Ponedeljak, 14. april 1997.

U ALEJI ZASLUZNIH GRADJANA NA NOVOM GROBLJU U SUBOTU SAHRANJEN ZAMENIK MINISTRA POLICIJE

Radovan Stojicic Badza u Aleji velikana

Ispracaju prisustvovali visoki drzavni funkcioneri koje su predvodili predsednik SRJ Zoran Lilic i predsednik Srbije Slobodan Milosevic. Celnici MUP-a obecali da ce otkriti zlocince

Da se ovakav zlocin vise ne ponovi:
Slobodan Milosevic sa sinom Markom
na sahrani Radovana Stojicica Badze

Beograd. - General-pukovnik Radovan Stojicic Badza, zamenik republickog ministra policije koji je ubijen u petak pola sata iza ponoci u beogradskom restoranu "Mamma mia", sahranjen je u subotu popodne uz najvise drzavne pocasti u Aleji zasluznih gradjana na Novom groblju. Sahrani i komemoraciji prisustvovali su predsednik Savezne Republike Jugoslavije Zoran Lilic, predsednik Srbije Slobodan Milosevic i svi vodeci savezni i republicki funkcioneri, izuzimajuci premijera Radoja Kontica i prvu damu Srbije Mirjanu Markovic.

Govoreci o liku i delu vrsioca duznosti ministra policije na komemoraciji u zgradi MUP-a Srbije, savezni ministar policije Zoran Sokolovic je naglasio da je Badza bio "srpski patriota, ali nikad na stetu drugih, koji je dao sve sto je mogao svojoj naciji i drzavi".

- Radovan Stojicic je bio strog ali pravedan, vrhunski profesionalac, primer pripadnicima MUP-a Srbije, koji je njegovom zaslugom postao dobro organizovan, jak i respektivan. Preduzimao je brojne mere da zastiti svoje ljude ali na zalost nije uspeo da zastiti sebe - rekao je pored ostalog Sokolovic i najavio "jos intenzivniju borbu protiv nasilja i kriminala".

Po okoncanju komemoracije predsednik Milosevic, ministar Sokolovic, nacelnik Drzavne bezbednosti Jovica Stanisic i vidno uplakani bivsi direktor RTS Milorad Vucelic zadrzali su se u kracem razgovoru sa porodicom Radovana Stojicica, a onda se ceo skup premestio na Novo groblje. Sat i po vremena pre sahrane Ruzveltova ulica (gde se nalazi groblje) bila je potpuno zatvorena za saobracaj, osim za automobile drzavnih funkcionera. Duz centralnih gradskih ulica primeceno je, takodje pojacano prisustvo saobracajne milicije i pozornickih patrola.

Oko odra u kapeli na Novom groblju od 15 casova smenjivale su se pocasne straze koje su cinili policijski rukovodioci iz svih krajeva Srbije, a saucesce porodici su mogli da izjave samo "privilegovani" jer ostale obezbedjenje nije pustalo. Do okolnih kapela takodje se moglo doci samo zaobilaznim putem, pa je tako jedna zena koja je krenula ujaku na sahranu zakazanu pola sata kasnije, burno negodovala kada joj je receno "da mora ici okolo".

Istraga jos bez rezultata

Najavljena detaljna i opsezna istraga oko atentata na generala Stojicica intenzivno traje od petka i sprovodi se u saradnji sa Sluzbom drzavne bezbednosti. Nekih opipljivijih saznanja za sada nema i, kako se tvrdi u policijskim izvorima, osim desetine informativnih razgovora nista drugo nije uradjeno. Licitiranje mogucih motiva ubistva uveliko se odvija, mada ne postoje nagovestaji sta iza svega zaista stoji. Vecina upucenih, pak, sumnja da nije bilo politickog motiva.

Nesumnjivo je da je ubica profesionalac i da je ubistvo do detalja isplanirano. Po verziji koju smo juce culi, po svemu sudeci maskirani atentator utrcao je u kafic i uperio automat prvo u Stojicicevog sina zato da bi paralisao zamenika ministra i onemogucio njegovu reakciju. Onda je munjevito ispalio rafal u Stojicica, koji je blago podigao ruke, i nestao bez traga.

Od Stojicica su se pred kapelom govorima oprostili komandant posebnih jedinica milicije general major Obrad Stevanovic i Vuk Rasovic tehnicki sekretar Dzudo saveza Jugoslavije. Stevanovic je istakao da su organizatori i izvrsioci atentata pokazali da ne prezaju da se najbrutalnije obracunaju sa drzavom Srbijom i dodao da ce MUP sve uciniti da se ovakav zlocin vise nikada ne ponovi.

U pogrebnoj povorci primeceni su pored brojnih Stojicicevih kolega i pripadnici Specijalnih antiteroristickih jedinica (SAJ) obuceni u crne uniforme, kao i delegacije MUP-a Republike Srpske i MUP-a Crne Gore. Od javnih licnosti vidjeni su glumci Nikola Kojo i Dragan Bjelogrlic, Zeljko Raznatovic Arkan sa suprugom i dva telohranitelja, direktor "Politike" Dragan Hadzi Antic, direktor RTS Dragoljub Milanovic, vojvoda Sinisa Vucinic... Sin i cerka predsednika Srbije, Marko i Marija Milosevic, isli su u povorci odmah iza porodice Stojicic i sve vreme plakali. Pored samog groba i mnogi drzavni funkcioneri (recimo predsednik Lilic) pustili su suzu za tragicno poginulim generalom.

Pomocnik ministra policije general-potpukovnik Vlastimir Djordjevic rekao je u oprostajnom govoru pred grobom u Aleji velikana da je atentat kukavicki i bezumni zlocin

- Zavetujemo te da cemo sa istim zarom nastaviti borbu za miran zivot nasih gradjana, da cemo pronaci zlocince koji su ti oduzeli zivot, da cemo obezbediti mir u Srbiji - podvukao je general-pukovnik Vlastimir Djordjevic, pomocnik ministra policije. Nakon pocasnog plotuna, sanduk je spusten u raku, a Jovica Stanisic je predao jugoslovensku trobojku sa odra Stojicicevom ocu.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /