Utorak, 15. april 1997.

U ALBANIJI I ZVANICNO POCELA OPERACIJA "ALBA"

Jug se vraca u normalu

Tirana, Bec, Rojter, FoNet. - Nakon sto su proteklih dana u Albaniju stigle prethodnice multinacionalnih zastitnih snaga pod italijanskim vodjstvom, velika medjunarodna operacija pod nazivom "Alba", ciji je cilj da u Albaniji obezbedi normalnu dostavu i raspodelu humanitarne pomoci stanovnistvu, juce je i zvanicno otpocela. U operaciji ce ucestvovati oko 6.000 vojnika iz osam evropskih zemalja, a planira se da ce ona trajati tri meseca.

Albanska vlada smatra da ce i samo prisustvo multinacionalnih zastitnih snaga pomoci brzem uspostavljanju reda i stabilnosti u zemlji. Premijer Baskim Fino izjavio je da je veliki deo pobunjenog juga zemlje, koji je zapao u bezakonje, ponovo pod kontrolom vlasti. "Situacija se popravila, ona je pod kontrolom lokalnih vlasti. Mnogi pobunjenicki komiteti su raspusteni i vlasti su preuzele odgovornost", kazao je Fino u intervjuu jucerasnjem austrijskom dnevniku "Di prese".

Fino je jos kazao da ce njegova vlada uciniti sve kako bi omogucila da se prevremeni opsti izbori odrze do kraja juna, kako je i planirano. "Preduzecemo sve mere da se izbori odrze planiranog datuma. Vlada saradjuje sa svim politickim snagama i mi, zajedno, zelimo da unistimo sve elemente koji nastoje da sprece slobodne izbore", dodao je albanski premijer.

Dodatni znak smirivanja situacije na jugu bila je i "vojna parada" organizovana u Dracu kako bi se pokazalo da je pesadijski bataljon od 400 ljudi ponovo popunio svoje redove. "Nas glavni cilj je da podignemo moral vojnika. Radimo na reorganizaciji armije u citavoj zemlji i nadamo se da cemo upseti", rekao je novinarima ministar odbrane Sakir Vukaj.

U isto vreme predsednik drzave Sali Berisa, cija je bezuslovna ostavka glavni zahtev pobunjenika sa juga, dobio je podrsku u svojoj partiji. Kako prenosi Montena-faks, na sednici Glavnog odbora Demokratske partije do kasno preksinoc vodjena je ostra rasprava o stanju u zemlji i vladajucoj partiji. Trinaest clanova Glavnog odbora, medju njima i 10 poslanika, insistiralo je na korenitim promenama u partiji, a zahtevana je i konkretna odgovornost predsednika Salija Berise i bivse vlade, sa premijerom Aleksandrom Meksijem na celu. Berisa i Meksi okarakterisani su kao najodgovorniji za stanje u Albaniji i Demokratskoj partiji.

Ipak, sednica je okoncana izglasavanjem podrske aktuelnom rukovodstvu stranke. Takodje, izabrano je i novo predsednistvo Demokratske partije, a za novog generalnog sekretara Genc Polo, koji pripada "tehnokratskom krilu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /