Cetvrtak, 24. april 1997.

POVODOM "DEBALANSIRANJA" ODBORNICKIH SNAGA U SKUPSTINI NOVOG SADA

Moguce promene misljenja i pokolebanih i nepokolebljivih

Pometnja, zbrka i iscekivanje vladali su juce u politickim i odbornickim krugovima. Niko nije davao zvanicne izjave, a "sve opcije" su bile u igri. Jedino mr Djerdj Ozer kaze: "Grupa ostaje na okupu"

Novi Sad. - Pometnja, zbrka i iscekivanje - bio je najsazetiji opis onog sto se u politickim i odbornickim krugovima juce dogadjalo u Novom Sadu, nakon prekjucerasnjeg prijavljivanja cetrnaestoclane odbornicke grupe "Novi Sad - SPO", a posebno posle posete Vuka Draskovica Novom Sadu, koja je trajala "do sitnih sati". Zvanicnu izjavu aktera, a posebno o statusu sest odbornika SPO koji su prethodno potpisali ulazak u novu odbornicku grupu, tokom dana je bilo gotovo nemoguce dobiti. Sve je ostalo u domenu nagadjanja i nezvanicnih informacija. I o tome hoce li trojica koji su povukli svoje potpise u novoj grupi, nakon sastanka sa liderom SPO, ostati zaista pri tome, ili ce se ipak jos jednom predomisliti, ko ce od njih na kraju ostati, ili nece u novoformiranoj grupi, a ko u clanstvu Srpskog pokreta obnove.

Kako nezavanicno saznajemo u krugovima tri (dosad) "nepokolebljiva" osnivaca nove odbornicke grupe iz redova SPO, medju kojima je inace i predsednik novoformirane grupe odbornika, jos uvek nije nezamislivo da i oni, mozda, povuku svoje potpise u slucaju da se ispune zahtevi koje su izneli i kao motive za ulazak u novu odbornicku grupu. Recju, kako izvori "Nase Borbe" navode, nije nemoguce da se predomisle ukoliko bi na kraju price bio postignut, po njima, zadovoljavajuci ishod kada je rec o rekonstrukciji gradske vlade i o uspostavljanju novih odnosa unutar nje, kao i prema Gradskoj skupstini.

"Novosadska grupa", bez odrednice SPO

- Odbornicka grupa ostaje na okupu - precizirao je mr Djerdj Ozer, jedan od potpredsednika nove grupe odbornika ali, kako navodi - po svemu sudeci bez odrednice "SPO" u nazivu. Zvace se dakle najverovatnije "Novi Sad", a znacemo to nakon vecernjeg sastanka ove grupe odbornika.

Jednako tako izvori "Nase Borbe" ne odbijaju mogucnost da dodje do predomisljanja i u drugoj grupi od tri clana SPO, koja je pod pritiskom nocnog zatvorenog sastanka sa Vukom Draskovicem povukla potpis pod novom odbornickom grupom. Nije nemoguce - navodi se u ovim informacijama - da se makar deo te grupe ponovo predomisli. Sve ce, uostalom, oko toga biti jasnije vec nakon sednice novoformirane odbornicke grupe zakazane za vecernje sate.

Dojucerasnja situacija

Prekjuce formiranoj odbornickoj grupi "Novi Sad - SPO" prikljucilo se i sestoro clanova Srpskog pokreta obnove. Dolaskom lidera SPO Vuka Draskovica u Novi Sad pomenuta odbornicka grupa prestala je da postoji u svom "pocetnom" sastavu. Tog dana troje od "odmetnute sestorke" u vecernjim satima povuklo je svoje potpise sa dokumenata o osnivanju grupe (rec je o Nikoli Bodlovicu, Miodragu Grubesicu i Gavri Grujicu). Iz SPO su iskljuceni Ksenija Popovic, dr Stevan Vrbaski i Krste Atlic. Prema informacijama juce dostupnim novinarima mogucne su izmene i predomisljanja i "kaznjenih" i onih koji su se predomislili.

Jedini koji je pristao juce da prokomentarise preksinocna zbivanja u Novom Sadu je mr Djerdj Ozer, inace jedan od potpredsednika nove grupe odbornika. Nama je zao - izjavio je - da nase iskrene dobre namere vladajuca koalicija u gradu ne shvata dobronamerno. Nas jedini politicki cilj jeste da dokazemo da je Novi Sad grad u kojem opozicija mora da dokaze da je u mnogo cemu bolja od bivse vlasti u gradu, i sadasnje na republickom i saveznom nivou.

O razmerama "potresa" koje je prouzrokovala najava nove odbornicke grupe u novosadskoj skupstini, inace, mogu nagovestiti i nezvanicne kalkulacije i racunice po kojima je, recimo, njenim formiranjem vladajuca koalicija "Zajedno", zapravo, mozda i izgubila vecinu u kadrovskoj komisiji grada!

Z. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /