Ponedeljak, 14. april 1997.

VANREDNA SKUPSTINA POBUNJENIH ODBORA DSS U KRAGUJEVCU

Kompromis sa Kostunicom ili nova - demohriscanska stranka

Formiran pregovaracki tim koji u roku od dve nedelje treba da razgovara sa predsednikom DSS. Zatrazeno da se ponovo uspostavi ravnoteza izmedju demokratskog i nacionalnog, da predsednici opstinskih odbora i da se povuku odluke o iskljucenju i suspenziji. Prisustvovali predstavnici 63 odbora

Kragujevac. - Definitivni rasplet raskola u Demokratskoj stranci Srbije znace se za petnaestak dana, odnosno do kraja ovog meseca. Do tada bi, kako je receno po zavrsetku prekjucerasnje vanredne skupstine pobunjenih odbora DSS u kragujevackom "Sumadijskom domu" u razgovoru sa rukovodstvom stranke trebalo da se pronadje kompromisno resenje. Istovremeno najavljeno je i osnivanje potpuno nove partije (najverovatnije demohriscanske stranke Srbije - prim Z. R.) ukoliko do recenog kompromisa ne dodje.

- Formiran je pregovaracki tim koji bi u narednih 15 dana trebalo da razgovara sa predsednikom stranke dr Vojislavom Kostunicom o povratku DSS izvornim programskim nacelima i osnovnim odrednicama Statuta DSS donetim jos 1992 - istaknuto je na pres konferenciji po okoncanju vanredne skupstine pobunjenih ogranaka DSS, kojoj su prema zvanicnoj informaciji prisustvovali predstavnici 63 od 72 najavljena odbora DSS iz svih krajeva Srbije.

Ucesnici prekjucerasnje vanredne skupstine DSS odlucili su jos da u razgovoru sa rukovodstvom stranke zatraze ponovno uspostavljanje ravnoteze izmedju demokratskog i nacionalnog u delovanju DSS, zatim da predsednici opstinskih odbora ubuduce budu clanovi Glavnog odbora, kao i da se povuku odluke o iskljucenju i suspenziji svih onih clanova DSS koji su insistirali na "clanstvu" u koaliciji "Zajedno". Uz ovo trazice se i da se potpredsednici DSS biraju na skupstini stranke, a ne da ih kao do sada odredjuje predsednik Kostunica.

SAOPSTENJE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

Skup nelegitimnih clanova

Beograd. - Glavni odbor, prosiren svim prestavnicima opstinskih odbora, jedino je telo koje meritorno odlucuje o politici Demokratske stranke Srbije. Na sednici od 23. februara 1997, ono je, sa 137 prema dva glasa protiv i dva uzdrzana donelo odluku da svako ko bude prisustvovao nelegalno sazvanoj vanrednoj skupstini prestaje da bude clan DSS. Ova odluka je bila i ostaje na snazi. Ovo stoji u jucerasnjem saopstenju DSS u kojem se naglasava da "kragujevacki 'skupstinari' mogu biti grupa gradjana, nova stranka, clanovi "Zajedno", ili sta god im je drago, ali nisu i ne mogu biti clanovi DSS". Istupajuci u ime stranke, oni cine krivicno delo. Predlozeni pregovori sa njima nemaju ni sustinskog smisla ni pravnog pokrica, dodaje se u saopstenju.

Demokratska stranka Srbije pitanje spora sa bivsom grupom clanova (koji se ne usudjuju da navedu ni opstinske odbore ciju podrsku navodno uzivaju) smatra definitivno zakljucenim. Ispravnost poitike DSS danas je bez ostatka potvrdjena, a clanstvo i celnici u tom pogledu nemaju nikakvih nedoumica, stoji na kraju saopstenja.

Smenjeni potpredsednik Opstinskog odbora DSS u Kraljevu dr Predrag Stojanovic na konferenciji za stampu je istakao da deo stranke koji je organizovao kragujevacku vanrednu skupstinu ostaje veran stanovistu udruzene opozicije.

- Stanoviste drugog dela stranke da moramo samostalno po svaku cenu, ne stoji. Ove godine Srbiju cekaju lomovi i promene a u svemu tome jedan prut ne moze da bude jaci od snopa pruca. Ko to ne shvata mora da snosi politicke konsekvence - smatra dr Stojanovic.

Privremeni organi

Na prekjucerasnjoj vanrednoj skupstini pobunjenih odbora DSS izabrani su privremeni organi ovog dela stranke. Za predsednika privremenog predsednistva izabran je dr Vladan Batic, a za potpredsednike Gvozden Jovanovic, Aleksandar Taskovic i dr Predrag Stojanovic.

U Kragujevcu se prekjuce, inace, nisu pojavili Svetislav Basara, Mihajlo Kovac, Ljiljana Pekic i dr Dragoljub Popovic. Vladan Batic je, obrazlazuci njihovo odsustvo, rekao:

"Oni su sa nama, iako danas nisu tu".

U svecanom delu vanredne skupstine smenjeni potpredsednik DSS dr Vladan Batic je najpre istakao da su stranku nakon svakog samostalnog i neuspesnog izlaska na izbore napustali najugledniji ljudi tako da je vremenom doslo do erozije clanstva.

- Da je na proslogodisnje savezne izbore izasla samostalno, DSS ne bi osvojila nijedan poslanicki mandat. U politici nema emocija i strasti, to je jedan surov posao u kojem postoje samo interesi koji se mere brojem osvojenih odbornickih i poslanickih mandata. Nakon proslogodisnjih izbora usledili su opstenarodni protesti nezabelezeni u svetu, u kojima DSS nije ucestvovala. I umesto da se posle svega kaze - dobro, pogresili smo, donosi se jedna cinicna deklaracija u kojoj se porucuje "nas put je ispravan, mi cemo i dalje ovako" - rekao je dr Batic, naglasavajuci da cilj kragujevacke skupstine nije razbijanje DSS vec vracanje njenim korenima i temeljima.

Z. Radovanovic

Kome Krajisnik ljubi skute

Kritikujuci odstupanje rukovodstva stranke od izvornih programskih principa i nacela, dr Batic je ocenio da je DSS pocela da tone u pseudo i kriptonacionalizam.

- Poceli smo da se nepsredno vezujemo za SDS. Svaka cast Biljani Plavsic, ali vidi se kome se ponovo vraca Momcilo Krajisnik. Jasno je ciji je on caus i kome ljubi skute - kaze dr Batic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /