Ponedeljak, 14. april 1997.

LOKALNI IZBORI U ISTOCNOJ SLAVONIJI, BARANJI I SREMU

Haos produzio glasanje i na ponedeljak

Biracka mesta ponovo ce biti otvorena danas od 10 do 19 casova, izjavio za nas list Jurij Cizik. Ako me pitate da li su izbori lazirani, odgovor je ne. Ali, ako me pitate da li su fer, odgovor je takodje ne, ocenio Piter Galbrajt. Izbori su invalidni, nevazeci i neozbiljni, ocenio Goran Hadzic. Od 171 glasackog mesta otvoreno je tek oko sto.

Neregularni izbori: Srbi cekaju na glasanje u centru Vukovara

Vukovar. - "Probleme jesmo ocekivali, ali ovako nesto...". Ove reci jednog visokog zvanicnika Ujedinjenih nacija u Istocnoj Slavoniji mogle bi u najkracem opisati jucerasnji tok lokalnih izbora u Istocnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu. Vrhunac haosa koji je vladao preko celog dana na stotinak birackih mesta, bila je izjava zvanicnika UN da se izbori produzavaju na ponedeljak. "Biracka mesta ce ostati otvorena dva sata duze do 21 cas u nedelju i ponovo ce biti otvorena od 10 do 19 casova u ponedeljak", izjavio je za "Nasu Borbu" predstavnik za stampu UNTAES u Vukovaru Jurij Cizik.

Generalnu ocenu onoga sto se juce dogadjalo na biralistima u Istocnoj Slavoniji dao je americki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt:

- Ako me pitate da li su izbori lazirani, odgovor je ne. Ali, ako me pitate da li su oni fer, odgovor u ovom trenutku je takodje ne - rekao je Galbrajt precizirajuci da konacnu rec o svemu treba da da sef misije UN u Istocnoj Slavoniji Zak Klajn.

Izbori pod organizacijom UN u Istocnoj Slavoniji zamisljeni su kao primer efikasno organizovane operacije koja bi medjunarodnu zajednicu izvukla iz relativne blamaze koju je dozivela nakon opstih slika izbora u BiH septembra prosle godine. Medjutim, i ono za sta se ambiciozni americki diplomata i prelazni administrator Zak Klajn zalagao, uskoro se pokazalo kao haos. Na konferenciji za stampu koju je odrzao juce pre podne, Klajn nije delovao nista zadovoljnije ni ubedljivije od brojnih predstavnika UN koji su tokom dana uglavnom vrteli glavom na novinarsko pitanje kako teku izbori. Klajn je, obracajuci se okupljenim novinarima najvise vremena posvetio pokusajima da krivicu za ocigledni izborni fijasko ravnopravno raspodeli na sve ucesnike.

- Oni su imali sest meseci da se prijave za hrvatske dokumente i registruju za glasanje - rekao je Klajn govoreci o tome zasto je veliki broj srpskog stanovnistva ostao bez dokumenata i van birackih spiskova.

- I srpska Skupstina nije mnogo pomogla jer im je rekla samo 48 casova uoci glasanja da treba da izadju na izbore - dodao je on.

Klajn je vec u deset casova juce pre podne nagovestio mogucnost da izbori budu produzeni jer je naisao na zid otpora i ogorcenih reakcija lidera Srba u Istocnoj Slavoniji. - To je jedna mogucnost. Videcemo sta cemo uraditi. Ne bih zeleo nist ada iskljucim u ovom trenutku - rekaop je Zak Klajn

Moguca privremena hrvatska uprava

U slucaju da izborne neregularnosti budu prevelike, utisak je, da bi moglo doci do konfuzije u kojoj bi Hrvatska, tacnije njen predsednik Franjo Tudjman, mogao uz naklonost odredjenih narodnih krugova umesto izbornih rezultata direktno primeniti resenja naznacena u Pismu o namerama koje je pocetkom prosle godine verifikovao Savez bezbednosti UN. Konacan ishod, ako stvari krenu u tom smeru, mogao bi biti neka vrsta privremene uprave.

Najnezadovoljniji bili su lideri lokalnog srpskog stanovnistva. Za Vojislava Stanimirovica, predsednika Izvrsnog veca Sremsko-baranjske oblasti, postoje tri osnovna problema koji su se pojavili vec u ranim jutarnjim casovima i ozbiljno uticali na regularnost izbora.

- Imamo nekompletne biracke spiskove. Nedostaju glasacki listici. Na pojedinim birackim mestima nisu dopremljeni glasacki listici, a na nekima nema ni birackih spiskova - rekao je Stanimirovic na konfrenciji za stampu. Od 171 glasackog mesta kako je predvideo Untaes, juce ujutru u sedam casova otvoreno je tek oko sto. Biracki odbori dosli su na glasacka mesta i otvorili ih prema vazecim pravilima, ali vec kod samog otvaranja pojavili su se prvi problemi.

- Nase biracko mesto nije otvoreno na vreme jer nisu stigli papiri od popisa biraca do glasackih lilstica. Mesto je otvoreno tek posle osam casova - izjavio je Dragan Jankov, predsednik Birackog odbora Mesne zajednice Vukovar Stari. Ova mesna zajednica moze da posluzi kao tipican primer za probleme sa kojima su se susreli biraci i biracke komisije koje su nadzirale izbor predstavnika za zupanijski dom Hrvatskog sabora, Zupanijske skupstine i opstinske skupstine. Drastican primer videli su novinari na nekoliko glasackih mesta u Iloku, gde su najlon kesama dopremljeni spiskovi biraca i glasacki listici. Kada je biracki materijal razvrstan i kada su se pojavili prvi glasaci - starosedeoci u Vukovaru koji su, kako nam je reklo nekoliko sagovornika, na istom mestu glasali i pre 1991. godine - nisu uspeli da svoja imena pronadju na birackom spisku. Njihovi protesti bili su uzaludni, kao sto je bilo i uzaludno pokazivanje urednih hrvatskih dokumenata tako da ih je biracki odbor prema instrukcijama koje su na snazi, odbio da unese u dodatni spisak, a gradjani su ostali ispred vrata cekajuci da se ovaj problem resi.

- Izbori su invalidni, nevazeci i neozbiljni - rekao je Hadzic nakon sto mu je receno da ne moze da glasa.

PREDSEDNIK HRVATSKE IZBORNE KOMISIJE IVAN MRKONJIC

Danas posle ponoci prvi rezultati

Zagreb, Beta. - Predsednik hrvatske Izborne komisije Ivan Mrkonjic saopstio je juce da je na izborima za lokalne organe uprave i Zupanijski dom hrvatskog Sabora, do 11 sati na dve trecine birackih mesta glasalo 23,74 odsto biraca. On na konferenciji za novinare u Zagrebu precizirao da tih 23,74 odsto predstavlja 566.661 biraca, od ukupno 3.641.199 gradjana Hrvatske sa pravom glasa. Komentarisuci izjavu sefa Prelazne administracije UN za istocnu Slavoniju Zaka Klajna da ce izbori u podrucju u Untaes biti produzeni, Mrkonjic je rekao da ocekuje da, uprkos poteskocama, izbori u istocnoj Slavoniji budu okoncani tokom dana. Mrkonjic je rekao da se prvi nezvanicni rezultati izbora mogu ocekivati u ponedeljak, pola sata posle ponoci, ali nije mogao da kaze da li ce taj rezultat obuhvatiti i ishod izbora u Sremsko- baranjskoj oblasti.

Na njegovo biracko mesto u Pacetinu tek kao primer onoga sto se desavalo, glasacke kutije su stigle u 10 casova, a listici su se i dalje cekali. Po istoj proceduri u biracke spiskove trebalo je da udju i oni gradjani koji ovde zive od pre 15. januara 1996. (pocetak mandata Untaes), sto, kako se ispostavilo, nije dosledno sprovedeno. Slicna situacija ponovila se i na birackom mestu broj dva u Borovu Naselju, gde je bilo predvidjeno da glasa sadasnji vukovarski gradonacelnik Miroslav Keravica. On je, iako u krugovima UN oznacen kao kocnicar reintegracije Istocne Slavonije, na vreme podigao hrvatska dokumenta ali se nije nasao na birackom spisku u MZ gde zivi.

- Ja sam ovde glasao i pre rata, 1991. godine. A sada me nema na birackom spisku - rekao je Keravica reporteru "Nase Borbe" posle neuspelog pokusaja da obavi svoju gradjansku duznost.

Gradjani Vukovara, Borova Naselja, Iloka i brojnih drugih mesta susretali su se tokom celog dana sa istovetnim problemima kao i njihovi lideri.

- Pedeset godina zivim u istoj kuci u Borovu i kada god su se odrzavali izbori glasala sam na ovom mestu. Uvek sam bila evidentirana, a sada me nema na spisku - pozalila se novinarima jedna postarija Borovcanka koja je uzalud otisla na biracko mesto.

Bez glasackog prava i Goran Hadzic

Osnovno demokratsko i gradjansko pravo nije uspeo da ostvari na svom birackom mesto u selu Pacetin ni predsednik Sremsko-baranjske oblasti Goran Hadzic. On se pojavio na birackom mestu u sedam casova, ali nije mogao da glasa jer ga biracka komisija nije pronasla na spisku. Za Hadzica je vazno pomenuti da on nije izvadio hrvatska dokumenta, tako da on nije tipican primer. S obzirom na svoju politicku i ratnu proslost, ali kao starosedelac i stanovnik Istocne Slavonije od pre 1991, Hadzic je po vazecem automatizmu koji su dogovorili hrvatska vlada i Untaes trebalo da se nadje na spisku biraca. Ta pravila predvidjaju da svi stanovnici Sremsko-baranjske oblasti koji su tu ziveli u vreme kada je vrsen popis stanovnistva 1991. ulaze u biracke spiskove.

Problem je i u tome sto su gradjanima u hrvatskim licnim dokumentima upisane jedne, a na birackim spiskovima druge adrese. Tako je jedna petoclana porodica iz Borova Naselja koja se nalazi u njihovim licnim kartama, rasturena na pet razlicitih glasackih mesta. U Vukovaru na jednom birackom mestu na spisku nema nijednog stanovnika cetiri od deset ulica koje su po tradiciji dolazile na glasanje u OS "Dositej Obradovic". Na ovom glasackom mestu, gde je glasao i Vojislav Stanimirovic, od 145 ljudi koji su medju prvima stali u red, 95 je vraceno jer nisu bili na spisku, i bez obzira sto su imali regularne hrvatske licne karte vraceni. Jedan od retkih izuzetaka u pravilu koje je karakterisalo jucerasnje lokalne izbore - da se biracko mesto otvara sa dva ili tri sata zakasnjenja - nije vazilo u MZ Sveti Sava u Borovu Naselju, gde je od 1.260 biraca 60 odsto glasalo do 10 casova.

Prema lokalnim srpskim medijima, koji su vrlo angazovano pratili glasanje, do devet casova odbijeno je vise od 5.000 gradjana koji su dosli na biracka mesta. To je bio i povod da se Stanimirovic i Keravica sastanu sa administratorom Klajnom, posle cega je u 14.40 casova usledilo saopstenje prema kojem: "Svi hrvatski gradjani koji poseduju hrvatsku licnu kartu i koji momentalno zive u regionu Untaes, mogu glasati na danasnjim izborima na svojim glasackim mestima... Ukoliko se ime doticnog lica ne nalazi na izbornoj listi, tada ime individue kao i jedinstveni maticni broj gradjani trebaju biti navedeni kao dodatak glasackoj listi i to lice treba primiti odgovarajuce glasacke listice".

Nakon sto je ovo saopstenje emitovano nastupio je dodatni haos jer veliki broj gradjana koji je tokom dana pokusao da glasa, nije vise imao nameru da se pojavljuje na birackim mestima.

U medjunarodnim posmatrackim krugovima tvrdi se da je dolazak ovih ljudi na biracka mesta jedan od osnovnih razloga sto je general Klajn u dogovoru sa hrvatskim vlastima, a prvenstveno na insistiranje lokalnih srpskih lidera, izdao nalog da se izbori produze i u ponedeljak.

Klajnov portparol Filip Arnold istakao je na konferenciji za stampu da su UN svesne nastalih problema i kasnjenja u otvaranju birackih mesta i dopremi birackog materijala, ali je ove probleme ocenio kao "tehnicke". U medjunrodnim i lokalnim krugovima najavljeno je da ce se traziti mehanizmi za uklanjanje brojih uocenih nepravilnosti koje bi mogle biti uzrok za neregularnost izbora.

- Ponistavanje izbora imalo bi veoma ozbiljne posledice. Znamo da je veliki broj ljudi glasao. Ko bi mogao da garantuje da ce oni ponovo izaci na izbore i da li bi motivacija za to bila ista kao sada - rekao je Piter Galbrajt odgovarajuci na pitanje sta jos treba da se dogodi da bi izbori u Istocnoj Slavoniji bili proglaseni za neregularne.

Aleksandar Djordjevic

JURIJ CIZIK I VILIJEM HENSET

Kritike i Hrvatima i Srbima

Vukovar, FoNet. - Prelazna administracija Ujedinjenih nacija u Istocnoj Slavoniji kritikovala je juce i Zagreb i lidere lokalnih Srba zbog problema do kojih je doslo na biralistima u toj oblasti. "Duboko smo razocarani nepostojanjem administrativne kompetencije koju je pokazala hrvatska strana", izjavio je portoparol UN Jurij Cizik, a prenosi AFP.

Komandant snaga UN u Istocnoj Slavoniji general Vilijem Henset izjavio je da je Zagreb bio odgovoran da obezbedi da glasacka mesta budu propisno opremljena, kao i da glasacki listici i biracki spiskovi budu na vreme spremni. "Sve do pretprosle noci nismo dobili materijal, a mnoge stvari nedostaju", rekao je on.

Hanset je takodje osudio ponasanje vodja lokalnih Srba u vreme pre izbora: "Pre nekoliko meseci oni su obeshrabrivali ljude da uzimaju hrvatska dokumenta. Sve do petka oni se nisu izjasnili i rekli - idite i glasajte." Sve snage UN u Istocnoj Slavoniji nalaze se u stanju povisene borbene gotovosti, da bi se sprecili eventualni incidenti. "Da kucnem u drvo, do sada nismo imali pravih incidenata i policija ni jednom nije imala potrebe da intervenise, ali ova neorganizovanost mora prestati, jer ce razjariti ljude", dodao je Henset.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /