Cetvrtak, 24. april 1997.

LIDER SPO S NOVINARIMA, POSLE BURNOG SASTANKA U NOVOSADSKOM OGRANKU STRANKE PRETPROSLE NOCI

"Ja to gledam kroz drugu dioptriju"

Nezadovoljstvo sestoro clanova SPO je bilo opravdano. Oni su nam ukazali na kadrovske i propuste u organizaciji vlasti, odgovorio je Draskovic na pitanje o motivima "sestorice" da pristupe novoj odbornickoj grupi o strategiji SPS "blacenja opozicionih kandidata"

Novi Sad. - Iako je, nakon vise sati ozbiljne i zetoke diskusije na nocnom (izmedju utorka i srede) sastanku lidera Srpskog pokreta obnove, Vuka Draskovica sa clanovima novosadske organizacije ove partije i odbornicima u novosadskoj Skupstini povodom "prebega" sest odbornika SPO u novu odbornicku grupu - gradonacelnik Mihajlo Svilar saopstio novinarima da "gospodin Draskovic ne moze vise da govori, jer je jako umoran", na insistiranje predstavnika stampe, lider SPO je tokom pretprosle noci ipak razgovarao s novinarima.

Koji su rezultati rasprave o sest odbornika, clanova SPO, koji su osnovali novu odbornicku grupu u novosadskoj Skupstini? - bilo je prvo pitanje.

- Troje je vec povuklo svoje potpise, siguran sam da su i ostali ozbiljni i odgovorni i da ce uciniti isto. Verujem da ce se vratiti u SPO. O odluci o povlacenju potpisa s dokumenta o novoformiranoj odbornickoj grupi imace jos vremena da razmisle, u protivnom, bice iskljuceni iz SPO, odgovorio je Draskovic.

Da li je predsednik GO SPO Novog Sada, Branko Bjelajac smenjen sa te funkcije?

- Bjelajac je sam sebe razresio, nigde ga, tokom ovih sastanaka, nije bilo! Je li razresen samo zbog toga sto nije bio prisutan?

- Ne, vec zbog svih onih razloga, koji su nas rukovodili da dodje do njegove smene. Novosadski odbor SPO ce biti prosiren najpoznatijim imenima ove gradske organizacije nase partije.

Ocito je da ce, nakon promene odnosa snaga u Skupstini Novog Sada, gde je Koalicija "Zajedno" izgubila prevlast, priliku da resavaju probleme, zapravo ce imati odbornici SPS ili SRS?

- Za mene to nije ocito, ja to gledam kroz drugu dioptriju. (Novinar, koji je postavio ovo pitanje, nosi naocare! - prim. aut.)

Dobro, da vas pitam kroz "novosadsku dioptriju". Sta je za vas prihvatljivije, podrska SPS ili SRS?

- SRS je opoziciona stranka, u necemu dosta udaljena od nasih stavova, a u necemu ne, ali svakako nama bliza nego SPS.

"49 od 13!"

U okviru rekonstrukcije novosadske vlade, koju je trazio SPO, koliko ce se mesta ponuditi koaliciji "Vojvodina"?

- Cetrdeset devet od trinaest!!!

Postavila sam ozbiljno pitanje i ocekujem ozbiljan odgovor!

- Koaliciju "Vojvodina" bi, po nasem misljenju, trebalo ukljuciti, formalno ili ne, ili im ponuditi neka mesta u Vladi, najmanje tri. Demokrate imaju osam ministarskih mesta u gradskoj vladi, umesto pet. Mi bismo vrlo rado ta tri mesta odmah ustupili koaliciji "Vojvodina".

Sta je pokazala rasprava kada su u pitanju razlozi sestoro clanova SPO da pristupe novoj odbornickoj grupi?

- U raspravi se pokazalo da su oni, sto se tice razloga njihovog nezadovoljstva, bili u pravu. Ukazali su nam na neke kadrovske i propuste u organizaciji vlasti.

Zasto ste bili tako neprijatni prema novinarima, iako ste, nakon otvorenog dela sastanka, vi sami sazvali konferenciju za stampu?

- Vi imate pravo da postavljate svakakva pitanja, dajte i meni pravo da dam odgovor. Jasno je, a to sam vam odmah rekao, i nije bilo potrebe za pitanjima iste vrste, da je socijalistima stalo da proizvode sukobe u Koaliciji "Zajedno" i da oni revnosno obavljaju zamisljeni posao rusenje Koalicije, a ja im to necu dozvoliti.

Na ovaj dogovor predsednika Draskovica, gradonacelnik Novog Sada Mihajlo Svilar, je dodao da je strategija SPS promenjena. Oni vise ne idu putem afirmacije svojih kandidata, vec zele a diskredituju i blate opozicione, narocito one iz redova Koalicije "Zajedno". SPS, tvrdi Svilar, ima svoje ljude u Koaliciji "Zajedno", i sada ih je "aktivirala".

Svilar je, zatim, naglasio kako je "u Novom Sadu oduvek bilo tesko da se za nesto izborimo. Ovog momenta pocinje predsednicka i kampanja za republicke izbore, u kojima pobedjuje SPO i predsednik Vuk Draskovic!"

Ako pobedite... bio je pocetak novinarskog pitanja.

- Nema ako, vec kad pobedimo...

Dobro, kad pobedite, hoce li se gospodin Vuk Draskovic i dalje mesati u izbor direktora u javnim preduzecima u Novom Sadu?

- Gospodin Draskovic nije nikad nazvao telefonom i naredjivao, niti sugerisao bilo sta, sto je novosadska, interna stvar - odgovorio je Mihajlo Svilar.

Ne pitamo za telefon, pitamo o nocasnjim odlukama o smeni dva direktora javnih preduzeca, u "nadleznosti" SPO, i trenutnom postavljanju novih ljudi? Svilar: Vuk je dobio samo spisak direktora, ali...

Draskovic: Ali o tome nocas nismo govorili!

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /