Utorak, 15. april 1997.

SKUPSTINA SRBIJE: BOJKOTOVANA SEDNICA ADMINISTRATIVNOG ODBORA

Jos jedno od mnogih cudesa "demokrature"

Od trinaest clanova Odbora na sednicu dosli samo predsednik i jedan clan, sednicu bojkotovalo sedam poslanika SPS, dvoje demokrata i predstavnik DZVM, pa o vracanju sest mandata Srpskoj radikalnoj stranci nije raspravljano

Beograd. - Administrativni odbor republickog parlamenta nije juce, kako je najavljeno, raspravljao o mandatima poslanika koji su napustili Srpsku radikalnu stranku i formirali poslanicki klub "Prvi decembar", jer su od trinaest clanova Odbora na sednicu dosli samo Zarko Jokanovic (predsednik Odbora i clan ND) i Miroslav Milutinovic (SPO).

Na sednicu koja je uredno zakazana nije doslo sedam poslanika Socijalisticke partije Srbije, dvoje demokrata, kao ni predstavnik DZVM, dok je drugi poslanik SPO na sednicu "stigao" sa 45 minuta zakasnjenja.

Odbor je, kako je dnevnim redom predvidjeno, trebalo da razmatra izjave o istupanju iz SRS poslanika Dragutina Stambolica, Radomira Popovica i Marka Pavlovica, kao i obavestenje SRS o prestanku mandata ovih i jos trojice narodnih poslanika (Aleksandra Djurica, Zivorada Jeremica i Miroslava Derete).

Da je Odbor odrzan, raspravljalo bi se i o izjavi Dragutina Stambolica kojom on povlaci blanko ostavku na poslanicki mandat, potpisanu, kako tvrdi, u prostorijama SRS krajem decembra 1993. godine. Ova izjava je u suprotnosti sa onom koju je Odboru dostavila SRS na kojoj je datum od 20. novembra 1996. godine i u kojoj Stambolic (njegov potpis je u dnu strane) obavestava SRS da ga ne mogu vise smatrati "svojim pripadnikom niti poslanikom".

Za razliku od ovog "slucaja", dr Marko Pavlovic je Odboru dostavio pismo u kome tvrdi da je uvrscivanje u dnevni red njegove izjave o istupanju iz clanstva "besmisleno", jer je ostavku na poslanicko mesto napisao jos 20. decembra 1996. godine i licno je uputio predsedniku Skupstine Srbije.

- Moja ostavka nije sporna, sporno je sto ona cetiri meseca ceka da bude saopstena Skupstini- napisao je Pavlovic, nazivajuci to samo jednim od mnogih cudesa "demokrature".

Predsednika Administrativnog odbora Zarka Jokanovica radikali su vec nekoliko puta optuzivali da namerno odbija da problem njihovih mandata uvrsti u dnevni red, ali je on juce izjavio da su izjave o istupanjima iz SRS kod njega stigle tek u cetvrtak, 10. aprila ove godine, kao i da je istog dana zakazao sednicu.

Zbog bojkota sednice juce se nije raspravljalo ni o mandatima bivsih clanova Demokratske stranke Srbije - Dragoljub Popovic je podneo ostavku, a Vladan Batic je svoju blanko ostavku povukao.

Da je Administrativni odbor juce zasedao i odlucivao, o spornim mandatima bi se vec na danasnjem zasedanju izjasnjavao i parlament. Ovako, problem se odlaze i bice razmatran na, kako rece Jokanovic, "nekoj od narednih sednica", naravno, ako bude kvoruma.

N. K. - M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /