Sreda, 23. april 1997.

VUK DRASKOVIC, PREDSEDNIK SRPSKOG POKRETA OBNOVE

Za Vidovdan u predizbornu kampanju ili na ulicne demonstracije

Ukoliko do 28. juna vlast i opozicija ne postignu dogovor oko uredjivacke politike drzavnih medija i izbornog zakona, koalicija "Zajedno" ce pozvati svoje pristalice na demonstracije. Nece biti prosirenja koalicije - kategorican je lider SPO

Beograd. - Ukoliko do Vidovdana, 28. juna vlast i opozicija ne budu postigli dogovor oko uredjivacke politike drzavnih medija, izbornom zakonu, kontroli izbora, finansiranju stranaka i kvoti potpisa za predsednicke izbore i taj dogovor ne pretoce u zakon, koalicija "Zajedno" ce pozvati svoje pristalice na demonstracije, rekao je Vuk Draskovic, predsednik SPO na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Do postizanja dogovora, kazao je Draskovic, nece biti ni povratka poslanika SPO u parlamente. "Iz novina smo saznali da je Poslanicki klub Demokratske stranke doneo odluku o povratku u Skupstinu, mislimo da to nije dobra odluka i verujemo da ce je povuci", rekao je predsednik SPO. On je istakao da pre postizanja dogovora nece biti raspodele mandata u Saveznoj skupstini. Na Vidovdan ce se odrzati i Treci sabor SPO i posle toga bi ova stranka i koalicija "Zajedno" trebalo da i formalano krenu u predizbornu kampanju. "Da li cemo u kampanju ili na ulice zavisi samo od Milosevica i SPS", kazao je predsednik SPO.

Jedini kandidat

"Ne mogu izgubiti na popularnosti, kao sto vi ne mozete izgubiti na lepoti", bio je Draskovicev odgovor na pitanje jedne koleginice da li bi povukao predsednicku kandidaturu ukoliko bi izgubio na popularnosti.

Na ponovljeno pitanje da li bi se povukao ukoliko bi Koalicija istakla kandidata koji je prihvatljiv i za SPO, Draskovic je bio kategorican: "Jedini kandidat koji je prihvatljiv za SPO drzi konferenciju za novinare. Zaboravite vise na te price."

Koalicija "Zajedno" ce se, prema Draskovicevim recima posvetiti opstinama i gradovima u kojima je osvojila vlast.

- Nas politicki program je "Sve za gradjane" - radno vreme ce biti prilagodjeno gradjanima i njihovim potrebama, bice saseceni svi vidovi cinovnicke nadmenosti i neusluznosti, ozivecemo gradjansku inicijativu, poslovati domacinski, stedeti i preusmeriti sredstva tamo gde su najpotrebnija - za pomoc socijalno ugrozenima, izbeglicama, porodicama poginulih i invalida rata - obecao je Draskovic.

Nece biti institucionalnog prosirenja koalicije "Zajedno", preneo je Draskovic odluku sa Predsednickog saveta. U slucaju takvog prosirenja, SPO bi imao obavezu da iz svoje kvote mandata ustupi nekoliko Sabornoj narodnoj stranci, buduci da su "krivi sto oni postoje, GSS - Socijaldemokratskoj uniji, a DS - Srpskoj liberalnoj stranci, Demokratskoj stranci Srbije, Demokratskom centru, stranci koju ce formirati Vladan Batic, tako da se "svaka ptica vrati svome jatu". "Posle toga smo se dogovorili da institucionalnog prosirenja nece biti, a svaka podrska nam je dobrodosla", kazao je predsednik SPO.

N. Bogovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /