Sreda, 23. april 1997.

BOSKO PEROSEVIC U MOSKVI O IZBORNIM IZGLEDIMA SOCIJALISTA

Pobedicemo, jer imamo Milosevica

SPS nije previse izgubila za vreme demonstracija u Beogradu. Kineski model privatizacije "daleko bolji" od ruskog. Seljaci najvazniji, a zetva ce biti "lepa i kvalitetna"

Moskva, Beta. - Potpredsednik Socijalisticke partije Srbije Bosko Perosevic izjavio je u Moskvi da SPS jos nije raspravljao o svom kandidatu za predsednicke izbore u Srbiji, ali da "tu nece biti posebnih problema". "Za sada postoji samo pretpostavka da ce se Slobodan Milosevic kandidovati za predsednika Jugoslavije, jer se on jos nije odlucio", rekao je Perosevic preksinoc na konferenciji za novinare u ambasadi SR Jugoslavije u Moskvi, gde je delegacija SPS boravila kao gost na Cetvrtom kongresu Komunisticke partije Rusije. Potpredsednik SPS je rekao da je cvrsto uveren u izbornu pobedu socijalista, "jer je cinjenica da je Slobodan Milosevic na celu Srbije i partije velika prednost u odnosu na druge".

O kandidaturi Vuka Draskovica

O kandidaturi Vuka Draskovica za predsednika Srbije, Perosevic je rekao da ce SPS koristiti nejasnu politicku koncepciju Draskovica u predizbornoj utakmici. "Vuk Draskovic je cas za monarhiju, cas za republiku, cas je nacionalista, cas nije. To je njegov hendikep i to cemo koristiti preko reportaza, raznih vrsta politickih javnih duela i to ce sigurno imati odlucujuci uticaj na birace",

Perosevic je dalje ocenio da su predstojeci predsednicki i parlamentarni izbori u Srbiji "istorijski". "Tu nije u pitanju vlast, vec drzava", rekao je Perosevic, objasnjavajuci da na izborima "treba sacuvati samostalnost i suverenost drzave". On je rekao da se SPS ozbiljno priprema za izbore i istakao da se kod "SPS sve unapred zna i nema kolebljivosti".

Perosevic je ocenio da SPS "nije previse izgubio za vreme demonstracija u Beogradu". "Ostalo je stabilno izborno telo, a povecanjem standarda i pokrenutim ekonomskim reformama ono ce se jos vise ucvrstiti", rekao je on. Potpredsednik SPS je najavio ostru predizbornu utakmicu. On je ocenio da opozicija "ne zna sta zeli ni sa Vojvodinom ni sa Kosovom" i rekao da joj je trebalo "da ode u Njujork da shvati sta smo mi vec odavno znali".

Topao prijem ruskih komunista

Perosevic i clan Medjunarodnog odeljenja SPS Branislav Popovic su posebno istakli da je delegacija SPS naisla na "topao prijem na kongresu KPR" i da su im mnogi delegati ruske KP govorili da su "jako brinuli za njih (SPS) za vreme demonstracija u Beogradu". Predstavnici SPS su rekli da su im ruski kominusti govorili i da su srpski socijalisti "simbol otpora medjunarodnim mocnicima" i da su "ostali nezavisni, samostalni u spoljnoj i unutrasnjoj politici".

Na pitanje sta SPS nudi da bi se za tu stranku glasalo na izborima, Perosevic je odgovorio da je to "stabilnost Srbije, borba protiv destabilizacije Srbije, bolji zivot, trzisnu ekonomiju, poboljsanje stanja u prosveti, zdravstvu i socijalnu pravdu". Perosevic je rekao da SPS ne zeli da "ponovi los koncept privatizacije u Rusiji" i dodao: "Daleko je bolji koncept Kine". "Da smo isli drugacije (u procesu privatizacije) sigurno bismo doziveli sudbinu Rusije, Bugarske ili Madjarske", ocenio je Perosevic. Kao najvazniji zadatak istakao je vracanje duga seljacima "koji su za vreme sankcija imali izuzetnu ulogu" i izrazio ocekivanje da ce zetva biti "lepa i kvalitetna", ocenivsi da ce poljoprivrednici biti u "izuzetnoj mogucnosti da za psenicu dobijaju traktore i druge poljoprivredne masine".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /