Utorak, 15. april 1997.

VASINGTONSKI "TAJMS" O MOGUCNOSTI DA SE PREDSEDNIK SRBIJE NADJE NA LISTI RATNIH ZLOCINACA

Putokaz prema Hagu postavlja se u Beogradu

Nekadasnji bliski saradnici Slobodana Milosevica pojavljuju se sada sa dokazima protiv njega - kaze se u "Tajmsovom" izvestaju iz Beograda, uz pominjanje imena generala Nedeljka Boskovica, Borislava Jovica, te uz stav Vladana Vasilijevica

Slobodan Pavlovic
dopsinik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Pozivajuci se na ovdasnje obavestajne sluzbe, kao i na izjave nekih od nekadasnjih Milosevicevih najblizih saradnika, vasingtonski "Tajms" najavljuje u izvestaju iz Beograda kako - iz dana u dan - predsedniku Srbije "rastu sanse" da se nadje medju onima koje Haski tribunal optuzuje za ratne zlocine u Hrvatskoj i Bosni.

"Nekadasnji bliski saradnici Slobodana Milosevica pojavljuju se sad sa dokazima protiv srpskog predsednika" - izvestava prestonicni list uz informaciju da je Milosevic, preko svog polozaja u "Vrhovnom vojnom savetu", obezbedjivao uslove za pripremu Seseljevih, Arkanovih i ostalih paramilitarnih jedinica iz Srbije koje su se angazovale na ratistima u Hrvatskoj i Bosni, kao i da je, istovremeno, koristio Ministarstvo unutrasnjih poslova kako bi obezbedio slanje vojne i ostale pomoci oruzanim snagama krajiskih i bosanskih Srba.

"To se nastavilo cak i kad je pocela masovna likvidacija i etnicko ciscenje Muslimana u Bosni" - pise "Vasingtons tajms", prenoseci tim povodom (u izvestaju iz Beograda) izjavu generala Nedeljka Boskovica, nekadasnjeg nacelnika obavestajne sluzbe Vojske Jugoslavije, o svojoj spremnosti da svedoci pred Medjunarodnim tribunalom o ratnim zlocinima pocinjenim tokom troipogodisnjeg rata u Bosni.

Vasingtonski list, isto tako, donosi izjavu i Borisava Jovica, nekadasnjeg sefa kolektivnog jugoslovenskog Predsednistva, koji potvrdjuje informaciju o vojnom poligonu u Bubanj Potoku pored Beograda kao organizovanom centru za obuku paramilitarnih jedinica. Na tu temu, "oklevajuci da g. Milosevica osudi kao ratnog zlocinca", Jovic je za prestonicni "Tajms", izjavio sledece:

"Ja ne kazem da niko nije naredio tu obuku (u Bubanj Potoku), ali ne mislim da je iko naredjivao te zlocine. Nije bilo vazno da li je to ucinio g. Milosevic ili neko drugi. Da nije pomogao Srbima u Bosni, on sigurno ne bi mogao da ostane na vlasti".

Izvestac "Vasington tajmsa" razgovarao je u Beogradu o Milosevicevoj eventualnoj "kandidaturi" za Hag i sa Vladanom Vasilijevicem, profesorom medjunarodnog krivicnog prava. "On je na tlu Srbije stvorio te ilegalne oruzane grupe, koje su vrsile ratne zlocine pod kontrolom Jugoslovenske armije i Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije" - izjavio je tim povodom Vasilijevic americkom listu, uz objasnjenje da, na osnovu medjunarodnog ratnog prava i statuta Haskog tribunala, Milosevic dolazi pod udar kao "glavni ratni zlocinac, jer je bio upoznat, ili je bilo razloga da bude upoznat, sa onim sto se dogadjalo u Hrvatskoj i Bosni".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /