Sreda, 23. april 1997.

ZAK KLAJN JUCE SAOPSTIO ZVANICNE REZULTATE IZBORA U ISTOCNOJ SLAVONIJI, BARANJI I ZAPADNOM SREMU

SDSS ima vecinu u Belom Manastiru, HDZ pobednik u Vukovaru i Iloku

Prelazni administrator potvrdio preliminarne rezultate od pre tri dana, isticuci kako su izbori "pobeda pomirenja, povratka i bolje buducnosti"

Vukovar. - Prelazni administrator Zak Pol Klajn juce je potvrdio preliminarne rezultate izbora u istocnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu objavljene pre tri dana.

Na osnovu sada zvanicnih rezultata izbora, Samostalna demokratska srpska stranka pobedila je u deset opstina i jednom gradu (Beli Manastir), a hrvatska opcija predvodjena Hrvatskom demokratskom zajednicom pobednik je u 15 opstina i dva grada (Vukovar i Ilok).

Isticuci kako su izbori pobeda pomirenja, povratka i bolje buducnosti, Klajn je rekao da je na 193 mesta u regionu i 75 van regiona ukupno izbrojano 126.533 vazeca listica.

Izrazavajuci zadovoljstvo sto tokom izbora nije bilo nikakvih fizickih incindenata, on je izrazio i zaljenje sto hrvatska strana nije odradila kvalitetniju administrativnu pripremu pa su glasacki listici i drugi materijal kasnili na glasacka mesta.

Govoreci o postizbornom periodu i ne krijuci nestrpljenje u ocekivanju Zajednickog veca srpskih opstina, koje ce kako je rekao "po prvi put u poslednjih sest godina biti telo koja ce legitimno stititi prava Srba", Klajn je rekao kako ce vec danas uputiti zahtev hrvatskoj vladi da mu dostavi svoj plan narednih aktivnosti u regionu.

"Od plana i namera hrvatske vlade direktno zavisi kakvu ce odluku Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneti u pogledu mandata misije Untaesa za period posle 15 jula", rekao je administrator UN u istocnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu.

U Vukovaru moguca koalicija HDZ-SDSS

Zagreb. - Vojislav Stanimirovic, predsednik Samostalne demokratske stranke Srba, izjavio je u Zagrebu da je u formiranju gradske vlasti i izboru gradonacelnika Vukovara moguca i koalicija SDSS sa Hrvatskom demokratskom zajednicom. Na proteklim izborima u istocnoj Slavoniji SDSS je u Vukovaru osvojila 11, a HDZ 12 od ukupno 15 odbornickih mesta koje su osvojile hrvatske stranke.

V. D.

Prema njegovim recima, u tom planu hrvatske vlade moraju biti sadrzane smernice za povratak izbeglica u ekonomsku rekonstrukciju regiona.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /