Sreda, 23. april 1997.

USKRSNJA PORUKA NJ. K. V. PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA KARADJORDJEVICA

Ima ozbiljnih znakova da se stvari menjaju

Prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic uputio je poruku gradjanima SRJ povodom predstojeceg velikog hriscanskog praznika Uskrsa, koja glasi:

Draga braco i sestre,
Moja porodica i ja saljemo vam najsrdacnije pozdrave i cestitke povodom svetlog praznika Hristovog Vaskresenja i molimo se Gospodu da podari srpskom narodu mudrosti i snage da prebrodi sadasnje teskoce i nadje izlaz iz corsokaka u koji je doveden. Za nekoliko poslednjih godina iskusili smo mnogo zla i doziveli strahovite poraze. O tome najbolje govore napustena ognjista u krajevima gde su Srbi vekovima ziveli, roditelji koji su ostali bez sinova, zene koje su postale udovice i sirocad bez oca i majke. O tome svedoce ratni invalidi i stotine hiljada izgnanika koji su bili prisiljeni da napuste svoj rodni kraj. Covek se samo pita zasto se ginulo i stradalo? A oni odgovorni jos nisu pozvani da poloze racun narodu, dok nasa matica, Srbija, i dalje luta u ideoloskoj pometnji od koje pati vec vise od pola veka.

Ipak u poslednje vreme ima ozbiljnih znakova da se stvari menjaju. Svesni da nam nema bolje buducnosti bez istinskog duhovnog preporoda, Srbi vide da moraju izvrsiti radikalne promene, i sto je jos vaznije, spremni su da se bore za te promene. Pre nekoliko godina, paralizovani prizorom rusenja drzave u cije su gradjenje ulozili preko sedamdeset godina, bili su zbunjeni i nesposobni da svoju kucu dovedu u red. Medjutim, sada drugo vreme dolazi, budi se prava Srbija i srpski narod postepeno nalazi svoj put.

Dolazi vreme kada ce cast i postenje opet postati nase glavne ljudske vrednosti, a trepeljivost i uljudnost znak civilizovanog odnosa prema drugim ljudima. Svi nasi gradjani, bez obzira na njihovu veroispovest i nacionalnost, naci ce nacina da zive u prijateljstvu i medjusobnom postovanju, a nasa zemlja u dobrim odnosima sa svim svojim susedima i ostalim svetom.

Na dan kada je vaskrsli Hristos pokazao covecanstvu put spasenja, apelujem na sve vas da nesebicno radite za dobro naroda i zemlje, tako da Srbi postanu cinilac mira i blagostanja na Balkanu i Evropi.

Hristos Voskrese!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /