Cetvrtak, 24. april 1997.

EVROPSKA KOMISIJA PRIPREMILA "TEHNICKO-PRAVNE INSTRUMENTE" ZA ODOBRAVANJE TRGOVINSKIH POVLASTICA SRJ

Trgovinske olaksice samo za ovu godinu?

Pre nego sto donesu konacnu odluku, ministri EU saslusace misljenje Karla Bilta i - lidera koalicije "Zajedno". U Limburgu razmatrani moguci elementi obrazlozenja ali je odluka potpuno neizvesna

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Komitet stalnih predstavnika evropske "petnaestorice" u Briselu odobrio je juce "tehnicko-pravne instrumente" za eventualnu primenu tzv. autonomnih trgovinskih mera na SR Jugoslaviju, o cemu ce se narednog utorka u Luksemburgu izjasniti Savet ministara EU. U Evropskoj komisiji, koja je po nalogu Saveta ministara pripremila pomenute "instrumente", namerno izbegavaju da ih nazovu "predlogom", kako se ne bi shvatilo da oni tako nesto predlazu. Oni su, kazu, to pripremili u ulozi "administrativnog servisa", a na ministrima je da donesu politicku odluku.

O toj je odluci, pored ostalog, bilo reci i na dvodnevnom zasedanju Politickog komiteta EU, pocetkom ove sedmice u Limburgu. Manje se, kako saznajemo, razgovaralo o tome kakvu odluku doneti - o cemu su misljenja i dalje podeljena - a vise o tome kako obrazloziti eventualno odobravanje trgovinskih povlastica SR Jugoslaviji. Kao moguci elementi tog obrazlozenja, koje bi bilo izrazeno u obliku politicke deklaracije ili zakljucaka Saveta ministara, u Limburgu su pomenuti: zelja da se spreci ekonomski kolaps Srbije; zatim zalaganje lidera koalicije "Zajedno" za odobravanje trgovinskih povlastica; te evropsko "primanje k znanju" da je do sada ostvaren samo ograniceni deo Gonsalesovih preporuka. Sto se, pak, ostalih preporuka tice, ideja je da se u deklaraciji Saveta ministara naglasi kako ce od njihove realizacije zavisiti obnavljanje trgovinskih povlastica za narednu godinu, buduci da bi one koje u utorak odobri Savet ministara vazile samo za 1997. Da ne bi bilo zabune, precizirace se da se "autonomne mere" zovu tako zato sto su unilateralne, sto ce reci da onaj ko ih odobrava... moze u svakom trenutku da ih povuce.

Preporuka Vasingtona evropskim saveznicima

Izvesnu tezinu ce, naravno, imati i stav Vasingtona. O njemu ce ministre moci da informise nadlezni evropski komesar Hans van den Bruk, koji se upravo vratio iz trodnevne posete SAD. Medjutim, americka misija u Briselu je, kako saznajemo, zainteresovanim evropskim diplomatama vec stavila do znanja da u Vasingtonu "ne misle da je ovo pravi trenutak za bilo kakvo nagradjivanje Milosevica". Amerikanci, naravno, kazu da su svesni da EU moze da ima drugacije poglede na tu stvar, te predlazu da se - u slucaju odobravanja trgovinskih olaksica - jasno stavi do znanja da to nije nagrada Milosevicu niti priznanje njegovom rezimu da postuje osnovne demokratske standarde i Dejtonske sporazume. U "preporuci" evropskim saveznicima Amerikanci, takodje, insistiraju da se - u slucaju odobravanja olaksica - jasno naznaci da su dalji koraci EU prema Srbiji... nezamislivi bez demokratskog otvaranja i resavanja kosovskog pitanja.

Cinjenica da je u Politickom komitetu bilo vise reci o obrazlozenju nego o samoj odluci, upozoravaju nasi izvori, nikako ne znaci da je odluka vec doneta. Ona je, i dalje, potpuno neizvesna. Pre nego sto se izjasne za ili protiv, evropski ministri hoce da saslusaju misljenje Karla Bilta, posebno o tome koliko je sporazum o "specijalnim odnosima" Beograda i Pala u skladu sa Dejtonskim sporazumima. Ministri, takodje, zele da cuju i "najsvezije" procene politickog razvoja u Srbiji - kako od evropskih diplomatskih predstavnika u Beogradu, tako i od lidera koalicije "Zajedno" od kojih ce se, kako saznajemo, traziti da jos jednom potvrde svoj zahtev za odobravanje trgovinskih olaksica. Trazice se, takodje, i njihove procene novog nacrta zakona o informisanju, kao i objasnjenje prepreka za uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije. Niko medju "petnaestoricom", kako nam se pozalio evropski diplomata angazovan na "srpskom slucaju", ne uspeva da shvati razliku izmedju "panela" i "okruglog stola."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /