Sreda, 23. april 1997.

ROKENROL U KNJIGAMA (II)

Zvuci kamenoloma

Sudeci po broju recenziranih knjiga u relevantnim casopisima rock postaje publicisticka tema No. 1. Postoji vise razloga za to. Rock kultura je najkoherentniji, eticki iznenadjujuce dobro fundiran, odgovor na civilizacijska osujecenja kojima je individua, u ovo anemicno vreme, izlozena. Rock'n'roll, kao krucijalni element te kulture, najbolji je muzicki skor za dramu svakodnevnog bitisanja, ciji su junaci deziluzionirani ljudi koji se prividnim zombizmom brane od bolnih frustracija kojima su izlozeni. Zvuci kamenoloma - kako je svojevremeno G. Tribuson opisao rock'n'roll - ne samo da ilustruju dramski zaplet u kojem se guse tragikomicni antiheroji svakodnevice, vec ga i definisu na nacin koji, glorifikovanjem individualnog i licnog, opasno ventilira kolektivisticku mijazmu.

Od aprila '96. do aprila '97. godine pojavilo se nekoliko zanimljivih knjiga sa ovom tematikom. Verovatno najambiciozniju knjigu o rocku, u ovom periodu, napisao je americki filosof Theodore Gracdzk. Knjiga se zove "Rhdzthm And Noise" (Duke Universitdz Press). Polazeci od ideja Teodora Adorna, koje istovremeno kritikuje i revidira, Gracdzk pokusava da da odgovor na pitanje: "Cime se bavimo kada evaluiramo rock?". Da li je rock iznad, ispod ili sa one strane estetike ili je za njegovo procenjivanje potrebna nova paradigma? Tragajuci za takvim i slicnim odgovorima, Gracdzk se, nazalost, iskljucivo bavi mainstreamom i velikom produkcijom zanemarujuci potpuno ulogu i znacaj rock alternative, nezavisne produkcije i underground scene. Narocito je dubiozan njegov stav da rock pesma ne postoji kao samostalni entitet vec je posledica snimanja kao bazicnog procesa u nastajanju rock pesme. Ovaj stav, koji donekle ima smisla kada je rec o delima Phila Spectora ili Briana Wilsona npr. potpuno je neprimenjiv na muziku najvecih rock autora kakvi su Ddzilan, Neil Young ili Joe South. Kod ovih potonjih pesma je rezultat autenticne rock inspiracije a nikako posledica veste manipulacije tehnologijom. Bilo kako bilo, Gracdzkovo delo je ambiciozno i nadahnuto, a iznad svega inteligentno.

Cuveni britanski rock publicista Barnedz Hoskdzns objavio je zanimljivu knjigu "Waiting For The Sun: Strange Dadzs, Weird Scenes And the Sound of Los Angeles" (Viking) u kojoj se bavi tajnom istorijom Los Andjelesa. Naoruzan sjajnom erudicijom Hoskdzns daje briljantnu analizu kalifornijskog pop mita. Narocito je zanimljiva istorijska perspektiva. Hoskdzns svoju analizu zapocinje opisivanjem atmosfere u jazz klubovima losandjeleske Centralne avenije tokom 40- ih a zavrsava heavdz metal rivajvalom iz sredine 80-ih. Najlepse delovi ove knjige posveceni su analizi metoda i ludila najznamenitijih licnosti ovog grada kakvi su Phil Spector, Brian Wilson i Charles Manson. Ovde treba spomenuti jednu raniju Hoskdznsovu knjigu, bez koje se relevantna rock biblioteka ne moze zamisliti. Ona se zove "Sadz It One time for the Brokenhearted" (Fontana) i bavi se odnosom izmedju crnog soula i belog countrdzja.

U okviru rock publicistike zanimljiv je podzanr koji cine knjige koji su sami rockeri napisali. U tom kontekstu interesantno je ponovo pojavljivanje vec legendarne knjige Iana Huntera, bivseg lidera Mott The Hooplea, "Diardz Of rock And Roll Stars" (Imp), za koji mnogi smatraju da je najbolja knjiga te vrste. Druga zanimljiva knjiga ovog podzanra je delo Davea Daviesa, gitariste legendarnih The Kinks, "Kink" (Boxtree) u kojoj autor otkriva nepoznate i ne tako prijatne detalje o odnosima unutar bandi a narocito medjusobnu netrpeljivost brace Davies.

Biografsko-autobiografski pristup je u intevalu izmedju dva aprila imao zanimljive eksponente. Mislimo pre svega na knjige "Go, Cat, Go! The Life And Times Of Carl Perkins" (Hdzperion) koju je Perkins napisao uz pomoc rock zurnaliste Davida McGeeja. Zivot i delo patrijarha rockabilldzija "iluminirano" je u ovoj knjizi na nacin posle kojeg vam je apsolutno jasno zbog cega Perkins ostaje jedna od najvecih rock figura. Njegov mix bluesa, bluegrassa i honkdz-tonka u nesto novo i elektricno, predstavlja osnovu popularne muzike. Legendarni rock aktivista Lenndz Kadze je zajedno sa Wadzlonom Jenningsom napisao knjigu "Wadzlon: An Autobiographdz" (Warner Books). Ova knjiga zapocinje u onim danima kada je Jennings bio basista u pratecem bendu Budddz Holldzija koji je pukim slucajem izbegao pogibiju u tragicnoj avionskoj nesreci 1959. godine. Zatim prati razne faze u zivotu ovog countrdz odmetnika. Svoju impresivnu biografiju Jennings sumira recima: "Ponekad mi se cini da sam proziveo nekoliko zivota."

Od prirucnika koji se bave ovom oblascu zanimljivo je novo, revidirano izdanje casopisa Rolling Stone "Encdzclopedia Of Rock&Roll" koje su uredili Patricia Romanowski i Holldz George-Warren. Nedostaci ove sveobuhvatne i voluminozne knjige odnose se pre svega na potpuno zanemarivanje alternativne scene i malotiraznih izdanja. Ovaj nedostatak moze se prevazici nabavkom nekog novog izdanja "The Trouser Press Record Guide" (Collier) u kome je ta oblast detaljno tretirana.

Rock'n'roll treba pre svega slusati i u njemu uzivati. Nije, ipak, lose ponekad i nesto procitati o tom "kamenolomu" u kojem su mnoge generacije pronasle utociste i objasnjenje.

Zikica Simic

(Kraj)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /