Ponedeljak, 14. april 1997.

PRVA AKCIJA STUDENTSKOG PARLAMENTA

Doprinos blistavom Beogradu

Akademci juce prali zgrade Rektorata i Saveza studenata, autobuse i vozila na Slaviji, a na medijskoj trasi osujeceni: obezbedjenja im nisu dozvolila da ociste kuce RTS i "Politiku". Kondicija dobra, rekvizita malo

Beograd. - Simbolicnim ciscenjem Saveza studenata, zgrade RTS i "Politike", nekoliko stotina beogradskih studenata juce je, u organizaciji Studentskog parlamenta, dalo svoj skromni doprinos akciji "Za blistav Beograd". Naredna akcija Studentskog parlamenta zakazana je za subotu kada ce se akademci baviti sportom i ucestvovati u beogradskom maratonu.

Akademska akcija ciscenja otpocela je vec na Platou, ispred Filozofskog fakulteta gde su studenti oribali deo zgrade Rektorata. Kako su se, izgleda, vec odvikli od ovakvih aktivnosti, studenti su prilicno nepripremljeni pristupili sprovodjenju jucerasnje akcije. Manjkalo je i metli i cetki, a izuzetak je bio Viktor Todorovic, student prorektor Studentskog parlamenta, koji je dosao kompletno opremljen. "Mora da ostavi utisak, ipak je on sad glavni student", komentarisale su njegove kolege.

Podrzavamo ideju, a ne stranke

Komentarisuci za "Nasu Borbu" izjavu Zorana Djindjica, predsednika DS, o potrebi formiranja sireg demokratskog fronta u koji bi se ukljucili i studenti, Slobodan Homen, predsednik Studentskog parlamenta, kaze da se samo Parlament o takvoj inicijativi moze izjasniti.

"U principu se slazem sa stvaranjem jedinstvenog bloka u srpskoj opoziciji i verujem da ce i Parlament takvo udruzivanje podrzati. Najpre, ipak, treba da vidimo ko ce se sve prikljuciti takvom bloku", kaze Homen i dodaje da "studenti nece podrzati nijednu stranku, vec samo ideju i program".

Uz poznatu parolu "Beograd je svet" i muziku sa kamiona koji je bio stariji ne samo od prisutnih studenata, vec verovatno i njihovih roditelja, okupljeni su se Vasinom ulicom, Trgom Republike i Terazijama uputili ka Balkanskoj ulici gde su ocistili ulaz u Savez studenata. Iako je proslo nekoliko nedelja od poslednje studentske setnje, studenti su juce pokazali da im kondicija "nije zaribala", a ni raspolozenje. Posle Saveza studenata, na red je dosla Slavija gde su akademci pripomogli "svojim kolegama" iz Gradske cistoce. Celnici Parlamenta prihvatili su se smrka i, umesto ulice, oprali nekoliko autobomila i autobusa. Usledila je zatim setnja cuvenom medijskom trasom do RTS i "Politike", cije obezbedjenje nije dozvolilo vrednim studentima da ociste ulaz.

S. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /