Ponedeljak, 14. april 1997.

MIHAILO RADOJICIC SA PREDSTAVOM "SEKS U GORSKOM VIJENCU" NA FESTIVALU MONODRAME U PTUJU

Sok u Sloveniji

Predstava "Seks u Gorskom vijencu" Mihaila Radojicica Soka bice, petnaestog aprila ove godine, izvedena na prvom festivalu monodrame u Ptuju (Slovenija). Na skup u Ptuju pozvane su sve clanice (republike) bivse Jugoslavije uz preporuku da se slovenackoj publici u ovom zanru predstave na temu aktuelnih, savremenih dogadjanja. Kako saznajemo u Sloveniji nece biti predstavnika Srbije, jer, kako nas je obavestio Radojicic, "nema ni jednu predstavu na zadatu temu".

Inace, "Seks u Gorskom vijencu", poslednji put izvedena je u beogradskom pozoristu "Dusko Radovic" tacno pre dve godine, nakon petodnevnog izvodjenja, i nakon toga zabranjena. Radojicic nam je rekao da je do tada "Seks" izveo (nakon premijere krajem 1994) preko 150 puta "po salama gdje su vlasnici imali hrabrosti da otvore vrata i dignu zavese", a posebnu aktuelnost predstavi daje Radojiciceva vidovitost.

"Ovaj moj Gorski vijenac pise sofer, ucesnik crnogorske avanture na dubrovackom ratistu, koji, recimo kaze: 'Kad odem tamo - nista, otuda - svasta ', sto znaci da smo pljackali po Konavlima i oko Dubrovnika. U predstavi se prije dvije godine pominju Zoran Djindjic i Lilic, a Bulatovic cuva stolicu za gospodara (Vladiku Danila). Djukanovic - Britva (Vuk Micunovic) polaze prijemni za Gorski vijenac u Crnoj Gori, ali "pada" u Beogradu. Momo (Bulatovic) cuci pored stolice za gospodara, ne sjeda u nju, vec puzec cisti tepih po kojem stize gospodar (Slobodan Milosevic), ali ni on ne sjeda na stolicu..."

Pre odlaska u Sloveniju na ptujski festival Radojicic ce (12. aprila) predstavu igrati u Nisu, a dva dana posle prvog nastupa pred slovenackom publikom "Seks" ce, najverovatnije u Cankarjevom domu, videti i gradjani Ljubljane. U Beogradu je, za sad, jedino Centar za kulturnu dekontaminaciju (Paviljon Veljkovic) Radojicicu ponudio svoj prostor.

Dragan Banjac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /