Sreda, 23. april 1997.

U MUP SRBIJE NE PLJUSTE OSTAVKE, ALI SU, POSLE STOJICICEVE POGIBIJE, "MNOGI U MALOM SOKU"

Bice jos (ne)prijatnih iznenadjenja

Za sada je sigurno da sef javne bezbednosti nece biti Milan Puzovic, koji je avanzovao u Sokolovicevog pomocnika. Previranja u policiji - "vestacki proizvedena"

Cela ujdurma koja se stvorila krajem prosle nedelje raznoraznim informacijama u stampi da su tri visoka funkcionera Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije (Milan Puzovic, Stojan Misic i Petar Zekovic) i 25 pukovnika policije podneli ostavke, a 350 radnika pokrenula sporazumni raskid radnog odnosa, bila je "vestacki stvorena i preterano napumpana". Izvor blizak kabinetu jednog od sefova policije, cije je ime bilo u opticaju, demantovao nam je da su "ostavke pljustale" mada je priznao da su "od Badzine pogibije mnogi u malom soku".

Najbolji demanti ove informacije izgleda da je dao savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Sokolovic, jer je na mesto svog pomocnika u federalnoj policiji koju je nedavno preuzeo, kako saznajemo, postavio krajem prosle nedelje Milana Puzovica, jos uvek aktuelnog nacelnika Uprave za strance i pogranicne poslove MUP Srbije. Puzovic ce za prvo vreme najverovatnije obavljati obe funkcije jer se uprava kojom je rukovodio proteklih godina po "opisu radnog mesta" svrstava u poslove SRJ, ali je zbog razvlascenosti SMUP prebacena svojevremeno u republicku nadleznost.

Imenovanjem za Sokolovicevog pomocnika, Puzovic je definitivno ispao iz kadrovskih kombinacija koje su uoci Stojiciceve pogibije njemu davale prilicne sanse za ministarsko ili zamenicko mesto u srpskoj policiji. Ovih dana, tvrdi se, bice definitivno poznato ko ce na mestu sefa javne bezbednosti zameniti Badzu. Kao sto smo vec pisali, najvise sansi imaju general-potpukovnik Vlastimir Djordjevic, pomocnik ministra, jer je po cinu za sada "neprikosnoven", i general-major Obrad Stevanovic, nacelnik Uprave specijalnih jedinica. Medjutim, tvrde izvori, sada je u prvi plan naglo iskocio donedavno pritajeni Rade Markovic, pomocnik ministra, i to pod blagim pritiskom policijskih krugova koji u njemu vide "vrlo sposobnog i iskusnog policajca sa jasnom vizijom - sta hoce". Za Markovica skoro svi aktivni i bivsi policajci tvrde da je u ovom trenutku jedini dovoljno autoritativan da na pravi nacin nadomesti odlazak Radovana Stojicica.

Sta je bilo u Badzinoj torbi?

Proslo je tri dana od kada su "Vecernje novosti" objavile zaista senzacionalnu informaciju po kojoj se u torbi pored stola za kojim je u vreme ubistva sedeo Radovan Stojicic Badza nalazilo 750.000 maraka, a da to niko od nadleznih nije demantovao. Kao i sve ostale informacije o istrazi u vezi Stojicicevog ubistva, i ovu je jako tesko proveriti. Pojedini izvori tvrde da je prvobitno u policiji bila u opticaju dvostruka verzija. Po jednoj, crna torba je bila vlasnistvo carinika Milosa Kurdulije i u njoj su se navodno nalazili samo parfemi, cigarete i viski koje je on doneo sa puta. Po drugoj verziji, torba je bila Badzina i u njoj je, navodno, pored pomenutih stvari bio i jedan njegov pistolj.

S obzirom da je i izbor Vlajka Stojiljkovica bio iznenadjujuci za mnoge (komentari se krecu od "isti je kao Sokolovic, nista gore niti bolje", " radio je u policiji - ali ovo nije sezdeset peta", do "to je politicka funkcija, nema veze sa policijom, nista se spektakularno nije ni ocekivalo") moguce je da bude jos iznenadjenja. S obzirom na tezinu i ozbiljnost trenutka ne bi trebalo da ovo iznenadjenje bude - neprijatno.

D. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /