Cetvrtak, 24. april 1997.

KOALICIJA "VOJVODINA" POVODOM PREDSEDNICKE KANDIDATURE VUKA DRASKOVICA

"Dosta prica o srpskim Havelima"

Glavne slabosti kandidature Vuka Draskovica su u tome sto se njome zele predsednicki izbori u Srbiji iskoristiti za ukidanje republike i uvodjenje monarhije. Njegova kandidatura je 'trojanske' prirode i skrece paznju sa glavnih pitanja u Srbiji na potpuno sporedna, kaze lider NSS Dragan Veselinov

Novi Sad. - Kandidaturom Vuka Draskovica za predsednika Republike Srbije umanjuju se izgledi koalicije "Zajedno" za pobedu na skupstinskim izborima. On nece dobiti glasove u Vojvodini, jer ga Vojvodjani pamte po autorstvu pocetne nacionalisticke kampanje, mada oni, ujedno, i visoko vrednuju njegov naknadni miroljubivi i antiratni angazman. Ovaj stav Dragana Veselinova, predsednika Narodne seljacke stranke, iznet je juce na konferenciji za novinare koalicije "Vojvodina".

Po Veselinovu, glavne slabosti kandidature Vuka Draskovica su u tome sto se njome zele predsednicki izbori u Srbiji iskoristiti za ukidanje republike i uvodjenje monarhije. "Njegova kandidatura je 'trojanske' prirode i skrece paznju sa glavnih pitanja u Srbiji na potpuno sporedna. Gradjani Vojvodine ocekuju ustavnu promenu politickog sistema Srbije u kojoj bi Vojvodina dobila punu ekonomsku, politicku i zakonodavnu autonomiju, a ne dinastiju Karadjordjevica - misljenja je Veselinov. "Osim toga, tvrdi Veselinov, teznja Draskovica da Srpski pokret obnove predstavi kao rehabilitacionu partiju Draze Mihajlovica, ponovo unosi u narod stare i danas ni sa cim opravdane raskole. Slobodan Milosevic se ne moze ukloniti sa vlasti mrtvim Drazom Mihajlovicem - ukazuje Veselinov.

Koalicija "Vojvodina", istaknuto je na konferenciji, intenzivno radi na isticanju predsednickog kandidata, koji bi bio u stanju da prevazilazi stare i nove ratne posledice, zastarelo drustveno nasledje, da razume interese Vojvodine, Srbije i Kosova, te da poveze Srbiju sa evropskom perspektivom. - Trenutno ne vidim nikoga od mogucih kandidata kao predsednika Srbije. Dosta nam je prica o srpskim Havelima, trebaju nam ljudi, koji se zauzimaju za pare - rekao je Nenad Canak, jedan od lidera koalicije.

Povodom deklaracije Demokratske stranke o Vojvodini, ocenjeno je da je ona daleko ispod Deklaracije koalicije "Vojvodina", "iako ga imenom imitira". Konstatovano je da je novosadska filijala DS za Vojvodjane od svoje centrale dobila jedino to da se doprinosi iz bruto-licnog dohotka za penzije, zdravstvo, skolstvo, itd, iz Beograda vrate u Vojvodinu.

S. Jakovic

Predsednicki kandidat i autonomija

Savezni poslanik Mile Isakov kaze da ce sve predsednicke kandidate koalicija "Vojvodina" pozvati na razgovor oko decentralizacije Srbije i u okviru toga autonomije Vojvodina.

On se takodje osvrnuo i na izjavu o prosirenju koalicije "Zajedno". "Pocinju se pominjati i konkretne partije u takozvanoj asimetricnoj koaliciji. Nama se ta ideja cini dobrom, njome se moze uspostaviti saradnja izmedju stranaka", rekao je Isakov i dodao da koalicija "Vojvodina" zvanicno jos nije dobila nikakvu ponudu za takvu koaliciju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /