Ponedeljak, 14. april 1997.

NA PALAMA ZASEDALO PREDSEDNISTVO SRPSKE DEMOKRATSKE STRANKE

Biljana Plavsic zvanicno priznala Sporazum SRJ i RS

Na osnovu clana Ustava kao i usmene saglasnosti predsednice RS, Mirjanic potpisao Ukaz o specijalnim odnosima. Losa bezbednosna situacija, ocenio Vrhovni savet odbrane

Banjaluka. - Na Palama su proteklog vikenda odrzane sednice najvisih drzavnih organa, a zasedalo je i Predsednistvo Srpske demokratske stranke.

Svim sednicama prisustvovala je i Biljana Plavsic, predsednik RS, a sa Pala je u subotu stiglo saopstenje za javnost u kojem se kaze da su razjasnjeni svi nesporazumi oko potpisivanja Zakona o specijalnim paralelnim odnosima SRJ i RS. U saopstenju iz kabineta predsednika RS se kaze: "Prema clanu 80. Ustava RS potpredsednik RS za vreme odsustva predsednika obavlja poslove poverene od strane predsednika. Na osnovu ovog clana Ustava i usmene saglasnosti od strane predsednika RS, potpredsednik Mirjanic je potpisao ovaj Ukaz. Ovim su razjasnjeni svi nesporazumi u vezi s potpisivanjem Ukaza".

Vrhovni savet odbrane RS, koji je takodje zasedao na Palama, ocenio je politicko-bezbednosnu situaciju u Republici nepovoljnom i zatrazio od svih drzavnih organa i gradjana maksimalan napor u pogledu jacanja odbrambene sposobnosti i, kako je navedeno, kulta odbrane RS.

Osnovna pitanja o kojima je raspravljalo Predsednistvo SDS je boravak premijera RS Gojka Klickovica u Vasingtonu i rad Vlade. Predsednistvo SDS smatra da se drzavna i zakonska regulativa mora sto pre uskladiti s razvijenim zemljama Evrope, te da je neophodno energicnije pristupiti vec utvrdjenom programu privatizacije.

Na Palama je u subotu odrzana i sednica Glavnog odbora SDS na kojoj je v. d. predsednika stranke Aleksa Buha govorio o aktuelnoj politickoj situaciji u Republici Srpskoj. Buha je apostrofirao problem Brckog i tendencije dela medjunarodne zajednice da se lokalni izbori u tom gradu odloze sto, kako je rekao, nije prihvatljivo. "Brcko je sastavni deo RS i izbori u Brckom ce se sprovesti kada i u celoj RS", zakljucio je on.

LJ. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /