Utorak, 15. april 1997.

MOMIR BULATOVIC ZATRAZIO SAZIVANJE SEDNICE CRNOGORSKE SKUPSTINE PO SKRACENOM POSTUPKU

Problematicno ponasanje Drzavne bezbednosti

Na sednici parlamenta bi trebalo da se razmotri "ugrozavanje Ustavom garantovanih ljudskih prava i sloboda od strane pojedinih drzavnih organa". Konkretni povod je prosireni kolegijum SDB, odrzan 8. aprila, kao i to sto drzavni tuzilac nije odgovorio na Bulatovicevo zvanicno obracanje

Podgorica. - U pismu koje je juce uputio predsjedniku crnogorskog parlamentna Svetozaru Marovicu, predsjednik Crne Gore i DPS-a Momir Bulatovic sugerisao je da se ("po skracenom postupku") sazove sjednica Republicke skupstine, na kojoj bi trebalo da se razmotri "ugrozavanje Ustavom garantovanih ljudskih prava i sloboda od strane pojedinih drzavnih organa".

"Naime", navodi Bulatovic u pismu Marovicu, "upoznati ste da sam u petak, 11. aprila ove godine, dosao u posjed saznanja da je 8. aprila odrzan prosireni kolegijum Sluzbe drzavne bezbjednosti Crne Gore. Po dnevnom redu, trebalo je da se razmatra i preduzimanje "preventivnih i represivnih mjera Sluzbe na sprjecavanju i presijecanju aktivnosti usmjerenih na usloznjavanje bezbjednosne situacije u Republici."

"Poznato Vam je, takodje, da sam pred Vama, a zatim i pred predsjednikom Vlade, na zvanicnom skupu zatvorenom za javnost, izrazio duboku zabrinutost na osnovu svog uvjerenja da su vec i samim planiranjem represivnih aktivnosti, ozbiljno dovedena u pitanje Ustavom garantovana temeljna prava i slobode gradjana Crne Gore. S druge strane, naglasio sam da, shodno pozitivnim propisima, ne postoji nikakav legalni osnov za planiranje i sprovodjenje represivnih mjera od strane SDB Crne Gore", kaze Bulatovic.

Predsjednik Bulatovic podsjeca u pismu Marovicu da predsjednik Vlade nije dijelio njegove ocjene i da je izrazio uvjerenje da je ovakav postupak SDB-a ispravan, i obavjestava da je bio prinudjen da se istog dana zvanicno obrati drzavnom tuziocu Crne Gore. "Posao sam" pri tome od ustavne obaveze svih drzavnih organa u Crnoj Gori i Saveznoj Republici Jugoslaviji da stite gradjanska prava i slobode od svih vidova ugrozavanja, a narocito od bilo kojeg vida represije.

SA ZATVORENE SEDNICE IZVRSNOG ODBORA GO DPS

Djukanovic ne pristaje na smenu Marasa?

Sjednica Izvrsnog odbora Glavnog odbora Demokratske partije socijalista, koja je juce odrzana iza zatvorenih vrata, prema pouzdanom izvoru "Nase Borbe", protekla je u konstruktivnoj atmosferi.

Predsjednik Vlade Milo Djukanovic, navodi isti izvor, pristao je da rekonstruise svoj kabinet, ali kako je precizirao, tek kroz dva mjeseca i to u sklopu sirih kadrovskih promjena.

Inace, premijer Djukanovic nece ni da cuje za smjenu Vukasina Marasa, nacelnika Sluzbe drzavne bezbjednosti dok mu se, kako tvrdi izvor "Nase Borbe", detaljno (i javno) ne obrazlozi zahtjev za njegovo smjenjivanje.

B. I. M.

Skrecuci paznju drzavnom tuziocu na aktivnosti planirane prema neidentifikovanom krugu gradjana Crne Gore, izrazio sam ocekivanje da on preduzme sve mjere kojima bi se provjerilo cinjenicno stanje, utvrdila eventualna odgovornost i na taj nacin garantovano zastitila prava i slobode gradjana Republike Crne Gore", kaze predsjednik Bulatovic i napominje da od drzavnog tuzioca nije dobio nikakve informacije s ovim u vezi, te da, prema tome, smatra da nema "drugog nacina da se ovo pitanje raspravi, osim javne rasprave na Skupstini Crne Gore".

"Politicko je i moralna obaveza svih nas prema gradjanima Crne Gore da jasno i nedvosmisleno damo garanciju da ova drzava nece primjenjivati bilo kakav vid represije zbog politickih razlika, koje su osnova svakog demokratskog i slobodnog drustva. Politicka je i moralna obaveza prema casnim, hrabrim i profesionalno osposobljenim ljudima, koji predstavljaju ogromnu vecinu u ovoj izuzetno znacajnoj drzavnoj sluzbi, da budu liseni bilo cije samovolje i da im bude omoguceno da rade na osnovu Ustava, zakona i postovanja hijerarhije drzavnih organa", navodi predsjednik Bulatovic u pismu, koje zavrsava napomenom da su "ovo samo neka od izuzetno znacajnih pitanja koja ovim povodom treba javno raspraviti na Skupstini Crne Gore".

OSNOVNI SUD U NIKSICU

Kilibarda povukao tuzbu

Niksic, FoNet. - Predsednik Narodne stranke Crne Gore Novak Kilibarda povukao je juce tuzbu protiv crnogorskih celnika Momira Bulatovica, Svetozara Marovica i Mila Djukanovica, prenosi Montena fax. Sudjenje Bulatovicu, Marovicu i Djukanovicu trebalo je da pocne juce, pred vecem Osnovnog suda u Niksicu. Predsednik ovog suda, sudija Miomir Perunovic obavestio je, medjutim, javnost da je Kilibarda povukao tuzbu, cime je postupak okoncan.

Pomenutu tuzbu, u stvari, sudu su dostavili Kilibardini branioci kao odgovor na tuzbu Momira Bulatovica i Svetozara Marovica. Jedan od Kilibardinih advokata, Labud Sljukic, kao razlog za povlacenje tuzbe navodi cinjenicu da je Perunovic odbio protivtuzbu, krseci time sudsku praksu, usled neobjedinjavanja dva postupka, kao i to da niksicki sud, ni Perunovic, nisu nadlezni da sude u tom postupku, vec sudovi u Podgorici i Budvi, gde tuzeni zive.

Sudija Perunovic je u vreme dostavljanja Kilibardine prakticno protivtuzbe odbio da je spoji sa tada aktuelnim procesom kojim su Bulatovic i Marovic teretili predsednika NS CG i doneo odluku da se ovom tuzbom otpocne paralelni spor. Kilibarda je tuzbu samo prosirio i na Mila Djukanovica zbog niza licnih uvreda tokom izborne kampanje. Sljukic je takodje izjavio da povlacenje tuzbe ne znaci i odustajanje od najavljenog sudjenja.

Inace, uz pismo koje je predsjednik Bulatovic uputio Svetozaru Marovicu, predsjedniku Skupstine Crne Gore, novinarima je juce proslijedjeno i pismo koje je Bulatovic uputio drzavnom tuziocu Crne Gore Vladimiru Susovicu. U tom pismu, koje je upuceno 11. aprila ove godine, predsjednik Bulatovic iznosi osnovanu sumnju da aktivnosti koje planira SDB Crne Gore nemaju uporiste u pozitivnim zakonskim propisima, "te da bi stoga njihova direktna posljedica moglo biti narusavanje ustavnih prava i sloboda neidentifikovanog kruga gradjana Crne Gore". U tom smislu je predsjednik Bulatovic na takve aktivnosti skrenuo paznju drzavnom tuzicou i izrazio ocekivanje da ovaj preduzme "sve mjere kojima bi se provjerilo cinjenicno stanje, utvrdila eventualna odgovornost i na taj nacin garantovano zastitila prava i slobode gradjana Republike Crne Gore".

U pismu drzavnom tuziocu predsjednik Bulatovic navodi da je 8. aprila odrzana sjednica prosirenog kolegijuma SDB na inicijativu njenog rukovodioca, Vukasina Marasa, te da je jedna od tacaka dnevnog reda te sjednice predvidjala "Dogovor oko preduzimanja preventivnih i represivnih mjera Sluzbe na sprjecavanje i presijecanje aktivnosti usmjerenih na usloznjavanje bezbjednosne situacije u Republici". Predsjednik Bulatovic precizira da dokument na koji se poziva nosi sluzbenu oznaku St. pov. Broj 02-247, od 7. 04. 1997. godine.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /