Sreda, 23. april 1997.

POSLE ULASKA KINESKE VOJNE PRETHODNICE U HONGKONG

Predostroznost nije naodmet

Zadatak ove jedinice bice da stiti suverenitet, ali i da obezbedjuje socijalnu stabilnost i intervenise u slucaju nemira

Aleksandar Novacic
dopisnik "Nase Borbe" iz Pekinga

Vojnici kineske Narodno-oslobodilacke armije stupili su prekjuce prvi put od osnivanja Nove Kine na tle Hongkonga, koji za 70 dana prelazi pod kineski suverenitet. Prethodnica koju sacinjava 40 oficira na celu sa general-majorom Dzouom usla je u vojne barake koje jos nose naziv Princa od Velsa sa ciljem da izvrsi pripreme za dolazak kompletnih vojnih jedinica, sto znaci pesadijskih, pomorskih i vazduhoplovnih. Ove jedinice stupaju na duznost u ponoc izmedju 30. juna i 1. jula.

Prva grupa kineskih vojnika bila je uniformisana, ali nenaoruzana, a iz Sendzena je stigla u Hongkong u vojnim vozilima koja su nosila hongkonsku registraciju. Svi oficiri zavrsili su specijalnu obuku u Kini, kao uostalom i drugi vojnici koji ce biti za nesto vise od dva meseca stacionirani u Hongkongu. Oni su posebno izucavali hongkonske zakone, a svi govore engleski.

Stacioniranje kineske armije posle 1. jula 1997 godine predstavlja, kako se istice u Pekingu, izraz kineskog suvereniteta nad regionom koji je 150 godina bio britanska kolonija. Kineska stampa s tim u vezi podseca na dvojaku ulogu kineskih jedinica u Hongkongu i pri tom se poziva na Deng Hsjaopinga, glavnog kreatora principa ,,jedna drzava - dva sistema" koji se primenjuje u slucaju Hongkonga.

Prvi zadatak kineskih jedinica jeste da stite kineski suverenitet nad Hongkongom, ali drugi - podjednako vazan - jeste da obezbedjuju socijalnu stabilnost novog specijalnog administrativnog regiona. Drugim recima, kineska armija treba da spreci nemire u Hongkongu, do kojih bi mozda moglo doci.

Prema usaglasenim sporazumima, kineska armija se nece mesati u lokalne poslove, a odrzavanje javnog reda je u nadleznosti nove hongkonske vlade.

Medjutim, u slucaju vecih nereda predvidjena je mogucnost da se hongkonske vlasti obrate centralnoj vladi u Pekingu za pomoc i u tom slucaju kineske trupe bi dobile zeleno svetlo da intervenisu u Hongkongu.

Za sada nema ni najmanjih nagovestaja da bi do nekih nemira moglo da dodje u dogledno vreme. Ali, oprezni Kinezi misle na sve mogucnosti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /