Sreda, 23. april 1997.

ODLUKA SINDIKATA ZDRAVSTVENIH I SOCIJALNIH RADNIKA NA JUCERASNJEM PROTESTNOM SKUPU U DOMU SINDIKATA

Generalni strajk 12. maja

Najvise negodovanja izazvale reci Leposave Milicevic, republicke ministarke za zdravlje, koja je predlagala da se odluka odlozi za dve nedelje. Sindikalci traze prvi deo martovske zarade i razliku plate za februar plus naknadu za topli obrok, a do 9. maja i drugi deo martovske zarade

Beograd. - Ukoliko do poslednjeg dana ovog meseca zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zastiti Srbije ne budu isplaceni prvi deo martovske zarade, razlika plate za februar i naknada za topli obrok, a do 9. maja drugi deo martovske zarade, Sindikat radnika zdravstvene i socijalne zastite 12. maja pokrece generalni strajk svih zaposlenih u ovim delatnostima u Srbiji.

Ova odluka usledila je juce posle protestnog skupa predstavnika sindikalnih organizacija zdravstvenih i socijalnih radnika iz cele Republike, mada je jos 17. aprila Sindikat pomenuti strajk najavio za 5. maj. Do izmene termina doslo je posle prilicno zustre jednosatne rasprave u prepunoj maloj dvorani Doma sindikata na kojoj je preko 300 prisutnih gnevno isticalo da kasnjenje zarada i stalna jalova obecanja predstavnika Vlade Srbije vise nece nailaziti na razumevanje.

Najvise negodovanja izazvale su reci Leposave Milicevic, republickog ministra za zdravstvo, koja je predlozila sindikalistima da odloze odluku za dve nedelje. To je, naravno, obrazlozila ispraznjenim fondovima u koje novac od doprinosa neredovno stize, ali je i ponudila da se sa strajkom saceka, obecavsi da ce do kraja ovog meseca u 80 odsto zdravstvenih ustanova u Srbiji biti isplacen prvi deo martovske zarade, dok bi zaposlenima u preostalih 20 odsto zdravstvenih ustanova ova isplata bila okoncana do petog maja. Ona je pri tom dodala da bi isplata zarada za april zavisila od daljeg priliva sredstava. Cuvsi dobacivanja i gnevne opaske svojih kolega, ministarka Milicevic je rekla:

"Ne zivim ni ja na nekoj drugoj planeti, vec od svoje zarade, koja jedva da je veca od vasih. I ja sam primila tek prvi deo februarske plate, a nisam clan ni u jednom upravnom odboru. To nije smesno, pa zalim sto nisam ponela isecak, pa da se uverite. Volela bih da imam carobni stapic, pa da nabavim pare, ali ja vas samo upozoravam na probleme. Ako ne uvazite molbu da sacekate dve nedelje sa strajkom, cinite sta ste planirali."

Mnogi sindikalisti su upozorili da vec predugo slusaju ovakve price, a da to vise nece toleristi, jer poslednja zarada koja im je isplacena je tek - januarska.

- Ne interesuje nas kako drzava moze da obezbedi novac, jer mi u Urgentnom centru moramo da primamo povredjene i bolesne. Za minulu godinu "Srbijasume" su, po zaposlenom, za zdravstvo izdvojile po pet dinara. Treba li za toliko i mi da im pruzamo usluga - zapitao je dr Svetolik Petrovic.

Posto je sala bila zakupljena samo za sat vremena, sindikalisti su presli u omanju salu Saveza sindikata Srbije. I dok su mnogi stajali, a neki i ispred vrata slusali, u prilicno konfuznoj i nervoznoj atmosferi, republicki sindikalni odbor doneo je pomenutu odluku o pocetku strajka i zahtevima. Po recima predstavnika Vlade, za zarade zdravstvenih radnika mesecno je potrebno 488 miliona dinara, a ako bi se uz njih isplacivale i zarade za prvi deo aprila, drzavu bi to stajalo 732 miliona dinara.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /