Cetvrtak, 24. april 1997.

PRIVREMENI UPRAVNI ODBOR DRUSTVA SUDIJA SRBIJE

Kodeks profesionalne etike smeta samo necistoj savesti

Novinare je juce posebno zanimalo reagovanje clanova Privremenog upravnog odbora Drustva sudija Srbije na nedavno pismo Balse Govedarice, nosioca nejasne funkcije vrsioca duznosti predsednika Vrhovnog suda Srbije. U tom pismu upucenom predsednicima sudova se, izmedju ostalog, tvrdi da je "na sastanku predsednika okruznih sudova nase Republike u organizaciji Vrhovnog suda i Ministarstva pravde ocenjeno kako inicijativa za sazivanje Drustva sudija Srbije ima obelezje politickog i stranackog delovanja pod formom borbe za samostalnost i nezavisnost"... Govedarica takodje pise da je rec o "zloupotrebi demokratskog prava na profesionalno i strucno udruzivanje a u sustini se radi o stranackom delovanju sa pokusajem da se u pravni i sudski sistem zemlje uvode paralelni organi radi ostvarivanja politickih ciljeva".

Milovan Dedijer, predsednik Gradjanskog odeljenja u Vrhovnom sudu Srbije demantovao je da su na pomenutom sastanku doneti takvi zakljucci. On je ispricao da je Balsa Govedarica u zavrsnoj reci, iako nikakve rasprave o Drustvu nije bilo, izrazio svoje misljenje nakon cega je sudija Dedijer iz protesta podneo ostavku na mesto predsednika Odeljenja.

Sudija dr Zoran Ivosevic u odgovoru na kako je rekao "dekret gospodina Govedarice" (naglasavajuci da je rec o zajednickom stavu clanova Privremenog upravnog odbora a da ce svoj licni iskazati na osnivackoj skupstini) najpre detaljno objasnio ciljeve delovanja buduceg Drustva, princip dobrovoljnosti uclanjenja kao i na koji nacin ce ovo esnafsko udruzenje delovati.

Medjutim, rekao je dr Ivosevic, "gospodin Govedarica je u svom nejasnom svojstvu v.d. Predsednika Vrhovnog suda Srbije, svojim dekretom pokusao da utice na slobodu opredeljivanja sudija". Kako neko moze znati, nastavio je Zoran Ivosevic, da Drustvo vrsi zloupotrebu demokratskog prava na udruzivanje ako ono jos nije pocelo sa delovanjem? Kako bi Drustvo sudija moglo imati politicka i stranacka obelezja, ako se osniva kao nestranacka i profesionalna asocijacija kojoj moze da pristupi svaki sudija bez obzira na politicko uverenje i stranacku pripadnost, pa i gospodin Govedarica kome je pristupnica vec upucena? Drustvo nece nikome da sudi niti ce, konstatuje dr Ivosevic, da se bavi ocenom zakonitosti sudskih odluka. Ali hoce da reaguje na akte kojima se narusavaju samostalnost i nezavisnost sudstva, bas kao sto su neke sudije reagovale na odluke u izbornim sporovima.

Drustvo se nece baviti pitanjima pravne odgovornosti svojih clanova. Ono dobro zna da je to u nadleznosti drzavnih organa. Ali Drustvo hoce da se bavi njihovom moralnom odgovornoscu. Zato ce i utvrditi kodeks profesionalne etike, rekao je na kraju sudija dr Zoran Ivosevic. I dodao: To moze da smeta samo onima koji nemaju cistu savest.

Pismo Balse Govedarice sudija Slobodan Vucetic ocenio je kao zlonamerno i tendenciozno i kao "izraz nervoze i nesigurnosti odredjenog broja ljudi".

B. O. Ilic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /