Sreda, 23. april 1997.

FORMIRANA NOVA ODBORNICKA GRUPA "NOVI SAD-SPO" U GRADSKOJ SKUPSTINI

Gradska vlast izgubila odbornicku blanko podrsku

U novoj, vec registrovanoj odbornickoj grupi od 14 clanova, sest odbornika SPO, po tri iz DSS i RDSV i ova iz LSV. Predstavnici stranaka tvrde da ovaj gest nije uperen protiv opozicije, vec kao opomena gradskoj vlasti zbog neefikasnosti u njenom radu

Novi Sad. - Mi smo, jednostavno, morali nesto da preduzmemo - bila je najcesce izgovarana recenica kojom je juce na konferenciji za novinare objavljeno formiranje nove cetrnaestoclane odbornicke grupe u Gradskoj skupstini Novog Sada pod nazivom "Novi Sad-SPO" i time prakticno promovisano uspostavljanje novog odnosa snaga unutar novosadske izvrsne vlasti. Koalicija "Zajedno" imala je do juce neprikosnovenu vecinu od 39 odbornika od kojih je iz Srpskog pokreta obnove u odbornickoj grupi bilo 22 i 17 iz Demokratske stranke, odnosno Demokratske stranke Srbije. U novoformiranoj, kako je juce saopsteno, uredno prijavljenoj i registrovanoj odbornickoj grupi od 14 clanova, sest je iz redova SPO, medju njima i gradski "ministar" Ksenija Popovic, tri iz redova Reformske demokratske stranke Vojvodine, dva iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i tri odbornika iz DSS, koji su jos protekle sedmice javno izrazili svoje nezadovoljstvo odnosima unutar zajednicke odbornicke grupe sa DS, ali i radom Izvrsnog odbora Skupstine grada i odnosima u njemu. Predsednik nove odbornicke grupe je dr Stevan Vrbaski, clan Srpskog pokreta obnove.

Odnos snaga u novosadskoj Skupstini je sada takav da je koalicija "Zajedno" prakticno izgubila blanko podrsku, s obzirom da, od ukupno 70 odbornickih mesta u njoj, od juce tek 30 odbornika sedi u "cistim" odbornickim grupama. Iz SPO 16 i 14 iz DS.

O motivima za ovo "prekomponovanje" strukture i broja odbornickih grupa govorili su predstavnici stranaka. Portparol RDSV Djordje Subotic, podsecajuci na predizborna obecanja koalicije "Zajedno" u Novom Sadu, kaze:

"Na zalost, dobili smo umesto efikasne vlasti, podeljen grad na dve interesne zone, dve clanice te koalicije, sto vec nanosi stetu gradu. Nezadovoljni smo strucnoscu i efikasnoscu nove vlade, odnosima unutar nje, kao i odnosima izmedju vlade i Skupstine. U zelji da Novosadjani ne upamte ovu vlast samo po novogodisnjem vatrometu odlucili smo da ne budemo samo nemi posmatraci onoga sto se dogadja i da nesto konkretno preduzmemo sto ce ih upozoriti - da ovako ne mogu vladati! Za to nam je bila potrebna jaka odbornicka grupa sastavljena od clanova razlicitih stranaka, sa razlicitim programima, koja se okupila oko zajednickih interesa. Mislimo da je to u interesu Novog Sada i Novosadjana", smatra Subotic.

Predstavnici odbornika DSS, predsednik novosadskog Gradskog odbora Aleksandar Paroski, isto kao i njegov stranacki kolega Milenko Pejcic, napominju da ovaj njihov cin ne znaci da nece i dalje podrzavati koaliciju "Zajedno", ali, samo pod uslovom da ono sto i kako rade - bude u interesu grada, odnosno demokratskih promena. Na pitanje koje sebi postavljaju "da li je Novi Sad u poslednjih sto i nesto dana u tom smislu napredovao" daju odgovor - "ne bas" i zato, kazu, misle da je jedini imeperativ udruzivanja interes Novosadjana. Podela na atare je neodrziva - porucuju jos koaliciji "Zajedno".

Sest odbornika Srpskog pokreta obnove koji su se ukljucili u novu odbornicku grupu odlucili su da oslobode svoju savest stranackih stega, porucio je novinarima predsednik Gradskog odora SPO Branko Bjelajac, koji je vise nego ocigledno "po sopstvenoj savesti" odlucio i da podrzi te svoje stranacke kolege. On navodi da je cilj nove odbornicke grupe da ne dozvoli stvaranje otudjenih centara moci, a zatim navodi kako ce ovih sest odbornika SPO sada moci da kazu - ono sto dosad nisu mogli izvan odbornicke grupe SPO. Ljudi su, predocio je Bjelajac, mnogo puta u Skupstini grada glasali protiv svoje savesti i ovaj postupak valja shvatiti i kao jednu vrstu opomene da se mora raditi demokratski. Kao dopunu za pojasnjenje o motivima prelaska dr Stevan Vrbaski (SPO), inace predsednik novoformirane odbornicke grupe "Novi Sad - SPO", istice nameru da se uvede mehanizam kontrole onoga sto se radi u gradskoj vladi, da se ona, jednostavno, onemoguci da radi sta hoce, a da joj automatizam i stranacka lojalnost obezbedjuje glasacku podrsku u Skupstini.

Ko je bio u grupi

Krste Atlic, Nikola Bodlovic, dr Stevan Vrbaski, Miodrag Grubesic, Gavra Grujic i Ksenija Popovic iz Srpskog pokreta obnove. Slobodan Begojev, Dragisa Vasiljevic i mr Djerdj Ozer iz Reformske demokratske stranke Vojvodine. Emil Gion i Slobodan Ilic iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i Aleksandar Jevtic, Milenko Pejcic i Slobodan Hajdukovic iz Demokratske stranke Srbije.

Predsednik odbornicke grupe je dr Stevan Vrbaski, a potpredsednici su mr Djerdj Ozer i Milenko Pejcic.

Predsednik Gradskog odbora novosadskog SPO Branko Bjelajac se osvrnuo i na odnose u sopstvenoj stranci:

- Mi nismo uradili nista protivno politici nase stranke. Mi i dalje podrzavamo kandidaturu Vuka Draskovica za predsednika Republike i mi nismo nikakvi razbijaci koalicije "Zajedno". Ovo je samo opomena da se vise ne moze raditi kao do sada, a to znaci da se mora obezbediti javnost u radu nove vlasti i "podvuci crta" dosadasnjem ponasanju javnih preduzeca kao sto je pre izbora obecavano, a sto se nije ostvarilo. Mi smo uvereni da radimo u interesu nase stranke i interesu koalicije "Zajedno" i uvereni smo da vreme radi za nas.

U redovima odbornika SPO koji su presli u novu odbornicku grupu nalazi se i gradski "ministar" za kulturu i obrazovanje Ksenija Popovic. Nasa prva razocarenja stigla su u odnosu na predizborna obecanja jos u januaru i ovo je odluka po nasoj savesti. Necemo u druge stranke, hocemo samo da se radi onako kako je obecavano Novosadjanima, a sto se pitanja o eventualnim "stranackim reperkusijama" tice - ne verujem da ce ih biti od jedne demokratske stranke kakva je SPO i koja se tako izjasnjava, kaze Ksenija Popovic.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /