Sreda, 23. april 1997.

APEL IZETBEGOVICA KONTAKT GRUPI, KARLU BILTU I MEDJUNARODNIM ORGANIZACIJAMA

Bosna ide ka dezintegraciji

Predsednik Predsednistva BiH trazi doslednu primenu Dejtonskog sporazuma

Sarajevo, Beta-Rojter. - Predsedavajuci Predsednistva BiH, lider bosanskih Muslimana Alija Izetbegovic, ocenio je da Bosna ide ka dezintegraciji i pozvao je velike sile da preduzmu akciju kako bi bile realizovane odredbe Dejtonskog sporazuma. U apelu medjunarodnim izaslanicima u Bosni, on je rekao da hrvatske i posebno srpske vlasti nekaznjeno krse Dejtonski sporazum. "Ovo je poziv da se preduzmu neophodne mere pre nego bude kasno", navodi se u sinocenjem saopstenju iz Izetbegovicevog kabineta, dostavljenom predstavnicima zemalja clanica Kontakt grupe i Visokom predstavniku Karlu Biltu. U saopstenju se navodi da vlasti bosanskih Srba ne postuju limite o kontroli naoruzanja, krse odredbe koje se odnose na ljudska prava, blokiraju povratak nesrpskih izbeglica, odbijaju da predaju optuzene za ratne zlocine i pokusavaju da izigraju ustav zemlje i njen suverenitet. Republika Srpska, koja sa muslimansko-hrvatskom Federacijom BiH cini posleratnu Bosnu, podrugnuli su se sa mirovnim sporazumom usvojivsi unilateralno zakon o drzavljanstvu i sklopivsi sporazum o saradnji sa SR Jugoslavijom. "Ceo mirovni proces je do sada u celini isao u negativnom pravcu i vodi ka daljoj dezintegraciji Bosne i Hercegovine.

To ugrozava osnove na kojima je mir uspostavljen", navodi se u saopstenju. Lider bosanskih Muslimana posebno je optuzio Karla Bilta da, dozvoljavajuci srpskim ili hrvatskim vlastima da ograniccavaju autoritet centralne vlasti, tolerise krsenja mirovnog sporazuma. Rojter napominje da do Izetbegovicevog apela dolazi posle spekulacija u Sarajevu da "frustrirani muslimanski lideri odustaju od cilja jedinstvene Bosne i da sada razmatraju stvaranje drzave za Muslimane".

Agencija navodi misljenje "nekih politickih analiticara" da Izetbegovic i drugi muslimanski lideri samo testiraju zapadne sile i pokusavaju da ih prisile da Bosni posvete vise paznje u trenutku kada je medjunarodna paznja okrenuta na drugu stranu.

Izetbegovic i Silajdzic razgovarali sa Biltom

Sarajevo, Beta. - Predsedavajuci Predsednistva BiH Alija Izetbegovic i kopredsedavajuci Saveta ministara BiH Haris Silajdzic razgovarali su sa Visokim predstavnikom medjunarodne zajednice Karlom Biltom i predstavnicima zemalja Kontakt grupe za Bosnu. Izetbegovic i Silajdzic su na prekjucerasnjem sastanku sa visokim predstavnicima medjunarodne zajednice u BiH izneli svoju analizu sprovodjenja Dejtonskog sporazuma, javio je juce Radio BiH. Dvojica visokih funkcionera BiH su istakli da uprkos "ovom kriticnom trenutku" mirovni sporazum "ima sanse da uspe, ukoliko se primene odgovarajuce mere prema onima koji opstruiraju mirovni proces".

Izetbegovic je predstavnicima Kontakt grupe urucio pismo za sefove njihovi drzava i vlada u kojem ih obavestava o neophodnosti da medjunarodna zajednica "bez dosadasnjih kolebanja" uskrati podrsku snagama koje miniraju mirovni proces, cime "ugrozavaju celovitost i demokratski razvoj BiH". Kontakt grupu za BiH u Sarajevu predstavljaju otpravnik poslova americke ambasade, sef ruske misije i ambasadori Nemacke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Holandije i Turske.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /