Cetvrtak, 24. april 1997.

IZVESTAJ JAVNOG PRAVOBRANIOCA HRVATSKOJ VLADI

Stanje ljudskih prava u Kninu nezadovoljavajuce

Zagreb, Beta. - U specijalnom izvestaju o stanju ljudskih prava na podrucju Knina i Donjeg Lapca, koji je hrvatskoj vladi podneo javni pravobranilac Ante Klaric, istice se da bezbednost gradjana i imovine na tom podrucju nije zadovoljavajuca. Klaric istice da je najaktualniji problem nemogucnost veceg broja Srba, koji su otisli za vreme vojne akcije "Oluja", da se ponovo usele u svoje kuce i koriste svoje posede. Izbeglim Srbima povratak je gotovo nemoguc, a nedostaje i dobra volja da im se olaksa povratak i koriscenje imovine, kaze se u izvestaju. Nepoznata lica dolaze i skidaju gradju s kuca, a 117 Srba starosedelaca iz Donjeg Lapca, koji su se vratili s dozvolom hrvatskih vlasti, ne mogu koristiti svoje kuce, jer su one date na koriscenje drugim osobama, precizira se u izvestaju.

U Kninu je problematican odnos izmedju Hrvata starosedelaca i Hrvata doseljenih iz BiH. Klaric pise da se stice utisak da policija u Donjem Lapcu dobro radi svoj posao; to, medjutim, ne vazi za policiju u Kninu, gde su uslovi rada losi i gde nedostaje jos 30 odsto policajaca. U izvestaju se sugerise ministarstvu obnove i razvoja da zabrani davanje na koriscenje kuca onih Srba za koje se moze ocekivati da zele da se vrate. Klaric upozorava vladu Hrvatske da ce tesko realizovati povratak hrvatskih izbeglica u istocnu Slavoniju, jer se u hrvatskim kucama nalaze Srbi prognani iz Krajine, a u njihovim kucama su trece osobe. Na ovaj nacin se dugorocno narusava hrvatski nacionalni i drzavni interes, smatra Klaric.

O ovom izvestaju juce se nije izjasnio saborski odbor za zastitu ljudskih prava i prava etnickih i nacionalnih zajednica zbog nedostatka kvoruma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /