Cetvrtak, 24. april 1997.

U SUBOTU OSNIVACKA SKUPSTINA DRUSTVA SUDIJA SRBIJE

Nezavisnost odoleva pretnjama

Beograd. - U subotu, 26. aprila u beogradskoj Palati pravde odrzace se osnivacka skupstina profesionalne, nezavisne, vanstranacke organizacije - Drustva sudija Srbije. Uprkos razlicitim vidovima pritisaka (nekima su nudjeni i stanovi da odustanu), za sada je pristupnice ovom drustvu ispunilo 390 sudija iz sudova sirom Srbije a ocekuje se da ce im se na predstojecem skupu pridruziti jos kolega.

Ovom strukovnom udruzenju pristupile su do ovog trenutka sudije iz 59 opstinskih sudova, l5 okruznih, Privrednog, Viseg privrednog, Vrhovnog i Ustavnog suda Srbije.

Na jucerasnjoj konferenciji za stampu o razlozima osnivanja i programskim nacelima Drustva govorio je Slobodan Vucetic, sudija Ustavnog suda Srbije. Prema njegovim recima poslo se od potrebe da Drustvo bude u funkciji ostvarivanja ustavnih principa: podele vlasti, zastite ustavnosti i zakonitosti, samostalnosti i nezavisnosti sudstva, stalnosti sudske funkcije. Na zalost, suoceni smo sa povredama osnovnih ustavnih principa, rekao je on, cime su dovedeni u pitanje profesionalna cast i dostojanstvo svih sudija i sudova u Srbiji. Zbog toga su neophodni organizovani, zajednicki napori i akcije sudija koje bi trebalo da se redovno odvijaju kroz stalno i specijalizovano Drustvo sudija u okviru Udruzenja pravnika Srbije.

Vucetic je dalje ukazao da bi aktivnosti ovog profesionalnog udruzenja trebalo pre svega da se usmere na temeljnu kriticku analizu ustavnih i zakonskih resenja u pogledu izbora sudija (koji ne smeju biti monopol ni jedne stranke) i ulozi sudova. U tom kontekstu potrebno je koristiti iskustva evropskih drzava koje se zasnivaju na podeli vlasti. Na primer, model prema kome izbor sudija konsenzusom predlaze tripartitno telo, sastavljeno od jednakog broja predstavnika Vrhovnog suda, pravne nauke i parlamenta.

Slobodan Vucetic je objasnio i da ce Drustvo imati svoj eticki kodeks kako bi se vannormativno izgradjivao lik sudije, coveka uzvisene profesije i visokih moralnih kvaliteta. Nije rec o "disciplinovanju" kako se zlonamerno govori vec bi odgovarajuce telo Drustva pratilo i ukazivalo na pojave nestrucnog i nesavesnog rada i moralno nedostojnog ponasanja. Takodje, vazna je i radikalna promena finansiranja sudstva, odnosno stvaranje institucije posebnog sudskog budzeta bez nedopustivog patronata vlade.

Govoreci o pravilima Drustva sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivosevic, inace i predsednik Privremenog upravnog odbora Drustva, stakao je da je osnov njegovog osnivanja u Ustavu Srbije koji u clanu 41 daje slobodu svim gradjanima da se udruzuju. Ivosevic je zatim naglasio da je rec o dobrovoljnom pristupanju radi odbrane samostalnog, nepristrasnog i nezavisnog sudstva. Miroslav Todorovic, sudija Okruznog suda u Beogradu, podsetio je da inicijativa za postojanjem nezavisne sudijske organizacije nije nova, da su takve organizacije postojale i u eks Jugoslaviji, a postoje i danas u evropskim zemljama.

Jelisaveta Vasilic iz Viseg privrednog suda rekla je da ima indicija da je u nekim sudovima u Srbiji bilo pritisaka od strane predsednika sudova na sudije kako bi se sprecilo njihovo pristupanje Drustvu, na primer, onemogucavanjem urucenja pristupnica. Tako su recimo stigla pisma da se to cini iz Sapca i Kragujevca. Sudija Bozidar Prelevic je potvrdio da je i sam dobio pretnje "o dizanju kola u vazduh".

Ukoliko budu spreceni da odrze osnivacku skupstinu u Palati pravde, i pored dozvole predsednika Okruznog suda, sudije ce se preseliti u amfiteatar Pravnog fakulteta gde im je dekan Dejan Popopovic ponudio gostoprimstvo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /