Sreda, 23. april 1997.

IZJAVA DANKA DJUNICA, POTPREDSEDNIKA SAVEZNE VLADE

"Ocekujem da nam EU odobri trgovinske povlastice"

Dolazak tehnickog tima MMF i Svetske banke u maju znak "pozitivnog stava" prema jugoslovenskoj reformi

Beograd, Beta. - Potpredsednik Savezne vlade Danko Djunic, zaduzen za ekonomske reforme, izjavio je juce kako ocekuje da ce Evropska unija na ministarskom sastanku 29. aprila odobriti autonomne trgovinske preferencijale SR Jugoslaviji. "Rizikujem i kazem da sam optimista", rekao je Djunic.

Prema njegovim recima, jugoslovenska vlada uputila je odgovarajuci apel ambasadorima clanica EU u SRJ da joj Unija izadje u susret. Ambasadori su izrazili simpatije za jugoslovenski program reformi i saglasili se da bi redosled poteza podrski i kazni, to jest saragarepe i stapa, mogao ovoga puta da bude izmenjen, tako da prvo na red dodje sargarepa, u vidu autonomnih trgovinskih povlastica, rekao je Djunic.

Govoreci o predstojecem dolasku tehnickog tima Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u SRJ, najavljenom za maj, Djunic je rekao da je tu rec o misiji utvrdjivanja stanja, ali da je spremnost za slanje takvog tima istovremeno znak kako dve svetske finansijske organizacije "imaju pozitivan stav" prema jugoslovenskoj reformi.

On je rekao da je jugoslovenska strana ispunila veci deo "uobicajenih uslova Fonda" za clanstvo u toj organizaciji, i da je dala do znanja da ce ispuniti i preostali deo tih uslova. "Nema razloga da mi to ne ucinimo", rekao je Djunic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /