Ponedeljak, 14. april 1997.

VUK DRASKOVIC O DJINDJICEVOM PREDLOGU ZA PROSIRENJE KOALICIJE "ZAJEDNO"

Prosirenja Koalicije nece biti

Na danasnjem sastanku predsednickog saveta Koalicije nece biti nikakvog razgovora o njenom prosirenju, izjavio je Draskovic agenciji Beta. Predsednik SPO ponovo optuzio DS za nastale probleme u Koaliciji

Beograd, Beta. - Na danasnjem sastanku predsednickog saveta koalicije "Zajedno" nece se razgovarati ni o kakvom prosirenju koalicije, nego o resavanju problema unutar nje, izjavio je juce agenciji Beta predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic. Draskovic je to rekao povodom izjave predsednika Demokratske stranke Zorana Djindjica agenciji Beta da ce u ponedeljak predloziti prosirivanje koalicije drugim opozicionim demokratskim strankama.

"Mi smo se vec jednom dogovorili da nikakvog prosirenja koalicije, nikakvog novog Deposa, niti Demokratskog foruma nece biti, jer to ne bi ucvrstilo, nego jos vise destabilizovalo Koaliciju", rekao je lider SPO. On je optuzio DS za nastale probleme u Koaliciji jer "ne postuje vec postignute dogovore i vec potpisane sporazume". "Iznenadjen sam da gospodin Djindjic nije sacekao da nastale probleme resavamo na sutrasnjem sastanku, vec ih, kao i do sada, neposredno iznosi u javnosti", rekao je Draskovic.

On je najavio da ce SPO na sutrasnjoj sednici zatraziti da se predstavnici tri stranke izjasne za "cvrsto postovanje svih dogovora i sporazuma" i da to posle sastanka potvrde pred novinarima. "Onaj ko ne bude to hteo, bice duzan da to javno i saopsti, i na sebe preuzme svu odgovornost", rekao je Draskovic. Prema njegovim recima, o prosirenju koalicije nece biti govora, jer su SPO, Gradjanski savez Srbije i DS "pobedile na izborima, demonstrirale tri meseca i pred celim svetom skinule anatemu sa lica Srbije i naseg naroda." "Zalosno je ovo sto se sada dogadja, ali se dogadja iskljucivo i zbog toga sto gospodin Djindjic nece da postuje sopstveni potpis na ugovoru i podrzi predsednickog kandidata SPO, kao i zbog njegovih tajnih susreta sa Milosevicem i celnicima Socijalisticke partije Srbije za vreme odrzavanja demonstracija, a i danas", rekao je Draskovic.

Danas sastanak Predsednickog saveta "Zajedno"

Sednica Predsednickog saveta koalicije "Zajedno" trebalo bi da se odrzi danas, tvrde svo troje lidera koalicije "Zajedno". To bi bio i prvi zvanicni susret Zorana Djindjica i Vuka Draskovica posle boravka u Vasingtonu. Pored lidera GSS, DS i SPO sastanku ce prisustvovati i Milan Komnenic, Vojislav Mihajlovic i Milan Bozic iz SPO i Miroljub Labus i Miodrag Perisic iz DS-a.

Prvobitno je, inace dogovoreno da se sastanak Saveta odrzi u prostorijama Gradjanskog saveza Srbije, saznajemo u DS. Ostalo je, medjutim, neizvesno, da li ce sastanak i odrzati u GSS-u, buduci da je Vuk Draskovic izjavio za nas list da sastanka na tom mestu nece biti.

Inace, agenciji Beta Vuk Draskovic je rekao da ce se sastanak odrzati danas u 16.00 casova, ne pominjuci mesto sastanka.

- DS je trazio da sastanak bude izvan SPO jer su prve dve sednice Saveta odrzane u njihovim prostorijama. Ne vidim zasto bi SPO imao monopol na Predsednicki savet. Mi ne insistiramo ni da sastanak bude u prostorijama DS, rekao nam je Zoran Djindjic.

On je jos rekao da Djindjic "stalno lansira neke nove izgovore, pokusavajuci da tako sakrije prave probleme i da nastale sukobe u Koaliciji predstavi kao koncepcijske razlike". "Tih koncepcijskih razlika nema", rekao je predsednik SPO i dodao da su tri stranke usvojile zajednicki politicki, spoljnopoliticki i ekonomski program, kao i da su se dogovorile o promenama koje se mogu izvesti na lokalnom nivou. "Slazem se sa gospodinom Djindjicem da tih promena nema, ali ne krivicom SPO", rekao je Draskovic. "Ima paradiranja, ima televizijske voznje autobusima, ima televizijskog sadjenja drveca, ali nema jos smene nesposobnih komunistickih direktora u javnim preduzecima, nema promene naziva ulica u Beogradu i nema domacinskog poslovanja". "Potrositi 300.000 maraka za maraton na ulicama polugladnog i gladnog Beograda, to je ono sto smo imali i to nije promena", ocenio je Draskovic. On je ukazao na to da gradska vlada "ne opstruira gradonacelnika niti to moze", jer u njoj "DS ima sedam clanova, SPO - pet, GSS - jednog, dok su dva clana vlade nestranacke licnosti".

"Neka gospodin Djindjic postuje dogovoreno i potpisano, pa ce istog trena nestati svih sukoba u koaliciji", ponovio je Draskovic, ocenjujuci da novi gradonacelnik "vise treba da se posveti stvarnim problemima Beograda, umesto sto je u gradsku skupstinu uselio marketinske agencije". "Onda ce i njegov ucinak biti vidljiv i nikakvih nesporazuma nece biti", zakljucio je Draskovic. On je na kraju rekao da ce se Predsednicki savet koalicije "Zajedno" sastati danas u 16 casova i podsetio da se na njemu sve odluke donose konsenzusom, tako da je dovoljno da samo jedna stranka bude protiv razgovora o prosirenju Koalicije, pa da se o tome ne raspravlja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /