Utorak, 15. april 1997.

PAPIN TELEGRAM IZETBEGOVICU

Pravedan mir narodima BiH

Vrhovni poglavar Katolicke crkve Jovan Pavle II, nakon dvodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini, tokom leta od Sarajeva do Rima u nedjelju uvece, uputio je telegram predsjedniku Predsjednistva BiH Aliji Izetbegovicu u kojem se zahvalio za dobrodoslicu na koju je naisao tokom posjete Sarajevu.

U telegramu je Sveti otac istakao:

"Na povratku u Vatikan, na zavrsetku mojega pastirskog pohoda, s ljubavlju se sjecam vrlo cijenjenih clanova Predsjednistva i svega dragoga stanovnistva grada Sarajeva i BiH s kojim mi je Bog omogucio da provedem dva uistinu nezaboravna dana. Rado koristim prigodu da od srca pozdravim Vasu Ekselenciju i druga dva vrlo stovana clana Predsjednistva, predstavnike ustanova i sva tri konstitutivna naroda BiH, moleci istodobno Boga, od kojega dolazi svako dobro, da bosanskohercegovacko stanovnistvo obdari pravednim mirom i da podupre zalaganje za medjusobno uvazavanje, ravnopravnost i postivanje prava i duznosti svake pojedine osobe i svakoga naroda."

Nakon Papinog posjeta, jos se sumiraju rezultati koji ce poluciti prvi dolazak Svetog oca u Bosnu i Hercegovinu u povijesti Katolicke crkve. On je vise puta u Sarajevu ponovio da je ovoj napacenoj zemlji potreban mir i oprost, cega ne moze biti bez trazenja istine o onome sto se u Bosni i Hercegovini dogadjalo u proteklih pet godina. Njegove rijeci imaju snazan odjek u svijetu, a Sarajevo i Bosna i Hercegovina nisu mu zaboravili da ni u jednom svom govoru u posljednjih pet godina nije propustio priliku da spomene ovaj grad i ovu zemlju.

Na zalost, posjeta Svetog oca, koja je protekla uz do sada nevidjene mjere sigurnosti (na ovom poslu bilo je angazovano 10.500 federalnih policajaca i jake snage Sfora), nje mogla proci bez incidenta. Noc uoci odlaska Pape u Sarajevo, na mostu u blizini zgrade RTV BiH, kojim je trebao proci papamobil postavljen je eksploziv, koji je zahvaljujuci brzoj intervenciji policije otkriven i nekoliko sati prije Papinog dolaska uklonjen.

Uhapsena cetiri turska drzavljanina?

Sarajevo, FoNet. - Sarajevska stampa donela je juce clanke o jos nepotvrdjenom hapsenju cetiri turska drzavljanina, zbog sumnje da su podmetnuli 23 tenkovske mine ispod mosta kojim se provezao papa Jovan Pavle drugi. "Vecernje novine" pri objavljivanju informacija se pozivaju na italijansku drzavnu televiziju Rai uno, koja je emitovala vest da je federalna policija Bosne i Hercegovine uhapsila cetiri turska drzavljanina. Prema istom izvestaju italijanske televizije, obavestajna sluzba turskog bataljona Sfora je posedovala podatke o navodno uhapsenim turskim drzavljanima. Podatke je prosledila kantonalnom Ministarstvu unutrasnjih poslova u Sarajevu. List "Dnevni Avaz" takodje govori o hapsenju cetiri turska drzavljanina, pozivajuci se na strane agencije, ne precizirajuci detalje

Zvanicnici medjunarodne zajednice u cjelosti su jucerasnju konferenciju za novinare u Sarajevu posvetili mjerama sigurnosti provodjenim tokom Papine posjete, te minama pronadjenim na podrucju grada. Zvanicnici UN potvrdili su da su mine postavljene 24 casa uoci dolaska Svetog oca. Portparol UN u Sarajevu Aleksandar Ivanko kazao je da je posebno zabrinjavajuce to sto ove eksplozivne naprave nisu otkrivene tokom rutinske kontrole, iako je cijela ta regija pregledana 24 sata prije otkrivanja. Prema informacijama UN, 150 kilograma eksploziva, koliko je otkriveno u subotu, raznijelo bi most. Predstavnici Sfora jucer su okarakterisali da je Papina posjeta Sarajevu protekla uspjesno. Kako je istakao portparol Sfora major Toni Vajt, preduzete mjere sigurnosti bile su uspjesne, a on je izrazio zadovoljstvo nacinom saradnje sa odgovornima za provodjenje mjera sigurnosti.

D. Omeragic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /