Sreda, 23. april 1997.

ZASTO JE SEDNICA SAVETA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA ODLOZENA "DO DALJEG"

Besparica "zamagljuje" izbore na Univerzitetu

Akademski krugovi smatraju da je "pomeranje" sednice izazvano izostankom dogovora vladinih predstavnika oko pravila za izbor rektora

Sednica Saveta Beogradskog univerziteta, koja je trebalo da se odrzi sinoc, nije odrzana - tako da je raspisivanje izbora na najstarijoj visokoskolskoj ustanovi u drzavi odlozeno - do daljeg. Po misljenju koje vlada u akademskim krugovima, novo pomeranje datuma dogodilo se zato sto se vladini predstavnici nisu dogovorili o najbitnijim momentima vezanim za pravila po kojima bi trebalo da se odrze izbori za rektora, tri prorektora i studenta-prorektora. Kako se nezvanicno saznaje, jucerasnji skup je otkazan na zahtev spoljnih clanova Saveta, koji su trazili "malo vise vremena kako bi se pripremili za sednicu i saznali kako se dogodilo da se Beogradski univerzitet nasao u tako teskom materijalnom polozaju".

I univerzitetski deo Saveta smatra da je pitanje materijalnog polozaja u kome se nalaze fakulteti i instituti jako vazno - i da dekani, profesori i asistenti moraju traziti odgovor od nadleznih. Na burnoj sednici Nastavno-naucnog veca Beogradskog univerziteta, odrzanoj pocetkom nedelje, besparica je potpuno zamaglila izbornu temu i Deklaraciju o izbornim pravilima, koju je usvojio Kolegijum dekana.

Jos jedna greska

Odlaganje sednice saveta Beogradskog univerziteta je jos jedna u nizu gresaka Ministarstva prosvete i predsednika Saveta gospodina Babica koji ne mogu profesorima Beogradskog univerziteta da oproste podrsku Studentskom protestu 96/97 kao i sada podrsku Studentskom parlamentu kao jedinom legalnom i legitimnom predstavniku svih studenata i studentskih organizacija, navodi se u saopstenju Studentskog parlamenta.V.d. direktora dr Dragan Kuburovic zamoljen je od Parlamenta da ipak ne podnese ostavku i istraje, "u borbi za normalno funkcionisanje Univerziteta", zajedno sa studentima.

Profesori Univerziteta, takodje smatraju da nije nevazno ni naivno i pitanje studenata, jer Savet treba da se opredeli o tome ko je zapravo autenticni predstavnik visokoskolaca. Ako se zna da je pre nekoliko dana ministar prosvete, dr Jovo Todorovic, izjavio da je Studentski parlament nelegalna studentska organizacija, onda je jasno opredeljenje vladinog dela Saveta. Posto predstavnici Univerziteta pretezno "naginju" akademcima iz Studentskog parlamenta, jasna je polarizovanost Saveta i po ovoj temi. Pogotovu sto je upravo delegacija Studentskog protesta u dva maha bila razlog za prekid drugog zasedanja sednice Saveta.

"Najlakse je sve 'sutnuti' pod tepih i pozivati se na Zakon po potrebi", kazu profesori, aludirajuci na izjave dr Momcila Babica "da vise nema vremena za odlaganje raspisivanja izbora, te da se mora sto hitnije pokrenuti izborna procedura."

Inace, na proslonedeljnoj, prekinutoj sednici, u ime predsednika, dr Momcila Babica, clanovima Saveta obratio se prof. dr Risto Trajkovic, koji je preneo najkarakteristicnije detalje sa dogovora izmedju dr Nade Popovic-Perisic, dr Babica i jos nekih clanova Saveta. Po ovoj informaciji, dr Babic je "zakazao sednicu za 22. april i na tom skupu procitace izjavu o prevazilazenju nesuglasica izmedju clanova Saveta, dopustice svim studentskim delegacijama da govore i zakazati naredni skup na kome ce se raspravljati samo o izbornim kriterijumima". Ovi dogovori, medjutim, pali su u vodu na dan kad je trebalo da se odrzi "sporna" sednica.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /