Sreda, 23. april 1997.

REPUBLIKA ILI MONARHIJA: TRIBINA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U BEOGRADU

Sopstvene umesto zasluga predaka

Popov: Zurba sa uspostavljanjem monarhije pre uvodjenja parlamentarne demokratije otezava skidanje aktuelne vlasti. Acovic: Pitanje monarhije postavljeno zbog loseg iskustva sa republikom u Srbiji. Kuzmanovic: Uvodjenje monarhije nemoguce bez velikih tenzija

Pitanje monarhije je pitanje pravca kojim bi moglo da se krene, jer ovde niko ne poznaje drugaciji model od onog u kojem je odrastao, rekao je Dragomir Acovic na tribini odrzanoj na Filozofskom fakultetu, u organizaciji Asocijacije studenata tog fakulteta. "Da smo sa republikom u Srbiji imali drugacije iskustvo, pitanje monarhije se mozda ne bi ni postavljalo. Mi smo pod republickim uredjenjem imali karikaturalne situacije. Jedan se predsednik republike proglasio za dozivotnog. Stipe Suvar je, na primer, imao zadatak i da rasturi i da obnovi drzavu u isto vreme, rekao je Acovic i dodao: "Ja samo kazem da se mozda okupljanjem oko harizmaticne ideje, kakva je monarhisticka, moze ukloniti ova vlast i postaviti nova."

Za mene je pitanje monarhije filozofsko, moralno i pravno, rekao je Rade Stojanovic, predsednik Saveta za obnovu monarhije SPO. - Filozofsko pitanje se postavlja upravo zbog mogucnosti da se nova parlamentarna vecina okupi oko Vojislava Seselja. Englezi su uveli parlamentarnu monarhiju posle vladavine Kromvela, upravo da bi sprecili opasne i neozbiljne ljude da dodju na vlast. Monarhija pre svega ima ideju da spreci dolazak ekstremista na vlast, dodao je Stojanovic.

- Pitanje monarhije je i moralno pitanje. U Belom dvoru sede razni smesni ljudi, a nas kralj odseda u hotelu, umesto u svojoj kuci. Dok oni koji jos sede u otetim kucama ne vrate to pravim vlasnicima, nema govora o obnovi morala u nasoj zemlji. Svi se pitaju kako to da je srpska vojska krala i ubijala u poslednjem ratu, a ja kazem da je to kontinuitet u nemoralu, 1944. i 1945. komunisti su otimali u ubijali bez suda, i naravno da ni danasnji lopovi ne misle da bi trebalo da odgovaraju," rekao je Stojanovic.

- Kralj vlada, on ne upravlja, vise je simbol, nego vlast - ali u razvijenim zemljama. Pitanje je kako bi to bilo u nasoj zemlji, reagovao je republikanac Nebojsa Popov, clan Glavnog odbora GSS. - Mislim da je na prvom mestu izmena sadasnjeg poretka i uspostavljanje parlamentarne demokratije. Tek kada se predje taj prag i stvore uslovi za obnovu privrede, kulture, moguce je raspisati nove izbore za ustavotvornu skupstinu. Gradjanski savez Srbije nije uopste frustriran idejom monarhije, ali mislimo da prvo treba normalizovati egzistencijalno stanje gradjana i drzave, pa tek onda odlucivati o uredjenju, rekao je Popov.

Niko me nije uverio da bi se uspostavljanjem monarhije onemogucio dolazak losih ljudi na vlast. Po meni, ishitreno nametanje ideje monarhije ima isti zadatak kao i onaj koji je do sada obavljao Vojislav Seselj - stvaranje razdora u srpskom narodu. I na kraju, argument nakazne republike ne vazi, zato sto to ne treba izjednacavati sa pojmom republike," rekao je Popov.

"Ne" monarhiji

Obavljena su ispitivanja gradjana koja su pokazala da oni uopste nisu raspolozeni za monarhiju. Ispitivanja 93. i 94. godine su pokazala da je 51 odsto gradjana za republiku, 38 odsto je bilo neodlucno, a samo 13 odsto se izjasnilo za monarhiju. Cak su i ispitivanja medju ucesnicima Studentskog protesta 96/97 pokazala da je cak 52 odsto studenata za republiku, a 21 odsto za monarhiju. Mislim da su to dokazi da uvodjenje monarhije ne bi proslo bez tenzija," rekao je na kraju Kuzmanovic.

Bora Kuzmanovic, potpredsednik Demokratskog centra, izneo je nacelne primedbe o ideji uspostavljanja monarhije u Srbiji. "Kralj nije izborna funkcija, a ja sam za to da sve funkcije budu izborne. Jednostavno, nisam za to da neko zaslugom svojih dedova bude postavljen za monarha. Nama su se za 120 godina promenile dve dinastije. I Karadjordjevici su dosli na presto na nelegitiman nacin", rekao je Kuzmanovic. "Srbi su narod koji je od svog kralja trazio da se stalno potvrdjuje, i zato mislim da nas pretendent na presto ne moze da zaradi poverenje, jer ne zna ni jezik ni mentalitet svog naroda. Srpski narod je tokom 120 godina pokazao da mu nije dovoljno to sto neko nosi oreol svog dede," rekao je Kuzmanovic.

T. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /