Ponedeljak, 14. april 1997.

MOMCILO KRAJISNIK U INTERVJUU NISKIM "NARODNIM NOVINAMA"

RS ima pravo na vojnu saradnju sa SRJ

Nis. - Clan trojnog predsednistva BIH Momcilo Krajisnik izjavio je da bi konacno resenje za ovu drzavu moglo biti njeno organizovanje kao Saveza nezavisnih drzava jer bi se tako "ozakonilo ono sto fakticki postoji". U intervjuu u poslednjem broju niskih "Narodnih novina" Krajisnik je rekao da bi na taj nacin narodi u BIH mogli da odlucuju kakve ce odnose uspostavljati medjusobno, a zadrzali suverenitet u vrsenju vlasti u svom entitetu.

Prema njegovim recima, Muslimani veruju u zabludu kako su "nekakvi pobednici" u bosanskom ratu, a kako su Srbi slabi jer su ostali sami i presecena im je bilo kakva saradnja sa Srbijom i Jugoslavijom. "Njih je ovaj nas sporazum (o specijalnim vezamna izmedju SRJ i RS) udario kao grom iz vedra neba. Racunaju stalno na nase raskole, na tesku ekonomsku situaciju u Jugoslaviji posle sankcija i na takozvani spoljni zid sankcija.", rekao je Krajisnik i dodao da RS "ima pravo" da uspostavi konfederalne veze i vojnu saradnju sa SRJ , posto su Muslimani i Hrvati iz BIH to vec uradili sa Republikom Hrvatskom.

"Posto je te sporazume u ime federacije potpisivao Alija Izetbegovic onda sam ja potpisao u ime RS ovaj sporazum koji definise i veze SRJ sa RS, ali i sa BIH unijom.Ukoliko oni ne daju saglasnost na ovaj nas sporazum u zajednickim organima BIH, necemo ni mi na njihove sporazume sa Hrvatima.

Povodom nesuglasica izmedju njega kao potpisnika sporazuma o specijalnim vezama izmedju SRJ i RS i predsednika RS Biljane Plavsic on je rekao da je "normalno sto je predsednica Plavsic zabrinuta za mnoge stvari koje treba uraditi vrlo precizno"."I naravno svi mi sada pomalo imamo veliki broj razlicitih savjetnika, ovakvih i onakvih", rekao je on, uz predhodnu ocenu da "odlaskom predsednika Karadzica medjunarodna zajednica pokusava da napravi razdor medju rukovodstvom RS".

"Zameram opoziciji u Srbiji sto nije mudro podrzala sporazum i porucila ovima na vlasti: "Evo, mi smo vas naterali da to potpisete".Ovako, samo je vladajuca partija pokupila poene, a cinjenica je da su mnoge stranke iz koalicije "Zajedno" bile za probijanje tog zida na Drini i jacanje veza sa RS", rekao je on i dodao da "svaka svadja u Srbiji Republiku Srpsku moze da kosta opstanka ili nestanka".

On je ocenio da narod u RS ne zali puno za bivsom Jugoslavijom, ali da hoce da "RS bude deo Srbije, pa neka se zove i okrug ako treba"."Ja bih najvise volio da nas glavni grad bude Beograd, a dotle neka to ostanu Pale", rekao je Krajisnik u intervjuu u poslednjem dvobroju "Narodnih novina".

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /