Cetvrtak, 24. april 1997.

DEMOKRATSKI CENTAR O IDEJI VANINSTITUCIONALNE PODRSKE KOALICIJI "ZAJEDNO"

U koaliciju ulazimo samo kao partneri

Nerealno je ocekivati da opoziciju ujedine oni koji ne mogu sami sebe da okupe, rekao Bora Kuzmanovic, potpredsednik DSS

Beograd. - Predlog koalicije "Zajedno" da demokratske snage mogu da im pruze samo vaninstitucionalnu podrsku za opozicione stranke je neozbiljan - rekao je Bora Kuzmanovic, potpredsednik Demokratskog centra, isticuci da je moguce "ili ozbiljno ujedinjenje opozicionih demokratskih snaga, pri cemu se svi moraju tretirati kao partneri ili odustajanje od ujedinjenja".

Govoreci o sve ucestalijim "konfuznim informacijama iz koalicije "Zajedno", koje se ticu prosirenja saveza, asimetricne koalicije, ulaska u parlament, desavanja u Novom Sadu i drugim", Kuzmanovic je procenio da ce se "pojaviti mogucnost da se ljudi opredeljuju za normalne demokratske snage, koje ce umeti da saradjuju".

- Nerealno je ocekivati da opoziciju ujedine oni koji ne mogu sami sebe da okupe - rekao je potpredsednik DC i naglasio da ce ta stranka, bez obzira na to ko ce joj biti predsednicki kandidat, podrsku gradjana traziti na ideji ukidanja predsednickog u uspostavljanja pravog parlamentarnog sistema.

Vise sansi za ravnopravne izbore

Upitan o mogucnostima ostvarenja ravnopravnih izbornih uslova, Kuzmanovic je rekao da sada za to ima vise sansi nego ranije, jer "veliki broj opozicionih stranaka postavlja iste zahteve, gradjani su spremni da te zahteve podrze, a i medjunarodna zajednica obraca vecu paznju na vesti o Jugoslaviji".

Komentarisuci izbore u istocnoj Slavoniji, Kuzmanovic je rekao da oni, "i pored manjkavosti koje nisu male, predstavljaju jos jedan uslov da se smire konflikti na ovom podrucju". Ostali bitni uslovi za normalizaciju stanja, za koje se zalaze Demokratski centar, jesu uspostavljanje dvojnog drzavljanstva (cime bi se omogucilo resavanje imovinskih problema i sigurnost gradjana srpske i hrvatske nacionalnosti) demilitarizacija celog podrucja i boravak mirovnih snaga u toj oblasti sve dok se situacija potpuno ne smiri.

Kuzmanovic je ocenio da, zbog sve veceg nezadovoljstvo na Univerzitetu, postoji mogucnost izbijanja novih nemira. Govoreci o situaciji u zdravstvu, potpredsednik DC je rekao da su ugrozeni i medicinski radnici i osiguranici i istakao da se postavlja pitanje da li imamo besplatnu zdravstvenu zastitu i sta se desava sa novcem koji gradjani izdvajaju za zdravstvenu zastitu.

V.D.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /