge partnere. Medjutim, na izborima koji su bili odrzani u novembru prosle godine, Socijalisticka partija Srbije i Srpska radikalna stranka su zajedno imale vise glasova od koalicije "Zajedno". Ako se te dve stranke sada udruze i dobiju vecinu, u Srbiji nece biti promena - naglasio je Djindjic i dodao da zato treba razgovarati sa Panicem, u krajnjem slucaju - Karicem, Covicem i raznim organizacijama koje su ucestvovale u protestu.

I. K. - T. P.

Na pitanje da li to znaci da bi koaliciji "Zajedno" mogli da pristupe i Demokratska stranka Srbije i Demokratski centar, Djindjic je odgovorio da "sto se njega tice, mogu to uraditi". "Ako ne pristanu, to je njihov problem, a ne moj. Nase je da otvorimo vrata i da gradjani vide da je to krajnje dobronamerno i da nije u pitanju nikakav trik", rekao je Djindjic, dodavsi da poziv na razgovor treba uputiti i manjim strankama koje postoje na politickoj sceni Srbije, ali nije precizirao kojim.

"U buducnosti koalicije 'Zajedno' vidim jedan siroki demokratski front koji ce dobiti izbore sa jedinstvenim predsednickim kandidatom", istakao je Djindjic i dodao da ce "taj kandidat u prvom krugu izbora pobediti, a potom saterati uza zid Milosevica na saveznom nivou, kako bi on sam podneo ostavku". Na pitanje koga vidi kao predsednickog kandidata takve koalicije "Zajedno", lider DS je rekao da "jos uvek ne vidi nikoga" za to mesto, ali da ce on biti "izabran u saradnji sa svim demokratskim strukturama koje su podrzale protest u Srbiji". Djindjic je rekao da bi pristao da predsednicki kandidat bude predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic, ukoliko bi to bila volja vecine. On je izrazio sumnju da bi Bogoljub Karic mogao da predvodi prosirenu koaliciju "Zajedno", odnosno da on ne bi dobio "podrsku vecine", ali je dodao da bi u suprotnom pristao na taj predlog.

Djindjic je rekao da ce uputiti poziv Milanu Panicu i Nebojsi Covicu da pristupe koaliciji "Zajedno". Na pitanje da li ce poziv uputiti i Karicu, Djindjic je odgovorio da ce to uciniti ukoliko on povuce svoju kandidaturu za predsednika Srbije. Djindjic je jos rekao da ocekuje da ce na iznete predloge Vuk Draskovic i predsednica Gradjanskog saveza Srbije Vesna Pesic pozitivno reagovati, jer, kako je istakao, ne vidi drugi nacin da koalicija pridobije "vecinu, koju objektivno zasluzuje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /